用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? ...
樓主: ~仔仔媽咪~
go

各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? [複製鏈接]

小兒小一都開學了, 暫時都算OK. 星期一就正正式式 返全日 & 在學校食飯了 , 1天有8堂課, 40分鐘1堂, 我好怕 阿仔都吾知掂吾掂.

仔仔媽咪 記吾記得我呀 ??

回覆 3# ~仔仔媽咪~ 的文章

阿仔在學校都已經開了file, 主任都見了2個, 暫時都算ok. 因阿仔還未有 讀書壓力, 遲些就吾知啦.

找個星期六 黎 tea 一tea 呀 ?

回覆 3# ~仔仔媽咪~ 的文章

阿仔在學校都已經開了file, 主任都見了2個, 暫時都算ok. 因阿仔還未有 讀書壓力, 遲些就吾知啦.

找個星期六 黎 tea 一tea 呀 ?

回覆 4# ~仔仔媽咪~ 的文章

請問你屋企附近的 "社區中心"攪的興趣班 ok 嗎? 小兒只是玩過 暫托, 我想比佢玩下 興趣班 .(因近屋企呀)

下星期 小一第一次正式中文默書啦.

阿仔日日都在托管班預默一部份, 但 D 字好醜樣呀.

回覆 1# ~仔仔媽咪~ 的文章

無呀, 做邊d動作好呀?(我還返晒比 老師啦)
今日去學校開會, 順手問下小朋友在學校的情形. (老師話要做多些 "社交" ) 點攪好呢? (暫時在學業上都跟得上, 但好小出聲--無膽)

阿仔的字是 上闊下窄, 左大右小 .
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-20 19:44 發表

咁你囝囝依家寫字係無力至寫得唔靚吖,定係係咁飛格同D字上闊下窄?

至於社交方面,我覺得囝囝啱啱去到一個新學校新環境,我地班仔又要需要更多時間去適應環境同人,同埋佢地社交唔掂,佢地都好驚好不安囉,所以查實呢D ...

開學 3星期 , 蜜月期過去了, 今日在學校阿仔斯碎了托管紙, 比老師發現, 結果比 學校罰無得小息.  罰抄,
哎. 真是蜜月期過去了, 黎啦, 黎啦 .............

班主任罰阿仔, 阿仔都知吾應該< 重話下次再係咁就罰留堂, 希望佢記得啦.
我返到家同佢一起張些碎紙 , 好似切圖咁切返一半, 因另一半吾見了, 佢今次知道有些東西未必能完整咁切返.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-21 14:26 發表

唔駛咁驚住...定D嚟~!始終都只係剛啱開始,都係睇定D先,同埋多嘗試同老師、班主任傾下閒偈,傾多少少關於囝囝在校內既表現同問題,同咗老師建立番個良好溝通關係,咁樣至容易D去教好囝囝大個仔,又可以避免再有投訴.

...

明天數學 & 中文測驗, 阿仔都未有"心理" &"打算" 去看下本書, 唉 !!!!!!

回覆 4# ~仔仔媽咪~ 的文章

仔仔媽咪:
如果你想找"鋼琴老師" , 有沒有興趣試下我仔果個老師--"是上門的", 老師就不是太惡, 但就好有愛心, 而且吾算貴 . 現在我仔上了10堂 , 都算單手彈小小歌仔. 如果有興趣 PM我呀.

回覆 2# ~仔仔媽咪~ 的文章

PM 比你啦.

阿日阿仔病了,打電話比老師問下明天點帶藥在學校食. 順手就問下阿仔在學校的情形, 學校老師的課程都算ok. 但興趣班就"蝦"興趣班老師, (從外請的) , 老師比個  "d " 佢呀(行為上), 即是 就快吾知格, 激死我呀. (遲早興趣班都比人"踢出來")

游泳, 我地的小朋友大多數 1: 1 會好些, (當然有些例外)
大人學10堂都未學會呀, 不可以心急呀.
小兒學了1年游泳, 基本上算是識小小,(蛙泳, 自由式--動作還未能控制自然 ), 還未達起碼的標準--50米. (入校隊的基本要求)
原帖由 BB頭maimimi 於 09-10-14 10:53 發表
唔該晒你先,另外我囝囝學游水,而家學咗10堂,都係唔識,而且比例係1:4,想問各位媽咪,咁樣係咪好難學識呢?

我知道就 $2xx to $3xx/堂, 冬天有暖水池 (政府)
我果個游泳教練是教開我地的小朋友, 我估是泳會的老闆(會安排人手教人), 佢都幾惡架, "傳聞"有mami 拉走小朋友吾比學游泳. 但小兒就"好很跟佢學游泳", 第一堂已經听听話話--因為小兒知道佢識教會佢游水 . (以前泳褲都吾肯穿呀) .間中爸爸都會帶佢去"操水" , 練好"浮力" (我想省 $$).

原帖由 BB頭maimimi 於 09-10-15 09:38 發表
請問1:1幾錢一堂呢?小朋友冬會唔會都繼續學呢?

你的case 咁似我朋友的 case , 會否同一人? 她在尖xx 游泳. (小朋友好聰明, 知道整污濁泳池就吾使學游水)
平時可以帶多些去 泳池玩水, 不要強逼 游泳(可能有反效果)
小兒會 混軸溜冰(普通教練) 是從呢位老師學會"自信心".

原帖由 BB頭maimimi 於 09-10-16 10:40 發表
教我小朋友的教練都係專教special的,但就成班一齊教,因為教練只肯給我小朋友用浮板,唔肯比佢拖手,佢又惡,我小朋友唔知係咪覺得好大壓力,就成日扮嘔,扮扮下就真係嘔埋出黎,我見差唔多學咗10堂都係麻麻地,所以睇下有冇 ...

滾軸溜冰的sir 都會真雪溜冰, 技術去到什麼程度就吾知啦. (佢都話教小兒, 但我沒有時間< 要找時間玩返10堂) 阿sir 友又非常的忙.
原帖由 BB頭maimimi 於 09-10-16 17:21 發表
我小朋友只知道唔舒服可以唔駛學游水,真古古惑!混軸溜冰的收費係多少?唔知真雪溜冰,小朋友能夠學到呢?因為我係mega box見啲小朋友好細個都學緊
‹ 上一主題|下一主題