用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑書院
樓主: ivymame
go

培僑書院 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 培僑書院

ivymame其實培僑係唔錯嫁學校,
我個女就今年讀小一,我問佢鐘意
以前果間幼稚園定宜家呢間學校亞?
佢話好鐘意現在尼間,我也有問過其他
媽咪D小朋友鐘唔鐘意,佢哋D小朋友都話鐘意,
而且佢哋真係小班教學。
我講D有趣事給大家分享。
當初我幫個女報讀培僑,我D家姐個個都潑冷水,
後來兩個家姐D仔女中學派位派得唔好,
就報讀了培僑,佢哋D仔女返咗兩日學就話好開心,
後來我家姐連另外一個仔都話要轉my過黎,
你哋話佢哋係咪好挍笑。

醒目開學勳章

今是已是我女兒第四日迫返學,
由8月27號至9月20日都是返半日,
等小朋友容易適應,頭一日是家長伴着小朋友
進入課室後家長就去禮堂聽講座,
講座中段會有小息,家長可去課室和小朋友進食茶點,
之後講座下節再進行直至放學,第二日就小朋友自己
上課室,但也有部份家長形然有帶小朋友上課室,
但我個女在操場已叫我不用同佢上課室,
咁我咪由得佢自己學習獨立。
我問個女佢果班有幾多人,佢話有15人兩個普通話老師,
普通話發音非常之好,現在還未有上英文課,
所以我唔知佢哋點教,羅校長講學校主要係
國際學校模式小班教學理念去辨學,所以學校不會
開太多班數和人數,以我所見真是有不同國籍的學生,
有韓國人、只懂操流利普通話及英語嫁學生和
西人家長嫁學生。
學校係$1700加$100每月雜費,
書簿費無記錯在商務買書約$600習作連部份書,
跟住寄咗一張$600支票回校買書,
校服三款及校襪、校帽約$700。
希望D資料習可以幫到你哋。

醒目開學勳章

Hi!Hi!我個女係楊柳組,我係Bk網都認識咗一個培僑友,
佢係白樺,我個女返黎講話佢果班係有15人,
今日多咗一個同學返黎,唔通佢挍錯,
等我星期一返學校問吓佢班主任先。

醒目開學勳章

Hi RanRan
今日我外甥仔同學話學校D飯唔好食,
咁我外甥分咗D自己帶嫁餸比佢食,
佢好鐘意食,唔知小學D午餐會唔會同
中學一樣呢?
還有我個女同我講佢果班係29人先真,
而唔係15人,佢話昨日英文老師黎上堂,
今日有第二位普通話老師黎上堂。
昨日佢哋仲去咗中學部同D中學嫁哥哥,
姐姐作交流,佢就去咗表姐果班作交流。

醒目開學勳章

Hi Aimee我想請間吓培僑下星期
係唔係open day亞?
點解學校無通知嫁!

醒目開學勳章

RanRan每次我個女報料都唔準確,我今日自己去問班主任,班主任話29個先真,佢哋一班分開咗幾組(部份時間),由不同的老師引領去學習和遊戲。

醒目開學勳章

今早老師說:下星期開始各家長不可進入學校
去接小朋友放學,要在大閘外等候,
唔知係唔係要小朋友集合排隊放學呢?

醒目開學勳章

我想請教各位培僑家長,你哋小朋友的
英文老師是西人還是香港人,我個女果個
係香港人,而且上堂時還會同佢哋講中文,
佢隔尼班果位係西人,夠境點樣離定分配嫁呢???

醒目開學勳章

我都知返學前係有分班test,
但我個女D英文唔係太差,
而且佢果班有個同學的爸爸是西人,
敢!我相信佢D英文都唔會大差,
可能我個女由k1到k3嫁英文老師都係西人,
所以我始終有點不習慣,我怕佢將來再接觸
西人老師佢會驚,我為有自己幫佢揾西人老師
補習keep啦!
‹ 上一主題|下一主題