用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

tin_tin

我仔仔中文堂都係用普通話上,到而家都無咩問題,反而我覺得會幫到佢地,因為聽講寫讀比較一致,所以好似反而容易掌握d。之前我亦請教過稚言治語姑娘,同仔仔早期的言語治療師,佢地都覺得如果小朋友已經有一定的普通話基礎,其他課堂同日常生活都會有足夠的時期俾小朋友講廣東話,上堂用普通話唔會影響太大。

tin_tin 寫道:
Hi, joey前輩!  

大仔P.1 ok la. He's happy to go to school because it's a very open and small class school. There are only 27 students in a class and some subject is running co-teaching approach, which has 2 class teacher staying in the class. His teacher said he's doing well in class except quit messy and always drop things on the floor  

His school teaches Chinese subject in Mandarin. Surprisingly, he starts understand Mandarin teacher's instruction 3 weeks after school begins and can read the first chapter in Mandarin (pronouncation is not too bad).

How's your boy in P1?
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

tin_tin

天主教石鐘山紀念小學(喺荃灣海濱花園)

tin_tin 寫道:
kmwun,

聽講寫讀比較一致,所以好似反而容易掌握d <- totally agree!

Which school is he studing now?  

caroleks

有時間過嚟小一度傾下啦,我地班仔...咪又係鑊鑊新鮮鑊鑊金!

話說仔仔k2時都好固執,日日要讀班房個晴雨表(有日子同天晴/天雨),有次同學仔見到佢讀得咁好玩又讀,仔仔就喊啦,k3時學校定規矩每日一個同學輪流讀。建議你同先生定d規矩試下改佢d固執,例如逢星期一坐第二種顏色的凳,或者隔日坐唔同顏色的凳。

caroleks 寫道:
同 eetc 老師講嘅一樣, 阿囝学嘢 ok, 但社交同情緒控制就仲未得. 好似呢排成日扭計...小小嘢都令佢發 皮 4 , 好似上堂, 佢一定要籃色"登", 人地 law 咗就同人死過....    如果前面有小朋友左住, 佢就當人透明, 一腳 dum 埋去...佢人又大份, 所以小朋友有時被佢整親.

:cry: 先生話, 唔知佢係咪講嘢好咗, 識表达自己 ge 不滿, 所以成日發皮 4 .  好似今朝一早起身, 佢問我今日乜嘢日, 我話 28 號, 佢又嚟料發 皮 4 , 話唔要 28 号 ( 因為 28 号个月曆粉紅色), 要 17 号 ( 藍色)... 你話同佢講道理, 死幾多細胞呢.

總之, 我地嘅 approach, 就係同老師打定底, 叫先生唔好就佢, 雖然佢受軟唔受X, 但点都要佢 試下.

老師仲話, 佢同大人或大 d 嘅小朋友相處 ok, 但就同同班 , 比佢細嘅小朋友完全冇 interaction.  (点攪好???)

好啦, 仲有樣開心嘢, 今日帶阿仔返 ST, 見到 Astha 同佢 daddy , mommy.... 講真, 係先認得 astha, 佢地見緊社工....終於等到啦!!! ( a- 媽, 唔好怪我爆响口, 好 登你開心 )...     

隊長 calling, 点解好似失咗踪...快 d call 次新學期茶聚 update 吓, 有好多嘢想問 mamme , hinhinmummy 同承媽     

caroleks

唔好意思,係 "05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!"

kmwun

hello, 請問係睇另一版... 小學雜談, 定隔離房,

"05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!" 呀?  我起第 2 版揾到頭 fing fing.... 蕩失路呀!!!

caroleks

唔好咁客氣,得閒過嚟坐吓啦!

sor sor....

知道地頭起邊 la.....      以後請多多指教.

stellacl, mamee and all the dadi and mami

stellacl 寫道:
mamee,
努力, 唔好灰心 ! 我同你都已經好努力架喇 !!! (自己讚下自己, 開心d )

hinhinmummy

知道問題,有方向,即是有辦法、有希望。你稔吓張表上有啲問題我地都有啦,不過我地掩飾得好少少咋嗎!一路都見小朋友有進步,咁百尺竿頭都重要繼續進步。加油啦!

hinhinmummy 寫道:
44)

我終於收到st目標啦

oh, 幾乎張form上邊有的野都tick晒..........真係甘差?

軒軒叻仔    繼續加油   

JUSTJUST
今日生日快樂

HelenMrs.Lau
明日生日快樂

joey媽媽
遲來的生日快樂

祝仔仔聽教聽話、日日進步,咁做媽咪嘅一定又靚又開心   

我仔仔都係雙子座架!

joey媽媽 寫道:
   補祝生日快樂    都好呀!照收~~~        我一家四口淨係我一個係天秤座,我老公同兩個寶貝都係雙子座.我一個對付佢地三個,勁哩~~~    [quote]
HelenMrs.Lau 寫道:
JOEY媽媽:
YOU ARE 天秤座 TOO      我隻仔都係呀 補祝你生日快樂喎     
[/quote]

我估腸仔煎雙蛋

HelenMrs.Lau 寫道:
各位:

琴日同阿仔睇雜誌, 去到〔100〕頁, 你地估隻仔指住話乜呢      

祝Helen仔仔

一日叻過一日   

hoho1105

聽落覺得你的小朋友有d似亞氏保加症,可以到蕊展的網站睇睇<click here>。我仔仔都係亞氏保加症,佢會主動拖老師的手,但一般的社交就真係唔掂,簡單d講係佢只顧自己,唔係好明,亦唔多理其他人的反應。重有我仔仔都係勁鍾意巴士,我出街問佢要搭咩車,重方便過打電話去hotline問

[quote]
hoho1105 寫道:
一直有個疑問,以我所知自閉症/傾向.大多唔鍾意被人接擉更

sjmama / gigi2

兩個西門吹雪點都好過西門吹雪碰上葉孤城  

gigi2 寫道:
sjmamam,

Let the two 西門吹雪 meet together on 27/Dec at your Club and hope to see some chemistry will happen on them!   

[quote]sjmama : 我的女兒也是.    gigi2 寫道:唉!我個就剛相反。認字就自小鬼咁叻,計就無得傾,尤其係學校重cool, 成個西門吹雪咁!  
‹ 上一主題|下一主題