用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 數學成績不好,讀IB是否好過讀DSE
發新帖回覆
樓主: 200904
go

數學成績不好,讀IB是否好過讀DSE   [複製鏈接]

咁多家長揀IB,學費又貴啲,就自然會存在一定好處,消費者嘅行為係值得投一票嘅~

岩岩先有個po內有連結一份報告,睇吓就知NJ和DSE係報香港大學嘅優勢如何,細心啲睇連同海外大學嘅雙學位課程,NJ都佔盡優勢~

2jkidsfather 發表於 23-9-12 09:40
由「首先............搞掂!」都同意你的分析。

但 IAL 那部份卻不太認同。

但引用SPCS做例子,我估,用到咁大比例去IAL,似乎,係有助推高成績。救或避科似乎兩者皆適用~

Dylanli2017 發表於 23-9-12 10:08
不過,見有其他post,今年有好幾個36分都入唔到。似乎37分以上穩陣d.對叻人來講dse確是easy job,邊緣寫文叻 ...

改咗計分吖嘛,上次位網友,依舊方法4C+2X係34分,新方法Best6已經係36分,學生人數多左,我估,36分唔收亦非奇事~

Dylanli2017 發表於 23-9-12 10:15
小鹿阿仔是叻仔,佢以叻仔既角度來睇救科,角度唔同。我都認同IAL可以讀少2,3科慳左時間,同時IAL又唔使拉 ...

不少刻意放洋去搏回流倒插,似乎已經係普通行為,科少D又可以考高D~

同理,將英國CO要求去計返相約DSE分數,結果亦好明顯~

2jkidsfather 發表於 23-9-12 10:18
SPC (Boys), not SPCS

你自己研究下SPCS比例如何,IAL搞左幾多年啦~

2jkidsfather 發表於 23-9-12 10:24
樓主想知IB和DSE 數學那個較 “好讀”,用 IAL 作衍生例子不太好。

IAL 的數不會容易過 DSE 的數。

我位年輕人正正有位好友係中五放洋,目標如此亦成功了,GCE可以踢高一個grade, 似乎不少人係知道亦身體力行~

2jkidsfather 發表於 23-9-12 10:34
我是答你,我寫的是SPC,not SPCS

哦,咁我只係舉SPCS做例子,明顯好多,並不是回你SPC。SPC比例冇咁高。DGS就似乎並非用作推高成績~

Dylanli2017 發表於 23-9-12 10:42
有錢就好辦事  考dse冇9成信心同能力而去讀non jupas 既IAL, IB確是捷徑

以該學生做例子,一次2年放洋可以慳到5-6分,錢對佢地並非問題。奇怪只係出自EK的非本地學制家長,意見係難左,仲要比多左學費~

再以SPCS為例,自KG收生已經有要求,仲咁大比例推去考IAL,似乎,目的係明顯既~

Dylanli2017 發表於 23-9-12 10:58
出於佢哋既自我保護意識囉,如果太多人知道容易讀,而一窩蜂走去讀non jupas,變相會影響佢哋仔女既競爭力, ...

自我解釋既行為?除非,仲以為呢D方法係絕世好橋,自己發現既。其實,咪又係潮流行為~

2jkidsfather 發表於 23-9-12 10:57
其實很多人太看重醫科,談得兩三句便變成 DSE/IB/AL 之爭。

要入大學其實不是太難

咁事實係IB比一皮野學費,應該比較少人目標係副學士既~

小鹿揀學校 發表於 23-9-12 11:10
一皮野算係乜?

第二時做咗耳鼻喉醫生,同你撩次耳屎都收你一皮野啦!

咪人地話左求適合性。EK家長冇咁現實既。只係中四先發現適合性~

woooiiii 發表於 23-9-17 20:12
回覆 小鹿揀學校 的帖子

"其實 SPCS ,SPC 的 IAL 比較獨特有優勢,因為 HKU medic , dental 好鐘意收佢 ...

你講呢幾間似乎都係高中才分學制吧,初中不存在分別吧。至於第二段所述,又似乎不少中學既DSE生一樣會去砌靚個 CV,一樣要收料,DSE生一樣會考海外大學吧~
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊