用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 科技業投資銀行寒冬降臨
樓主: ANChan59
go

科技業投資銀行寒冬降臨   [複製鏈接]

Augesttime 發表於 23-8-18 23:22
hello,見你上來就好!

搵工而家公平咗,因為近5年多數要先做test。呢d test主要係真係學院出來的先做得夠 ...

Quoted: ……所以,好多錯漏.
一一一

唔只係錯漏.
而且,係慢.同個腦轉得唔夠快

亞囝返工好得閒.準時放工.之後.完全唔記得返工做過咩.

dlam141231 發表於 23-8-19 08:34
兒子是讀Statistics/Computer Science出身,入行後不久有提到,在美國做data science,起碼要master才有好 ...
謝謝分享!

令郎進入成家立業階段.
可喜可賀!

Augesttime 發表於 23-8-19 11:02
你講開讀computer science。。。 正正就係我見成枱IT爸爸講點解讀uk的data science唔好(嗰位女女想揀)

...

我唔知我慨念啱唔啱.
數唔好.
會讀唔好Data science,
反而, 適合`留係'CS.

細囝讀DS時.我偶然睇下佢d上課內容.
數底唔好.會花好多時間.都唔明白.
相反,數底好, 好容易上手.
兩者, 效果差很遠.

而且, 如果終日睇著連綿不絕, 而且,龐大的數據.
真的有興趣嗎?

近日,亞囝銀行內有個數據project.
一班數底唔好ge CS人.
對數據的基本並不甚瞭解.
都幾困惑.

……

老同學兒子, 英國讀數學.
Master轉讀modelling.
讀書出色, 仍未有實戰工作經驗.

……

综合來看.

CS . DS.Maths.
三項能力, 都重要.

在基礎上,要延伸不同skills.

比如, 我曾建議我囝修一個Project management master course.
甚至,反轉,去讀MBA, 修管理學.
不過,佢暫時未聽我講.

ANChan59 發表於 23-8-21 16:51
最近好忙,遲咗覆你,你都放完假啦。

Big 4 advisory 都layoff 5% 左右,人工及bonus 都不似預期。
精彩人生,年青真美好

流浪地球 發表於 23-8-23 13:33
玩乜變乜嗰粒嘢,形容得真係好有趣,既生動又幽默。我笑足三日,想起創世記 神説:“要有光。”就有了光。 ...
我有張咭.發夢時用.

試過見到拜登.
又見過習近平.

唔知有無平行時空.
佢哋發夢都見到我.

ANChan59 發表於 23-8-22 11:08
係呀,年青就係美好!

睇波我就大落後,因為當年冇錢及機會。
讀萬卷書 不如行萬里路!.... 絕對是名言.

---

話說, 老同學女兒中六畢業, DSE放榜前, 跟同學去一次畢業旅行.

這, 三五知幾, 而且, 心裡放下考試讀書壓力, 自然開心.

有一次飯聚, 我仲推薦某台灣景點...

---  

如是者, 下一次飯聚又來, 問同學, 女兒玩得開心嗎?

笑說: 一出門女兒未幾, 買了一個東西, 花掉了手上的台幣?

我問: 買什麼, 一下子, 可以花掉了三萬台幣.

----

答案: 買了一個教訓.

台灣下飛機, 便直奔西門町.
卻在人潮中, 被打荷包.

---

我問, 孩子未出門, 不是必定教他們, 把錢必須分開放兩三個地方, 以免掉失時, 手中沒分文.

同學說: 說是說了. 只是, 分開的只是幾百台幣.

---

總是一句: 人無事, 錢財身外物.

---

人的經驗, 除了書本課堂.

往外, 行一步, 走走看. 會是另一個世界.

特別是黑暗和負面的世界. 書本沒有多少.

hkpapa852 發表於 23-9-14 09:37
Data Science 其實好似Bio-Medical Science, 唔咸唔淡
唔咸唔淡.可能係自己口味問題

ANChan59 發表於 24-1-26 19:07
https://layoffs.fyi

最新2024資料,85家科技公司,裁2萬4千人,最多是SAP裁員8000人,第二Microsoft 1900 ...
最近,係細囝工作回報一些情況, 理解和思考.
細佬在銀行編程.有2team人.每組幾個人.
負責不同projects.

所謂銀行projects, 大多目標是更新服務要求, 提高效率和節省成本(包括人手).

因此, 其實好的電腦系統.是業務的一個重要因素.

由於這因素.銀行考量給與電腦系統的優勢會提供資源.

一一一

細囝經過了一年半工作.

進入2024年,銀行有新系統更新.順利完成.

就亞囝一組. 工作量並不大.
Team leader 分工. 自己好空閒.
分工之下.一些下手工作.亞囝的同事也做得不好.
亞囝整合.差不多自己做好曬.做好檢測.
(剛剛之前投票出事.是檢測不足. 是業界的大病.
政府的行政主導,其實也失職. 不過, 市民唔知道
箇中原因)

一一一一

返去講美國lT裁員.

1. 之前擴張太大. 實際.面對未來. 冗員出現.效率和效益會越來越低.
2.Al的進化.編程工作也有幫忙減省人手
3.優化員工/系統(=裁員)
4.过去,在幾大科技巨頭之下工作.高薪厚職 .環境舒適.前途光明.是科技人才的目標.
裁員未必無好處. 人才可能考慮创業.發展一些大企業不考慮的業務和科技項目.

ANChan59 發表於 24-1-27 13:36
首先祝網友新年啓始,萬象更新。家庭幸福美滿,同人身體健康。

很開心聽到令郎的進步及成長,希望他未來 ...
很高興大家分享一下,也多謝關心.
進入工作階段. 仍然可以回顧一下.教育的需要.

可以談下我的觀點和理解.階段性的一些總結.

1. 數學是很多科學, 知識,系統的來源.
一直提及細囝的數學天賦.
數學和邏輯思維.思考的速度/深度.

之前.我強調的DS. 現在看來.只是數學的枝枝葉葉. 電腦如是.Al如是.甚至很多系統. 一理通.百理明.
正如當年, 我叫亞囝申請港大 Msc Statistics, 只是平宜和投資回報CP值的問題.
所以.Data science, Computer science, statistics...

讀.是可以的. 唔讀.亦可以. 只要.路上遇見.動動腦筋便有得著.

反過來. 原來數學能力,才是源頭. (令郎和烏克蘭上司都屬類似特質)

2. 亞囝一直唔係喜歡數學.電腦更是討厭.
是interm 見工, d顧主特別喜歡lT能力.
咁啱, interm有機會自學.

自學得來 . 除了有入職工作的本事之外.
在工作環境中, 發覺編程和系統組織能力和層次已經高於需要.

現在 , 是返五天朝九晚六準時放工,  實際工作的時間,只佔五分之二. 還有五分之一是把編程內容交代給上司和更正同事的錯漏.五分之二時間玩手機.

太得閒.所以無咩工作熱情.
已經在找工作.
找銀行/金融相关職位.不困難.
只是職位和收入問題.
如果,跟目前差不多.那新工作便沒意義.

3.究竟攪咩工/Domain.
反而, 先理解自己的特質.
我理解亞囝不是由學習從而掌握知識.
有可能是自己擁有解碼和建構能力.
當嘗試進入一個環境或者工作体系.
可以自學和解決問題.

現在的銀行体系.已經是一種Domain.

隨遇而安, 或者隨緣.
有機會 , 希望嘗試以進入另一些体系.

目前狀態還好.
待人處事.
十分低調. 而往往工作上周邊出現疑難.
同事都找他幫助.

一一一

DS中lT已掌握好了.工作態度也好.
反而, 數學發揮, 仍在等待中.

一一一一

如果, 有什麼提示.
觀迎指教.

barque 發表於 24-1-28 22:12
現在可能處於一個大變的時機,以前以金融,地產為主。好可能將會改變為科技行先,科技幫助改變各行各業的 ...
我興趣多元.其中.一些文化,易學,命理....都抱有興趣.

2024年是三元九運的開始.
三元是180年,九大行星運行集中在同一側.
二千年前.古人便計算到.

九運屬火.
而八運屬土.
八運有利的地產過去二十年.
2023/2024已有很大轉變.

施永青有一個频度暢談經濟.
其間 .當然身繫自己本業. 會落咀頭去希望爭取政府資源.

其實.各大地產商.李氏/郭氏怎會不知道九運存在.而八運完結.

一一一一一

科技屬於火.
進入2024.技術更新和進步,是必然的.

一一一一一

另外 , 富變貧.貧變富.也開始.

ANChan59 發表於 24-3-4 13:37
美國電動車設計商Fisker缺乏營運資金,裁員15%。他們的電動車生產是外包的,所以炒嘅不會是工人。
...
這星期.美國科技金融界.
創出高潮....

杜指.納指.
比特幣. Nvidia, 金價.
日本股市.

創新高.

同期.美債也是.

ANChan59 發表於 24-3-8 15:42
雖然這個星期我在美股賺錢,特别是NVDA and CREW但我覺得市場不合理,不過好過買港股。
買港股. 實在難.
那是好事.

半年,我都係休息.

只係. 月前中芯跌至最低位.

我睇咗一年.差不多在最低位買入.

稍縱即逝.

這是另一種樂趣.

ANChan59 發表於 24-3-8 17:21
撈底,低買高賣係好有成就感。

題外話:
月前火紅內地電影剧.王家衞導演拍的繁花.

其中. 男主角胡歌的角式中. 曾描述他的股票市場角色.
在深圳一次股市大波動.事後被叫做 執C隊.
大市格殺不留之下.屍橫遍野.
正正在那刻出來執貨(C屍).

在股市/經濟大跌之下.
大戶有大戶被夾著
小戶/散戶更不在話下.

然而. 市場不只是大小散戶.

一一一一一

其實.並不是中芯撈底.

當時.港股被洗. 投資/投機者都失去信心.

只是.選一些風險低.反彈機率高而已.

一一一

ANChan59 發表於 24-3-9 08:05
係嘅。

不过,港股市场可能低处未算低。

平常心.便可.

題外話.一個分享:

繁花剧中 .
男主角胡歌有位師傅: 爺叔.

爺叔是位長者.(可能,我已是長者了)
做人精通 (不只是精明).
有一句: 薑越老越辣

爺叔不只是教授如何贏.
最大目標.是全身而退.

然而. 男角明白爺叔心意.
但.往往每個人都有自己意願.

(當然是剧情).
男主角在股票市場.遇上最大的困境.
可能全功盡廢.

結果是空手離場.

然而.爺叔一直堅持的退路.
男主角並不是不認同.
而是退路.可能是另一條前路.

男角當年賺錢時.在浦東完全未開發前.買了大片農地.

一一一一一

現實中. 早前有位舊部屬也贈我.薑老的辣.
說真.半喜半悲.

坐在看過往.
倒不如, 看未來.

一一一

近年.Bill Gates投資最多的.是農地.

而真正企業大股東.看時機減持.

https://youtu.be/dzKn0kLAX5w?si=vF7HXqF9zJNiO9W7

再分享:一首我十分喜愛的歌.

李克勤 小剛
歲月風雲

ANChan59 發表於 24-3-9 14:09
多謝分享,暫時未睇繁花,可能睇完才可以跟你交流。
唔使客氣.
我也多謝你的回應.

陳sir對港股或者香港經濟的前景看法.
完全合理.

這種情況.

三幾個月前.
甚至星期前.
老同學聚會.其中一位同學.也在交流上落墨了不少.

老同學也是有水平的人.
那年代入港大經濟系.
也當在北京工作好幾年.
在香港德國公司主管也多年.
孩子跟我細囝同輩.
已畢業在律師事務所工作了.
下年.可能去英國總公司學習.

這老同學的話題. 甚悲觀.
不只是自己公司德國經濟環境差.
另一邊.中國業務也是極端.
更甚.香港被夾在中間....    動彈不了!

他說的. 心理上 . 事實上.
確是存在.  而且有不少證據分享.

去理解.不難.不難.不難.

一一一一一

對於我. 仍然是平常心.

同期. 細囝在銀行的編程工作.去到尾聲.
因外判project 是完成.在有需要時.執漏一下.
或運作後.可能需要更完善一下.

空閒得很.

不過.外資銀行剛搬遷至啟德開發區.
比中上環.港島. 甚至九龍任何區域更新.

昨天. 跟老婆無聊.去啟德行行商場..

卻感受新氣象.

細囝剛返銀行新office.
全新.偌大. ....

向未來出發的感覺.

一一一一

對於不同感受.
我都明白理解.

2024 我心理有點更進一步.
訊息.什麼都可以進來.
而且. 悲觀也是樂觀看.

同樂!

ANChan59 發表於 24-3-16 11:19
前幾個星期有個超級大客嚟工廠做sourcing audit and evaluation ,特別係點樣ramp up 個生產,你都知道這 ...
祝心想事成.事事順利.

雖然中國經濟某程度冷卻下來.
自去年底/今年初. 協助國內舊同事攪贸易公司.

反而.是想像不到那麼順利.
由政府部門,海關,跟銀行開戶.
辦事和完成手續的速度.態度.
是前所未有.

就連我在香港申請展覽會.
申請展位. 找對了產品題目.
TDC分配展位位置.十分理想.

在很多工廠叫苦連天的時候.
反而. 可能見到另一片天.

ANChan59 發表於 24-3-16 13:46
香港展覽會點解咁容易有好位置俾你?冇乜人參展?冇乜人嚟睇?這兩年
我都唔擺,寧願飛去歐美見客重實在。 ...

只係.咁啱咁橋.

其實.去年中至年底.睇咗好幾個展覽.

外國客流開始活躍.

個別產品展覽. 係見效.

一一一一

上年底出口差. 可能一些參展者今次卻步.
也可能有些公司消失了.

真係一雞死.一雞鳴.
睇時機了.

一一一一一

每個產品/工廠有自己行銷方法.

有d有本事公司.閂埋門口都大把生意.
客人仲會自己找上門.
根本不需要展覽會.

ANChan59 發表於 24-3-16 11:19
前幾個星期有個超級大客嚟工廠做sourcing audit and evaluation ,特別係點樣ramp up 個生產,你都知道這 ...

剛再看一次有关你描述見客情況.

我做贸易.既見客.也見工廠.
工廠評估.由小事.大事. 甚至老闆.管理的態度.

曾經跟下屬講過.入工廠什麼都可以不看.
跟老闆.廠長.組長聊一下.便了解工廠的可信性.

易經老師曾仕強教授說過. 老闆(客戶)討厭沒用的員工/.也不愛自作聰明. 更擔心比自己叻的.
最愛的. 總是比自己差少少. (可能係pretend)

你客戶對你問的問題.
可能是想了解你的想法.

一如我自己一個設計.甚至理念.
我跟同事分享. 某一些有利益關係的.
我都註明. 某部份不可跟工廠說明.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊