用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Ssgc聖提女,ywg英華,坑真 比較
發新帖回覆
樓主: ahsaichingbb
go

Ssgc聖提女,ywg英華,坑真 比較   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 23-12-11 10:06
三間都深,三間都易讀,三間都關愛…以上全是睇下你有幾多斤兩。特別係第三項,你越叻老師學校就越關愛。 ...
講咁多,考慮咁多都冇意義,即刻要靠自己

jiljill 發表於 23-12-12 13:46
呢兩間學校都畀我一種:「唔鍾意咪唔好報囉」嘅感覺,一線頭嘅學校普遍都係咁。
...
其實主導權都係起學校多。

tam_bb 發表於 23-12-12 17:59
朋友女坑真中一,話如果欠交功課,要罰放學後留堂。算唔算嚴?唔知係咪大部分中學都係咁?

...

兩面睇啦,無絕對,有啲小朋友係需要多少少規矩幫手,有啲係可以放手。小朋友學校初中時有個別老師唔會追收功課,但試過同學考試分數理想,不過report grade一般,問番老師,原來係因為功課問題而扣分,同學媽媽當刻就會覺得點解唔一早通知家長跟進又或追佢交功課呢?!不過準時交功課係學生責任呀,老師罰小朋友留堂即係代表罰埋自己留堂,我就咁睇,覺得呢個係一個有責任感嘅老師。

jiljill 發表於 23-12-13 13:26
唔信你望下身邊嘅人,講呢啲說話嘅人,一般仔女讀書都好唔掂。

咁又唔係一定,總有例外,EK有幾多人發言啫?唔代表所有人,好多都係齋睇唔講嘢唔分享,就算分享部分都係啲無意義嘅分享。雖然我好欣賞你嘅直率,但有少少以偏概全。

jiljill 發表於 23-12-13 13:29
例外嗰個要疏遠,因為佢係一個虛偽嘅人。
其實睇吓父母有幾貪心啫,個個都想自己小朋友成龍成鳳,但去到一啲位就會明白自己小朋友嘅長短處,最緊要接受不足,如果接受到又唔貪心又唔洗要面子嘅,總有啲人唔想去到最高點

jiljill 發表於 23-12-13 13:32
我身邊無數尖子,冇一個唔係拼搏到牙齒出血的。但係人哋同你有親呀?點解要將成功嘅方法話畀你知?
...
咁認同呀,尖子都要付出,呢個世界冇免費午餐,但唔係個個都想做尖嘅,尖嘅下一層又比平常嘅好啲,不過又唔洗點出力,壓力又細啲,榮譽相對又少啲,但人輕鬆開心啲,唔好咩?人一世幾10年,可以贏或尖一世咩?最緊要搵到自己定位,唔洗刻意勉強,唔勉強之餘又唔太差,咪幾好?人地尖咪由人尖囉,人嘅能力都係金字塔,唔洗刻意追求就ok啦!

minnieevergreen 發表於 23-12-13 13:38
回覆 PTL_L 的帖子

其實點先係最高點?做到醫生? 發左達 ?
我哋帶小孩子嚟到身邊,咪就係為咗咁,其實最開心真係出世頭5年,每日開開心心咁同佢玩,星期六日又諗去邊玩,最緊要無病無痛!

jiljill 發表於 23-12-13 13:43
如果人係咁容易滿足嘅話,你就唔會見到2019年咁嘅情況。

人永遠都係希望不勞而獲,自己躺平,但係又想要人 ...
其實唔係滿足,係要學識接受自己嘅能力不足。接受咗唔代表一定要躺平,反而可以選擇想突破定躺平?!另一方面,躺平一定係壞事?

jiljill 發表於 23-12-13 14:02
又係一個只係識得諗「我我我」嘅父母,小朋友未來嗰幾十年無所謂。
條路自己行出嚟啦,仲要父母幫?成世做裙腳?

jiljill 發表於 23-12-13 14:02
將來唔後悔就得喇

啱呀,仔女嘅事,佢自己承擔,輪唔到父母後悔,自己人生!我而家就好後悔喇,應該玩多啲,去多旅行先生化骨龍出嚟!洗咩搞到成日浦EK……

jiljill 發表於 23-12-13 14:15
1% 和 99% 的分別

點會1同99呀?做唔到1其他咪要瞓?1-99有中間既,你唔好呃我唔識數數喎

kirstyau 發表於 23-12-13 15:04
有一個dse在即,感受更深 而家睇返學校5+ 係用嚟做指標畀,阿女睇到咩位置攞咩grade,學校最重要畀到學習 ...
家姐加油呀

kirstyau 發表於 23-12-15 18:45

紅磚係阿媽情意, 每次搭車經過 心心眼
我由細心到大
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊