用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

Kmwun, Joey媽媽, & rachaelmum,

多謝你o地關心! 呢度真好, 心情或各種問題一唔如意, 或者想解疑難, 一定會有人回覆. 睇完又會覺得舒服D!

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

Hi chanchanboy,

剛pm比你, 10年唔1潤寫o左好多o野比你. 我部腦唔該都無一聲down o左機. 激到我差D吐血!

sjmama,

真係好開心知道你的小朋友又有好大o既進步, 要大讚小朋友o既時候, 亦都記住讚o下自己. 每次在bk見到你o地分享囝囡的大躍進,自己都會好感動!

大家繼續努力!

我都要10/7先入東涌, 唔緊要la. 到時先昅啦!

[quote]
joey媽媽 寫道:
AGNESNG
  昨日我老公講:話買三對9 折, 買四對8 折好似是做到月尾,所以到時你再問下啦   不過肯定入得outlet價一定平過出面門市....

Joeymama,

真係10/1 & 10/8唔駛溜冰咩????

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

stellacl,

唔好擔心咁多la. 身体緊要呀! 個工人o黎到至算啦! 話唔埋
o岩晒你心意呢?

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

Hi wewangwang,

個仔適應ok呀! 佢好鍾意返學. 我身体都係麻麻o地,好似你個名咁"wewangwang" o羅!哈哈

wewangwang 寫道:

Agnes,

你冇事嘛,保重身体,你仔仔上小學適應嗎?

Joey,

真係唔該晒!Thanks!

joey媽媽 寫道:
AGNESNG

所以我每次溜冰都會早到霸定個靚位比你休息下囉!!![quote]
AGNESNG 寫道:
Hi wewangwang,

我身体都係麻麻o地,好似你個名咁"wewangwang" o羅!哈哈

Joey,

你今日幾多歲呀? 點解我o地時時見我都唔知你生日o架?
原來你同kmwun關係果然良好呀! 響呢度先祝你一年靚過一年, 身体繼續good & fit. 囝囡聰明兼精叻. 蝦子餅又鍚晒你!
(收唔收貨呀? ) hehe!

joey媽媽 寫道:
kmwun :
咦~~~~    一上來咁驚喜既

我已好低調~~ 咁都比你kmwun 發現

kmwun點解你會知ga   多謝你呀

rachaelmum

我都多謝您!!!你地真有心........我真有意外的....真係一上來咩愁都無晒... [quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

祝仔仔越嚟越醒,你越嚟越靚,越嚟越開心!

rachaelmum 寫道:
Joeymama,

看見kmwun給您仔仔的祝福, 我都祝仔仔快高長大, 人見人錫, 愈來愈醒目     
[/quote]

JOEYMAMA 係唔係去o左出埠慶祝生日呢?
點解呢兩日好似無上o黎咁o既

尋晚想將呢條題目問o下個仔, 點解自己出錯題,
變成"你覺得屋企有乜特別呀?"怪唔得知我老公
即刻問我: 你究竟想問乜呀? 我就話: 是但啦, 條問題好似係咁上下啦! 睇o下個仔點答啦! 我就將呢條問題問佢,佢o既答案係: 屋企最特別係張床同張檯o羅.我就問佢有乜特別呀?
佢話:好襯色o羅!
tin_tin 寫道:
[quote]
wewangwang 寫道:
我仔答
-你覺得你的家庭有什麼特別g處? '梳化....床頭櫃.........'
-你覺得爸爸媽媽有什麼值得你欣賞? '好HARDWORKING咁賺錢'    

wewangwang,

我仔答:
-你覺得你的家庭有什麼特別g處? '冇mug特別'
-你覺得爸爸媽媽有什麼值得你欣賞? '冇mug值得欣賞'   [/quote]

gigi2,

真是替你高興呀! yeah!

AGNESNG

好o野! 我終於等到你寫中文啦! 哈哈

我都係用手寫板, 不識打中文, 好蠢!

gigi2 寫道:
joey媽媽 ,

我暫時唔做嘢住,抖番一陣兼放自己長假去陪兩隻monkeys!我係用手寫板架,好鬼辛苦!

Joeymama & kmwun,

我終於都見唔到o個個媽咪, 學校老師話佢無番幾日學,
依家安排轉校(特殊學校). 我問老師係唔係佢自己要轉?
佢話係特殊教育組定唔知係教統局(我自己唔記得邊個單位)
話佢情況唔可以再留響度.  老師話佢唔只打同學, 連老師都打. 原來佢之前係讀開特殊幼兒園. 不過最緊要係試過主流, 唔o岩去返讀特殊都係一件好事. 至少特殊學校o既老師對這類學生處理情緒方面會更勝主流, 而且佢媽咪唔駛下下收到學校投訴電話而意志消沉.

Stella,

遲o左恭喜你添. 我都"鄧"你高興呀.  你囝囝成績又好, 比賽又掂. 你肯定有一套教仔好方法. 勁呀!
佢咁好成績當然要去慶祝啦. 下次再有其它比賽如果佢願意都要比佢參加, 我期待聽到你第二次o既好成績!

YEAH!

joeymama,

學校資源依家先至叫做多o左,全面o左. 咪睇o下今年各方面(包括你自己出面比$學o既訓練)配合會唔會好D o羅. 今日唔知聽日事, 唔好諗咁多啦! 其實你囝囝都一路咁努力緊. 我o地個個禮拜都見住面, 真係睇到o既.  

思佳媽咪,

最近阿囝有無患感冒/發燒呀? 上次你說阿囝發燒入o左醫院, 然後就出事. 會唔會係咁?

我自己沒宗教信仰, 我會信好人有好報. 響呢個topic o既媽咪, 全部都無私心, 自己有乜o野好o野都會拿出o黎分享,有心事都會當大家係朋友拿出o黎傾, 有D更會搞一些活動希望大家開心下 響呢度真係好開心

思佳媽咪 希望你囝囝無事 你要努力呀[quote]
tin_tin 寫道:
思佳媽咪,

我唔係好識講

Hi mrshpcheung,

好耐無見啦! 近排忙乜呀?
其實依家好多好似我o地咁o既小朋友, 長大後都可投入社會工作的. 唔駛灰心呀! 少D錢咪少D o羅, 最緊要係做一個有用
o既人. 係咪? 不過儲定筆錢比佢我都好贊成你o既做法. 為人父母緊係比最好佢o地啦.等佢o地日後生活輕鬆D o麻1

你老公再上一個week咪派o左糖o羅, 你唔記得牙?

我都會包小禮物比我仔D同學,老師仲邀請家長整食物.
咁都幾好, 等佢玩得開心D.

今年買o左聖誕老人衫比阿仔返學著. 往年都係扮聖誕樹,
佢今年唔肯扮樹, 我問佢點解, 佢話: 扮聖誕樹好醜怪呀!
joey媽媽 寫道:
AGNESNG

多謝您當天溜冰的小禮物,仔女好開心呀!
我就大意了,沒有準備tim 因為都無諗到聖誕快來了!!!其實我一直都有請仔仔這樣送心意的習慣..  而家都準備緊包d小禮物比佢比d同學仔,(入面有糖,朱古力,卜卜脆等...一小包咁)等佢學習下社交都好....今年由老師協助下要佢親自讀同學名逐個比...(唔知佢又無耐性呢    )希望成功啦

我尋晚都係做包裝女工. 今日學校開x'mas party.12:00放學.我整o左一盆椰汁馬荳糕比佢返學. 佢今日著o左套聖誕老人衫,D同學都讚佢靚!

明天開始放假, 輪到我公司開party. 阿囝老公都會o黎食野!

joey媽媽 寫道:
AGNESNG :
   我地著體育衫咋!上年都可以著自己衫,唔知點解今年唔得 :cry: 上年仔仔仲病了無參加party tim
  我呢兩日同今早仲趕緊工....而家仲包緊d小禮物等中午比佢地兩個放學派比d同學同老師......原先諗住明天聖誕party先比佢地派,但我老公話怕d家長趕住返大陸,明天返唔齊人派唔晒喎!!!!! 我而家又要去做包裝工人喇

我明天都會整可樂雞翼比佢帶返學校分享
‹ 上一主題|下一主題