用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Hello, Dr.T speaking...
樓主: Dr.T
go

Hello, Dr.T speaking... [複製鏈接]

Re: 各位給Dr.T的pm

Dr.T..
你好...我有好多問題希望你可以幫到我...

我個仔今年6歲...讀小學1年班.....

唔知點解佢好鍾意講嘢.....鍾意講嘢嘅程度連我做媽咪都忍唔到佢...佢唔會理咩時候想講就講.....我教佢要睇咩時間做咩嘢..要控制自己個口唔係你想點就點....我講依句說話都唔知幾多次....但佢都係改唔到....而家最煩係連學校都話佢多嘢講...我仲覺得同佢講完d嘢佢好快會唔記得(話買玩具佢就好記得)....我真係好擔心
佢再係咁大個咗都唔知會變到點...請問我個小朋友洗唔洗去睇吓精神科醫生呢.

Dr.T....我好希望你可以幫到我..謝謝

Dr.T你講得好啱...我會照住你教我嘅方法去做..

Dr.T我知道你對兒童心理係好有經驗..
咁可唔可以教吓我....點先可以令我小朋友有責怪感.....同守紀律....仲有....我有時想同佢玩d動腦筋遊戲....但係佢好似唔想玩咁.....Dr.T有咩方法可以訓練佢動腦筋呢?

我係一個唔識教仔嘅媽咪..個仔比我精神壓力非常大(我覺得我精神上有d問題)..如果再搵唔到人幫我.....我都唔知點.....請請請你幫幫我..

謝謝

Dr.T 寫道:
1. 你所提及的都是一些十分"大"的課題(責任惑,守紀律及加強學習興趣...),絕非網上三言兩語可以解答得到,即使一般講座也最少每個課題講一小時

由於很多背景資料及環境因素不清楚,建議你找居處附近的各志願機構屬下的家庭服務中心社工個別傾談一下,相信對你的疑惑更有幫助

2. 有那些父母是天生是識教仔的?每個人都是邊做邊學,最重要的是"知錯能改",因為任何的行為問題,很多時候都是多於一種因素造成的,社工及輔導員的作用是與你一起(注意不是替你)抽絲剝繭找出問題的"可能"因素

[quote]
yingng 寫道:
1 ...點先可以令我小朋友有責怪感.....同守紀律....仲有....我有時想同佢玩d動腦筋遊戲....但係佢好似唔想玩咁.....Dr.T有咩方法可以訓練佢動腦筋呢?
2 我係一個唔識教仔嘅媽咪..
[/quote]

Dr.T....

謝謝你幫忙

DR. T.

你好!小兒今年八歲讀三年級
由細到現在大少事務都好依賴我同佢處理,我知道再咁落去一定會影響好大。所以今年我開始放手給他自已做返。
問題:
自理能力:吃飯時,時常食到一口菜汁(最慘,出街吃飯都係咁),書包時常好亂,
穿衣服不整齊。
冇責任感:成日依賴我去提醒他。
學習上:未做就話唔識,遇到難題只識逃避、一係就放氣唔做。(他講過:返學學D
‹ 上一主題|下一主題