用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

P1 媽咪 dinner gathering on 19/8, sign up 啦 !!

1.  stella
2.  kmwun
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

星期六唔使帶小朋友,相信避免大家要分心照顧佢地.星期六見啦  

stellacl 寫道:
係喎, kmwun : 星期六早上見, 到時相認喇 ! btw, 蕊展個家長會可唔可以帶埋仔仔去架 ?

當然   當然  

Hi 思佳媽咪 :
Thanks for coming !
有經驗唔代表老既 !!! 相信有不少人期待你的出席架 ! :    

bandband 寫道:
今日我個仔番小一適應班,個老師讚佢乖咗,無星期一咁樣作怪,個老師都幾nice同留意我個仔,希望聽日個仔都係咁乖就好囉...

get well soon la !

我個仔又發燒喇...不過都只係37點幾...搞到今日無得去小一適應班添...仲要係兩堂(上晝一堂,下晝另一堂...)... 不過家吓個仔响屋企好精神,係除咗落街買面包食時佢又啲辛苦行唔到咁遠(佢話怕自己會嘔喎...)之外...不過佢到好好胃口,我買咗咁多面包,佢一番到屋企已經响度猛咁食,食到家吓都仲食緊... 希望快啲好番啦! 否則我諗我呢幾日又要陪佢悶响屋企度唔出得街玩....     

問咗仔仔佢都要嚟一齊玩!

AGNESNG

真係好耐無見你啦!

8月19號, 星期五, 時間大約 7pm :
------------------------------------

漁民 - 日本料理   (尖沙咀亞士厘道24-38號)
可以定房, 可以容納max 20人,
min charge per head $100, kids $50

P1 媽咪 dinner gathering on 19/8, sign up 啦 !!

1. stella ( harris仔  +  印印- 去前已吃飯, 所以可睇住班細路)
2. kmwun (+俊希)
3. Mrs Cheung
4. alal
5. bandband ( + 顯霖仔 x 1 )
6. sjmama
7. Kawai
8. 678
9. 思佳媽咪
10. Irene
11. wewangwang
12. AGNESNG
[/quote][/quote]

果晚係星期五我放工直接出尖沙咀,仔仔日頭要返小一班,我都要賓賓帶佢出尖沙咀,不如我叫埋賓賓食定晚飯o黎幫手睇小朋友等我地可以傾到偈,不過我賓賓話自己唔識講廣東話。

Stella

如果我賓賓o黎幫手會唔會太多人呢?

AGNESNG 寫道:
kmwun,

係呀! 真係好耐無見啦. 如我帶埋個仔o黎, 我就同唔到你o地傾到偈la. 衰o向上o黎食完喊走仲麻煩. 老實說, 見你同ALAL依家都帶埋仔仔出o黎, 都心郁郁. 但又想同你o地傾o下偈, 好難得o麻!

AGNESNG

bandband

我稔住接咗仔仔直接去餐廳,我隻佬果日請咗假陪仔仔小一班畢業禮,佢會幫我帶仔仔出去不過唔join我地,所以好可能我個賓賓唔會嚟。

亞士厘道就係北京道間裕華國貨側邊條街,都好易搵。

好緊張呀~!!!就快到星期五喇~~!!! 睇吓到時我地邊隻百厭仔最曳先~~~!!!係呢,我地點約好?幾點鐘响邊度集合?定係直接去餐廳度坐住等???我唔多識去噃...^^:

mrsphcheung

基本上我仔仔overall都唔係好好,特別係"講故事",只會講圖卡上最基本嘅資料。"rediction technique"及"猜謎語"就好視乎佢見過未,因為佢記性好,見過就多數會記得。"Read the mind of the others"就真係好弱,好典型的亞氏保加症。

mrsphcheung 寫道:
Dear all,
I have a silly question to ask moms with children going to P.1 next month.  Do your children reach the age requirement in speech therapist's assessment?  Here are some areas I want to know whether your children can manage or not...
(1) Narrate daily events.
(2) Story telling.
(3) Narrative comprehension i.e. can answer questions like who, when, what, why & how after listening to a story.
(4) Understand and follow commands with more than 4 elements.
(5) Problem solving technique e.g. If ....., then ......
(6) Prediction technique.
(7) Read the mind of the others.
(8) 猜迷語.

My child is weak in items (5) & (6) which greatly requires logical reasoning.  

Thanks.

漁民居食屋
尖沙咀亞士厘道24-38天星大廈地庫A
stella 17位
8月19號, 星期五, 時間大約 7pm

原來响嗰頭呀!咁我大概都知點行,係樓上舖定係地舖嚟??[quote]
kmwun 寫道:
bandband

我稔住接咗仔仔直接去餐廳,我隻佬果日請咗假陪仔仔小一班畢業禮,佢會幫我帶仔仔出去不過唔join我地,所以好可能我個賓賓唔會嚟。

亞士厘道就係北京道間裕華國貨側邊條街,都好易搵。

[quote]
好緊張呀~!!!就快到星期五喇~~!!! 睇吓到時我地邊隻百厭仔最曳先~~~!!!係呢,我地點約好?幾點鐘响邊度集合?定係直接去餐廳度坐住等???我唔多識去噃...^^:
[/quote][/quote]

mrsphcheung

如果就一般講嘢、發音等仔仔無咩問題。但整體的表達唔夠,例如序事會好零碎;自己同別人的感受亦唔多識表達;有時係唔適當的場合講唔適當的說話;當然亦有自己講自己鍾意的嘢。我覺得係社交等嘅整體問題,希望之後開始去蕊展會有進步,我亦會考慮去番見ST,不過等開咗學定啲先。

相信唔同的exposure都會幫到,不過我地仔仔自學的能力較弱,可能要試多幾次,再加埋我地解釋點做會好啲。近日每晚同仔仔睇痙攣協會套社交書都有啲幫助。

mrsphcheung 寫道:
Dear kmwun,
Thanks.  Does your child have speech delay now?  I know some children passing the s.t. assessment but not speaking as good as those normal kids.  

Do you think that more exposure will strengthen items (5) & (6)?  My child is good at reciting books.

stallacl

前幾日收到中心姑娘電話,仔仔上小一班放小息時撞到個頭起咗個瘤。返到屋企
問:今日有咩開心事發生過
仔仔:上視覺藝堂好開心
問:有咩唔開心事發生過
仔仔:無
問:有無特別事發生
問:有無啲平時無發生嘅事發生
問:個頭有咩事,腫咗嘅?
仔仔:係呀,頭痛呀
......
問一句,答一句,問咗一輪至知係小息時喺走廊同小朋友追逐,撞到道門所以個頭腫咗,都幾痛,姐姐搽咗藥膏已經唔痛啦!第二晚爸爸再問,都係要逐條問題一句句問。

kmwun :

我個件 ...中晒 !!!! 睇黎佢地會幾夾....  

[quote]
kmwun 寫道:
mrsphcheung

如果就一般講嘢、發音等仔仔無咩問題。但整體的表達唔夠,例如序事會好零碎;自己同別人的感受亦唔多識表達;有時係唔適當的場合講唔適當的說話;當然亦有自己講自己鍾意的嘢。我覺得係社交等嘅整體問題....
不過我地仔仔自學的能力較弱,[quote]

bandband

會唔會係小朋友鬧情緒?但幼稚園都有功課架,咁你仔仔啲功課做成點呢?

真係好忟呀!!!頭先同個仔一齊練寫字,今日我開始俾佢試吓做吓啲作業(仲要係幼兒班),發現我個仔真係乜都唔識囉!佢以前間幼稚園真係一啲嘢都無教佢咁,我剩係叫佢做選擇題,佢係識得答呀,但叫佢圈答案時佢就一鑊過圈哂所有答案,咁叫佢寫'大'同埋'小'呢兩隻生字啦,佢又係寫唔到...真係好擔心佢讀唔到正規小學既課程,距離九月一日唔夠半個月,我都唔知點教佢好...又要教佢寫abc同中文字,又要教佢點做作業...我捱到,我怕我個仔未必捱到...一日做咁多功課...真係唔知點算...!!!     

仔仔由細到大都俾我話鼻扁,係撞到個額頭都唔會撞到個鼻,今次真係中晒!

AGNESNG 寫道:
可能俊希覺得"男人大丈夫, 流血不流淚!" 有乜好提o咼!

乜甘慘, 起埋樓添呀 陰公...
係呀 ! 自己知衰果d就更加收埋唔肯講啦 !!!   

bandband

我稔而家緊張都無用,放鬆d!我建議你可以買d暑期作業俾仔仔做,例如幼兒班升低班嘅就會有齊幼兒班的課程。開始時可以用個透明膠folder套住用,白板筆(white board maker)俾小朋友做,做錯/完可以紙巾抺咗再做。我仔仔好鍾意睇幼稚園課本d cd-rom,如果你仔仔都鍾意電腦不妨用cd-rom教,有需要d cd-rom出聲我可以借俾你試吓。幼稚園都唔多嘢唔難追。放心啦!

我諗一嚟係個仔緊張啦,二嚟佢之前啲老師都話,佢响學校做功課,遇着啲係選擇題,啲老師都係幫佢做埋,指埋個答案然後捉住佢隻手嚟圈而已...但噚晚同個仔做,我個仔都好似乜都唔明本作業想佢做乜,我講埋俾佢知,佢都唔明,照樣圈哂兩個答案.... 我真係唔覺有老師教過佢囉!之前啲功課我仲以為係佢自己圈答案添...都係到咗攞幼稚園證書時我至知唔係囉

bandband

我隻佬聽日請咗假我叫咗佢試吓copy,如果唔得就問呀仔借住先,anyway聽晚帶俾你。

kmwun,

我地噚晚做嗰份已經係幼兒班既作業嚟~!佢都係搞唔掂,依家我都係得閒俾佢做少少,等佢習慣吓...我都知自己衰心急,惟有平靜吓我同仔仔既情緒,慢慢去學啦...

cd-rom? 我都想要呀,你有時間copy俾我!thx a lot~~!!!

迎接開學 孩子心理調適好緊要 (成報 2005-08-19)

看看日曆,距離9月1日的開學大日子,原來只有十多天。相信有經驗的父母,都早已開始為子女的新學年作好準備,以免在開學前兩天,才倉卒張羅所需的用品。不過,在你忙於鑽書局、買校服,以及加緊檢查孩子的暑期作業的同時,社工提醒父母,千萬不要忽略子女心理方面的調適。要讓孩子以最Fit的姿態迎接新學年,就要做到「內外兼(準)備」,你Ready未?

踏入八月尾,很快就要與悠長的暑假講Bye Bye,又是學生哥收拾心情準備開學的時候了。香港青年協會家長服務拓展組單位主任楊順珍表示,父母現在就應該開始

Dear stellacl

Thanks for organize the gathering, it's great !  I've check the pm, let's settle it later.

Dear all

It's nice to meet/talk/eat together, Justin enjoy it very much.  And outdoor gathering is a great idea ...

kmwun, AGNESNG & sjmama :

Please check pm !!! thanks.

Hi All moms
outdoor gathering with kids will be great !!

Sorry that I didn't talk to all of you much last night coz I played with the kids for long ...hope to see you all very soon !

bandband

pls check pm !

kmwun

joey媽媽

我都有d心郁郁,自己細個無錢學,又怕跌所以無學,覺得有d遺憾,問o下仔仔有無興趣先。話說o係邊區學呢?

Stellacl

我間中都有同仔仔去YMCA游水,多數係星期日。無辦法唔出去游,一來屋企無會所,二來隻佬晏起身,得我同仔仔去YMCA有family changing room換衫方便好多。

joey媽媽 寫道:
stellacl ,kmwun及各位 MUMMY
   我諗住捉佢地星期日早上學溜冰,你們又有無興趣呀!當上PT又好,OT又好啦
‹ 上一主題|下一主題