用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 BB聽力測試
go

BB聽力測試 [複製鏈接]

Re: BB聽力測試

子喬很可愛呢﹗

首先,我想再問你一次,是不是想知道教科書是怎麼說的。你上次檢查完之後,聽力學家怎樣跟你說?如果他選擇由耳鼻喉醫生作進一步檢查後才跟你們說,也許應該等一等。

要知道,書上說的只是一般情況,有時,聽起來可能頗嚇人。我認為無需在未清楚實際情況之前先自己嚇自己。不過,如果你還是想知道,我會盡量告訴你。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

也許,我先講解什麼是聽力障礙(即一般人所指的弱聽/失聰)吧﹗

首先,有聽力障礙並不代表完全聽不到聲音。聽障有程度之分,由輕微至極度。輕微的就算不配戴助聽器,也可以應付日常溝通。

除了以程度區分,還要看聽障的種類。可分為傳導性、神經性(包括耳蝸及聽神經)及混合性(即傳導性和神經性並存)三種。

現時,除了配戴助聽器外,嚴重或極度失聰的人士或許可以透過人造耳蝸內植改善聽力。接受人造耳蝸內植之後,必須經過一段長時間的訓練(一年至數年不等),但效果相當理想。有很多人,尤其是小朋友,(長大後)可以有效地以口語溝通。基本上,三個月大已經可以配助聽器。

所謂ABR不合格,這個說法比較籠統。有可能是指那些線條出現了異常的pattern。書上說:ABR出現不正常的線條,可以有四種可能性。至於是哪一種,可從線條看得出來(你的聽力學家有沒有告訴你是哪一種?)

1. 傳導性問題:即可能有耳垢阻塞耳道、中耳變型、中耳炎、耳膜增厚、耳骨振動不佳等。
2. 耳蝸問題:可能代表聽不到高頻率的聲音。
3. 聽神經問題:可能有腫瘤
4. 腦幹問題:可能有腫瘤

無論是哪一種,如果連做兩次ABR不合格,那代表有聽障的機會相當大。請有心理準備。

我個人認為醫管局的服務在這個階段已經足夠,找私營的聽力學家或醫生,得出的結果不會有很大分別。因為ABR是用電流測試腦部反應的,相當客觀。

希望可以幫到你。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

子喬爸爸媽媽:

不用客氣,主佑。

Dear Shiba-Inu,

Let me translate this term (in case you didn't get it).  It is 腦幹 in Chinese.

Shiba-Inu 寫道:
ABR is the brainstem (sorry I don't type Chinese here, it's the lower part of the brain) response  

It's my pleasure.

And I'm so glad that we finally have an audiologist here.  I know so little about that although the degree I got from HKU is B.Sc. in Speech and Hearing Sciences.  

Dear Daisy,

終於有明確一點的指引了,真替你們高興。好的開始是成功的一半,大家一起努力吧﹗

感謝下葵涌特殊教育中心聽力師-何先生、陳太的細心解釋,使我們對聽力問題有更多認識。

何先生?是何賜德嗎?瘦瘦哋,戴眼鏡的?我同學嚟ga,都幾熟添﹗佢好有心機,放心啦﹗

to 稚言治語 :語言訓練有關資料可否提供?家長在屋企可以做些什麽協助?

你把電郵地址pm給我,我email一份資料給你。現時子喬還小,其實不需要特別的方法,照日常溝通便可以。唯一要注意的是,避免在她視線範圍外跟她說話,盡量讓她看見你的臉。和她玩耍/說話時,周圍的環境安靜點會好一些(例如不要開電視)。

我相信你的督學會詳細教你。

Dear 子喬媽咪,

已寄出,請查收。

根據Shiba-Inu的資料,呢位何生應該唔係我同學啦﹗我冇咁老嘅﹗     

p.s.你係咪想要private audiologist資料,我有喎﹗

嘩﹗畀人發現我有幾老添﹗ 咁我會唔會識你呢?

我成日都搞唔清Chelton喺邊度做,你一講我又記返起。你知啦,佢打政府工,又做學童,好鬼容易混淆。有時我都唔明,佢個位係點搞出嚟,咁樣算唔算dublicate service呢?

Sorry,講咗題外話﹗

Haha.... then I know which year u graduated from HKU la!    As far as I know, Chelton Ho is working for Student Health Services under DH, the 何先生 in EMB is also 瘦瘦哋,戴眼鏡 but much older than Chelton! I believe both of them are 有心機 in treating their patients!  

That mean both of us are still young!    

ok啦﹗  

there are only a handful of audiologists in HK, we basically know each other

其實我都識唔少架﹗其中一個仲好鬼friend添﹗幾乎每個星期都見﹗

duplicate service? YES!

唉﹗咪當Chelton好彩囉﹗返得嚟及時,等我屈多佢一餐飯先﹗

子喬媽媽:

我們人少行頭窄,而且speech 同 audio真係好親ga﹗

原來而家可以借耳機﹗真好﹗

我很同意你的想法,現在子喬還小,還不需要特殊的訓練。但我仍會準備private audio 的list給你。或者我會同時pm一份給Shiba-Inu,讓她/他給你一些意見。

祝子喬繼續有進步﹗

Shiba-Inu:
Hi!

Chr336 has written in the other topic that her child is found to have autistic features.  I don't know if she means two different children or the same one.  If it happens to be the same child, how likely do you think the hearing problem leads to the autistic features?  (Or, we can wait till she replies.)

By the way, provided that the child is going to have problem is discriminating speech sound in noise as well as sound localization, is the HKSAR government gonna to issue him a hearing aid?

Thanks.

click here

1. how's your gathering with your audiologist friend?

2. The brain may or may not be able to integrate the two diff sounds: one is totally normal perception, another one is amplified and perceived by a impaired ear. Patients may report dizziness, headache, annoyed amplified sound etc. Of course there are succssful case too.

1. OK la. I met Kevin almost once a week, 冇乜新意啦﹗

2. Thank you very much for your info.
u asks me all the difficult questions!  

Because I know that you'll have perfect answers ma!

I think I caught a cold       .

Thanks for your info. Take a good rest la!

稚言治語,
Kevin!!!!   Then u should ask him to avoid going to the "Szechuan" kitchen he likes!

He is my best friend.  I don't know whether we have been in the Sichuan restaurant you mentioned.  In fact, he is not particularly fond of spicy food.  Anyway, I'll tell him then.  Btw, who is your boss (or which company)?  I am not sure whether he can figure out which one it is.

loveyanpig 寫道:
其實我快搬去中西區, 係咪可以要求轉去瑪麗?

應該可以,你不妨問一問。

1.u are lonely on Earth then?

2.Oh, definitely he has to know him very well, because my boss = his PhD supervisor!  

1. 說來話長啦﹗唔知點解,我"硬"係覺得自己唔屬於呢個星球。我成日都唔明點解有啲人會咁咁咁,有啲人又咁咁咁。讀psychology張postgrad. dip嗰陣,最低分就係social psy(仲要係好低嗰隻),點讀都唔入腦,我完全推測唔到"常理"係點,一啲都記唔到,最後攞credit畢業真係執返身彩﹗有個朋友仲成日叫我返火星﹗

2. 嘩哈哈﹗咁呀﹗咁我就要講多啲佢啲衰嘢你聽啦﹗聽住啦:
佢靚仔有型就唔在講啦,個人仲聰明伶俐,做嘢又勤力又認真,又細心又謹慎...(等我print呢段出嚟勒索吓佢先﹗     )

1. Maybe u can spot out some other 火星人 around u and get better communication with them!

2. 嘩哈哈﹗I know all his "good points" also, just don't know if my boss knows them or not!!!  

1. 收到﹗

2.       我問過靚仔,佢已經將你哋嘅關係講咗畀我知﹗
我仲將bk個網址set咗入佢屋企部電腦嘅"我的最愛"度,叫佢得閒上嚟探吓你添﹗

mdoip,

恭喜晒﹗放下心頭大石的感覺真好﹗   

Me and 靚仔 Kevin??? No "special" 關係 wor! Don't let my husband gets the wrong impression ah...   As a warm-hearted C9, just want to remind him never bring his very important boss (VIB) to Szechuan kitchen again, unless he wants to wait for 10 more years to get his PhD!    

Just curious: will u attend the CI symposium held by PWH in Nov?

唔駛 喎﹗朋友關係都係一種關係吖﹗Kevin話唔知道你老細胃痛,不過係佢自己話想去食川菜架喎﹗Anyway, 而家冇事就得啦﹗

個symposium我多數都唔會去,皆因主力唔係做HI,我比較多做autistic小朋友嘅。(所以呢個檔口成日都搭唔到咀,靠你啦﹗)

子喬媽咪:

好消息﹗繼續畀心機呀﹗
‹ 上一主題|下一主題