用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! ...
樓主: Meisuen
go

我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! [複製鏈接]

Re: 我終於排到青蔥計劃啦! 好開心呀!

ansonbb 寫道:
Meisuen,

Will yr son study both kindergarten and 早期訓練 in "Ming Oi" together ? How much if they crash the time ?

ansonbb,

我囝讀普通幼兒園+協康, 9月早期有位就唔要協康囉! 暫時未知明愛時間表, 要8月26日開家長會先知囉, 都好煩驚要平日, 番工就要早走 :cry: 我唔會讀明愛k1, 因too far from home!

又update下我排早期d近況, 原本政府派左我囝去堅道明愛, 定8月26日家長日, 點知昨日姑娘話北角明愛有位, 可以幫我調, 因姑娘話有媽咪住中環想係堅道, 咁岩我住筲箕灣, 反而想要北角但派唔到, 姑娘就幫我地對調. 而家8月18日下午要帶亞囝去堅道明愛見左姑娘先, 之後就去北角做訓練.  我好開心呀 ! 唔洗煩交通

funny,

咁d姑娘好冇呀?

FUNNY,

咁又係, 到時先算啦 !

2001122,

妳番緊未架 ?

羊咩囝,

妳冇溫書呀 我咪話要8月18日見姑娘先知囉 !

羊咩囝,

我唸住盡量叫姑娘安排sat下午, 如唔得就平日早走2個鐘囉, 但要同老闆商量.

哎!見左先算啦, 妳見左姑娘未 ?

funny,

妳個囝係北角明愛, 幾時training, 係咪1星期1次1小時?

funny,

亞囝有冇進步呀?

funny,

都算好成績啦   繼續努力.  妳上左唔係好多堂姐, 我仔上左10堂, 由一個字都唔識講, 現已能說好多名詞!

2001122 寫道:
Meisuen,
我尋日放假呀!!!所以遲左上黎....heehee...

咦!你8月18號見姑娘??第一次見面?定係評估黎架??

2001122,

姑娘淨係話要同我及囝囝見面咋! 到時再報料

Funny 寫道:
Meisuen,

其實我個仔都上左成8至9堂言語治療 (包括埋明愛之前既私家言語治療師), 所以佢進度算慢!  

funny,

慢慢黎啦 ! 妳囝係咪細過我囝呀 ? 我囝2歲9個月! 佢都未識講句字, 只識答簡單答案 eg, 好, 要, 知,  乖, 開心, 仲意..我仲要繼續努力

llcathy2004,

我都同意funny講 =某程度上都好睇治療師同小朋友夾唔夾! 我之前都試過4堂私人, 但1d都唔夾, 佢又係走黎走去, 但上第1堂協康已坐定定 !

funny,

我囝都係2歲4個月先開金口咋, 唔洗驚! 之前一個字都唔識講架 !

羊咩囝,

咁妳囝好叻喎, 識講句字, 我仲等緊尼日, 佢連媽咪都未叫得清楚, 反而爹地就一早識叫, 激 c

llcathy2004 寫道:
Meisuen/funny,thanks~~咁我要計畫下先,因實要預備好多玩具---佢樣樣玩兩野又唔玩架啦! :evil:
羊咩囝,我阿仔又係唔叫我架,佢明明識叫但係唔叫,真係唔明佢諗咩!(見心理學家時唔記得問添)
我幼兒訓練排左協康,言語治療就排左靈實同痙攣協會(協康啲中心好唔就腳).

llcathy2004,

協康可以借玩具妳知道嗎 ?

Bear-bear 寫道:
Meisuen,
Could you tell me where is 靈實?

bear-bear,
靈實係將軍澳 but 係cathy個小朋友排緊係果度training, 唔係我地呀

CATHY,

得架妳! 比d耐性要佢坐定啦 ! 每次佢一起身又抱佢坐番去. 佢慢慢會習慣, 加油呀

明天見早期姑娘啦 ! 好緊張呀, 希望佢地幫到囝囝啦 !

又講下我既情況, 果日見左社工, 同兩位姑娘幫我仔作少少評估. 社工話要上左堂先, 之後有治療師會按囝囝須要而決定做mud訓練.  但我個case係堅道明愛社工同我調去北角明愛, 佢話要政府批先可辦入學手續, 所以又要等消息.  尼個星期六去北角明愛開左迎新會先喎! 所以仲未知taining 時間及係邊到train.

今日終於上第一堂早期訓練, 約左9月25日比語言及物理治療師做評估, 暫時每星期三9:30am上1堂導師堂, 遲d會有小組訓練或語言或物理治療.

我同老闆商量過, 佢比我every wed 遲返 but mon & tues 要ot 冇補水.

‹ 上一主題|下一主題