用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會李兆強小學 聖公會李兆強小學(平田)
樓主: Creamyhouse
go

聖公會李兆強小學(平田) [複製鏈接]

Re: 聖公會李兆強小學(平田)

心美,
上視藝堂(以前的美勞堂)要帶交剪, 膠水, 雞皮紙, 粉彩(開學會派)等.
圍裙就隨意, 我亞女就無用  
心美 寫道:
jazzmama,

妳向到就岩喇,我sun打過電話搵妳,想問下妳,上美勞堂係咪要自備所有用品?顏色方面係咪要油粉彩架?要唔要圍裙呢??

心美,
我亞女升四年級, 同jazzmama仔仔同級不過唔同班  
雞皮紙係"視藝堂"時墊枱用.

jazzmama
亞女用雞皮紙架, 綠綠地色平時用黎包箱寄野個隻, 買時一大張, 可以分幾次用, 我等佢張雞皮紙好dirty就換張新, 唔會次次換架  
jazzmama 寫道:
joanneka

咩你用雞皮紙嫁 ?
邊種呀
我之前比亞囝用軟食飯墊咋

用爛左 lu... 今年要換...比d 提議我啦

homingm
興趣班係唔係指芭蕾舞/游水/英語會話果d?
如果係, 通常星期六上, 收費比街外的平d, 不過唔係學校老師教, 係一d私人機構辦的. 不過因為我係working mom, 又唔近學校, 所以亞女無參加.
另外, 學校有d訓練班, 詩歌/節奏樂/運動, 依家小一仲有唱遊班, 放學後參加的.
homingm 寫道:
Hi! joanneka & jazzmama,

請問你們的小朋友有否參加學校的興趣班呢?好唔好呢?

心美
暫時學校應該無打算推行普通話教中文, 每個星期有2-3堂普通話課.
心美 寫道:
joanneka & jazzmama,

問下妳地,學校真係無打算推行普通話教中文??我聽到有同學仔家長話新兆強果邊,到二年班就有一班會用普通話教中文,唔知真唔真,亦唔知舊校會唔會一樣呢

心美,
放學後的活動有校車搭, 大約4:30由學校開車.
sat上的興趣班要$, 訓練班唔駛$, 通常由老師選/比有興趣的同學參加.
我亞女有參加詩歌班.
心美 寫道:
joanneka,

係咪SAT上的私人機構辦學既就要比$,學校攪既訓練班, 詩歌/節奏樂/運動, 依家小一仲有唱遊班,需唔需要交費??還有,要抽的嗎???

心美,
你女女而家有學普通話?
其實一星期得幾堂, 主要教課文, 其他如會話方面我個人覺得唔太夠.
心美 寫道:
joanneka,

原來都有2-3堂,咁我睇下呢幾個月我囡向學校D普通話堂上成點先,OK既我就唔同佢向外面上喇,慳返幾百蚊一個月都好 [quote]
joanneka 寫道:
心美
暫時學校應該無打算推行普通話教中文, 每個星期有2-3堂普通話課.
[quote]
心美 寫道:
joanneka & jazzmama,

問下妳地,學校真係無打算推行普通話教中文??我聽到有同學仔家長話新兆強果邊,到二年班就有一班會用普通話教中文,唔知真唔真,亦唔知舊校會唔會一樣呢
[/quote][/quote]

jazzmama
有架, 參加前會有"例牌"通告問家長同唔同意.
你亞仔對詩歌/節奏樂有無興趣?
佢地今年四年級會入高級組, 有興趣的話同老師講想參加.
jazzmama 寫道:
joanneka

點解我從未收到通知有訓練班嘅   
祇知比賽時才有訓練

homingm

我女用中華牌架, so far都ok.
有時都會斷, 多數係因為小朋友成日跌鉛筆落地.
homingm 寫道:
早晨呀各位

係呢,想請問你們買什麼牌子的鉛筆比小朋友用呀?
有時刨鉛筆刨到好激氣,刨極都斷,一支新開的鉛筆,好快就好短,都唔知係關鉛筆事定係筆刨的問題 :cry:
‹ 上一主題|下一主題