用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴幼稚園-Nursery
樓主: 樂樂豬
go

劍鳴幼稚園-Nursery [複製鏈接]

Re: 劍鳴幼稚園-Nursery

pluie,
Christmas 24 - 29 都唔駛返學﹐你今晚收返手冊睇下就知架啦。

妤妤,
唔係嚇你﹐我仔仔由11月開學開始食藥食咗個半月先停﹐發高燒都兩次﹐返唔到學兩次﹐每次2日﹐依家先叫好d﹐但都仲有d氣管敏感咳。
小心照顧囡囡呀

我仔仔都係n1aa﹐佢11月起返學﹐嗰時得佢1個插班﹐到12月時有幾個插班﹐馮老師同我講d新生喊佢又喊﹐重有d妒忌馮老師照顧新生tim 希望你囡囡讀得開心﹐唔會俾我仔仔影響返佢喊啦

馮老師今日打比我話Felix呢兩日好好呀﹐好開心咁。佢都好鐘意返學﹐每朝我話school bus is coming﹐佢就好開心咁快快合作出門口﹐仲要自己拎書包﹐鞋袋tim呀。

n1aa大約有22個小朋友(exactly幾多我都唔知﹐因為個個月都有插班)

030316,
你唔駛心急架﹐好快你會聽到你仔仔唱俾你聽架啦   
我今朝第一次聽到我仔仔用普通話唱:我有一個好爸爸,我有一個好媽媽... (音:twinkle twinkle little star)   

elysemama,
唔係呀﹐我囝囝無帶車車返學架﹐我連去街都唔俾帶車車架。
我囝囝依家返學都無喊架啦﹐佢最唔好就係唔係好合群﹐佢唔鍾意同人爭野玩﹐人地爭佢會情願俾咗人

elysemama,
嘻﹐見到你囡囡咁答﹐我就諗起我仔仔。我問親佢乖唔乖﹐佢就話乖; 問佢曵唔曵﹐佢就話曵 ;問佢返學開唔開心﹐佢就話開心;但問佢有無喊﹐佢又話有

elysemama 寫道:
妤妤,

妤妤好温柔啊! "唔好玩"都只係眼濕濕, 無反抗唔肯返學, 返學又無喊.  我問Elyse鍾唔鍾意返學, 佢實答我"鍾意", 仲好鍾意執書包, 將佢鍾意既書同小玩意放晒入去   ,  佢既表現都反映佢係鍾意返學, 不過毎日返到學校, 知道我要走就喊得好淒涼    希望情況盡快改善就好了 :-|

elysemama,
我問仔仔梁老師重係唔係度呀﹐佢都話唔係度。問佢係唔係有劉老師﹐佢話係。

想問下華服日係指華麗既服飾定係中華服飾呀?

elysemama ,

唔該晒﹐elyse好返d未呀﹐明日華服日希望Felix可以同elyse一齊玩啦。

tkm,

thank you晒﹐真係好開心喎   

sinwin,
你去www.babyhome.com.tw開個免費account。入面有相簿可以俾你upload d 相上去架。

sym,
其實都係問下父母問題同看看小朋友發展程度﹐唔駛咁緊張架。

Interview

好同意030316既見解。
我兒子是11月插班生﹐所以沒有1月插班生所有的上學期教材苦惱。而我亦沒有打算要求補回之前的工作紙。其實那些工作紙亦只是一些填色﹐連線﹐圈相同/不同既exercise﹐沒有上過課程﹐那些工作紙根本跟坊間買到的沒有分別。我並不希罕。
對於K1時會再重教n1既內容﹐我並不覺得出奇。但我亦深信內容會俾n1深。試想想﹐2歲人仔初初接觸a-z﹐是不是短短幾個月就能掌握到全部?n1教a for apple﹐ k1就可以教a for alligator, airplane, etc. 老師是會因應bb能接受能力而去調節課程的深淺。
我並不打算強"谷"我的孩子﹐這只是我的一點愚見。

你仔仔有唱"火車飛快"呀﹐我仔仔都有呀   

elysemama,
elyse發燒咁慘呀﹐咁要好好休息啦。我仔仔同elyse同班﹐我知佢病咗﹐昨晚問仔仔elyse有無返學﹐佢話無。原來我仔仔都有留意elyse架。

elysemama,
係呀﹐馮老師多數叫felix子祐架。 :  :
‹ 上一主題|下一主題