用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SC家長:你o地小朋友入邊間私小/直資小學? ...
樓主: QQboy
go

SC家長:你o地小朋友入邊間私小/直資小學? [複製鏈接]

Re: SC家長:你o地小朋友入邊間私小/直資小學?

我都覺得有d幫助, 如有對比的時候, 別人總會選一些standard 高d的學生.

本人之小朋友已給sfa,gh,Kln Tong, Tak Ngai accepted.

我都覺得有d幫助, 如有對比的時候, 別人總會選一些standard 高d的學生.

本人之小朋友已給sfa,gh,Kln Tong, Tak Ngai accepted.

QQboy 寫道:
Ted:
Thanks!

其他家長可以發表o下嗎?
妳o地覺得讀SC對子女報考小學有幫助嗎?
Thank you!

其實我小朋友個成績表上不是個個都是excellence, (我已前都以為係, 第時考小學好睇d)我小朋友個成績表上有2-3個第2 & 3 行 (第一行最好), 所以唔一定呀!

但我都認同如有公開試別人會 more acceptable. 但一個4-5years old o既人仔又可以考dmug 公開試???  相反, 人地可能覺得你d家長(big)小朋友去做一些佢地都唔知什麼東西.

Anyway, every 小學要求d野未必相同, 但樣樣野都有d用.

另外, 唔好忘記, sc有好多學生, 有d考小學得也有唔得o既人, no guarantee!

小小bb 寫道:
其實我看過很多小朋友參加很多的課外活動, 但考小學都是失敗, 我看過我囝囝和同班小朋友英文會話班的成績表, 個個都是excellence, 連d講嘢都不太好的小朋友都全部excellence, 攪到我真是以為自己個仔好叻, (我個囝囝的表達力麻麻地) 看來參加課外活動的成績表是無人會看, 我自己從來都不會keep起那些証書同成績表。
我知道如果考外面的公開試或公開比賽是最有用, 因為所有學校都會承認, 而我囝囝把口咁差都考了三間有兩間收, 可能都是因為公開試有成績給小學看吧!

其實好多野都係d家長做成...:cry: 人有我有d心態Law.

我都係K2先開始學野,先是佢o既興趣開始,再加上我想佢學D興趣,英數琴走唔nut, 但英文佢冇起出面學phonics 我都認同學校所講費事d小朋友攪亂晒,只是學Oral�communication. 但都唔知點解佢成績表英文果個column, 都有第3 (that means interest/參與 on english lesson still "發展中". 冇辦法啦, 佢好passive上堂又唔出聲,只識企起度望住人玩,我都有d擔心.但現在比以前好好多Lu.  但都係慢熱果類.

suor 寫道:
sadsam,

你小朋友都幾smart wor.我想問吓你小朋友係校外有冇參加d課外活動呀, e.g.英文 or 其他, 因為我考慮比個女讀st cat, 但唔知仲需唔需要係出面學英文呢?

suor

學校從未話要complain學生要學什麼!  但可能舊年佢地的學生派/考得唔係好好, 所以今年d課程好緊迫, 又深左d.

但記住......好多野都係家長做成的, 驚自己"舌"底, 我都係咁唸, 冇辦法.   人在江湖身不由己見!

suor 寫道:
你地的小朋友學的課外活動都是我的選擇之一, 我只是怕讀st cat要在出去學更多活動去fufill 學校的要求, 因之前聽過話學校complain 學生唔達標準, 放以有d疑慮, 聽完你地的comment, 都可放心d..

suor

就係比舊時淺左, 宜家要深返d羅!  我舊年k2都冇什麼reading record, 而今年冇記錯的話我朋友個仔k2就有... 佢地本reader book 係冇字嫁, 而我上年果本係有字wor!

我冇話學校投訴個小朋友wor?! 何出此言呢?

[quote]
ChristyBBmama 寫道:
去年派位和考私校的result都唔錯架, k3課程就一向都好緊迫架, 深唔深就見仁見智啦, 不過今應該冇深到, 和10年8年前比重淺左tim(因為係老師講既, 我有個friend以前教過sc tim)o

其實唔好時時覺得學校投訴個小朋友, 如果個小朋友跟唔上進度, 但學校又冇話你知喎, 咁你又會點諗呢? 我囡囡都比老師'投訴'過跟唔上, 後來我

sorry! sorry!

係呀, 如果我冇記錯佢地今年本英文reader book 係冇字嫁!  有好有唔好... 好的就是可以等小朋友用自己意思講, 自由發揮多d, 唔駛跟住;  但就要辛苦家長同佢地溫習.  老師很容易知道家長d standard 去到邊度.

今日返學問老師, 我小朋友果班有3個入左DGJS.  但當然冇我份啦!

QQboy 寫道:
SC家長:
不如做個統計, 你o地個小朋友入邊間私小/直資?

學校本身就好似冇攪, 但k3開學時班主任跟家長會開一次會, 有關上小一選校資料;  另佢會介紹其他學校d講座給家長, 你自己決定聽唔聽law.

Helen 寫道:
My son is studying K2 in SC now. Could anyone tell me whether the school will hold some talk to parent for choosing primary school for their kids?

老師唔會建議你小朋友考mug野小學, 一切都只有家長自己決定, 佢唔會為你決定, 佢費事咩非. 佢只會提供佢以往/知道d經驗話俾你聽, 給你參考!  如你問佢放棄呢間好唔唔, 佢係唔會答你的!

Helen 寫道:
Thanks. 咁老師會唔會建議你小朋友考某幾間小學架?

[quote]
sadsam 寫道:
學校本身就好似冇攪, 但k3開學時班主任跟家長會開一次會, 有關上小一選校資料;  另佢會介紹其他學校d講座給家長, 你自己決定聽唔聽law.

[/quote]
‹ 上一主題|下一主題