用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無斜視問題小朋友????
樓主: WaiWai媽媽
go

[視障] 有無斜視問題小朋友???? [複製鏈接]

囝囝右眼有外斜....1.5歲時響 PolyU check 過,話情況不太嚴重,但要留意.....今日3歲再去沙田 Poly check,斜眼問題嚴重左...望遠時有成22-23度...望近時有19度....驗光師話依家除左多做 exercise外,無野可以做,因為唔建議做手術....至於第時幾多歲先啱做手術,佢話個個驗光師意見唔同...而佢就話要睇情況,即係如果無影響視力,就留返囝囝廿幾歲先自行決定;如果有影響視力,可以大約5歲時做....不過佢話就算做左手術,視力都未必一定會好,因為始終要靠個小朋友自己努力,去控制好眼球的....而且做手術時要做幾多度都好大學問....唉,總之就係煩....
依家唔諗咁多住,俾心機做好個 exercise (練鬥雞眼)先,9個月後再返去覆診.....

原帖由 WaiWai媽媽 於 07-9-19 21:48 發表
我個囡囡4歲啦, 左右眼都有外斜視問題, 一直keep住睇醫生及去Poly驗眼, 都預左要做手術, 希望有經驗的媽咪入黎分享下啦!!!

是常常外斜嗎?我囝因間唔時先外斜,驗光師話唔適合用眼鏡黎糾正....我依家晚晚同佢玩鬥雞眼入牙籤落飲管50次...希望可以維持佢情況不會轉差....

原帖由 candytsy 於 08-10-21 14:21 發表
大家好!我囡囡又係今年四歲去健康院檢查發現有外斜視,平時我地都不覺,听政府醫生話都幾嚴重,令我有啲不相信,后來再去找私家醫生睇,都係有外斜25度及遠視50度,現在私家醫生叫囡囡配著眼鏡加每天練習80次兩星期才去覆診.
看了網上很 ...

你要唔要再去睇下其他醫生先再決定治療方法呀?我睇沙田 Poly Clinic 既,個驗光師話如果唔係長時間斜視而用眼鏡黎治療既話,會令情況變差...所謂攪好左眼時,到右眼有事...

原帖由 candytsy 於 08-10-21 18:16 發表
平時我係唔覺囡囡有斜視,但去完檢查我經常留意囡囡才發現她疲累時或不集中時出現左眼斜,但私家醫生講佢兩眼都有斜視,所以我都唔知算唔算係間唔時外斜(眼看不到的都有斜),我看的私家醫生係周伯展,听講佢係眼科權威醫生(是 ...

我驗光師亦有講過,到最後關頭,手術可能係唯一的解決方法....Good luck & take care!!

原帖由 candytsy 於 08-10-22 10:33 發表
如果下星期再去覆診都冇進展而醫生要求手術,我會再看多一個醫生,因為呢個醫生同政府醫生講的很相近.

可以 claim 保險嗎?

6萬真的不便宜,但眼睛嘛,貴貴都要呢...

祝一切順利!

原帖由 candytsy 於 08-11-8 12:32 發表
Hi ytma,
手術費連醫院費約$6萬,私家真係樣樣都要計錢,實數要等做完先知.

恭喜、恭喜!!

有時間既,請再上黎講一下手術既點滴同囡囡復元既情況,謝謝!

原帖由 candytsy 於 08-11-21 09:25 發表
各位早晨:

囡囡做完手術今日已經返學,手術好順利,眼位亦見到比以前正了好多,現在未完全復原,眼頭尾都仲見紅,可能係眼有啲唔舒服所以有時唔係幾肯睛大眼,回想手術第二天唔肯睛開眼而且不停流眼水都覺得佢好辛苦,但囡囡一直都 ...

真鄧你開心!!也對日後如囝囝真有需要做手術時,我多點信心呢!Thank you!

原帖由 candytsy 於 08-11-24 11:22 發表
多謝各位
見到囡囡眼睛一天比一天好,才發覺我地冇決定錯誤.因當初健康院發現有外斜,到看了多個醫生,親戚朋友老師同事都質疑有冇必要做手術(唔覺有問題),同事更講:私家係唔係都叫你手術,生意Ma?開始有啲擔心及質疑?到底會唔會做 ...
‹ 上一主題|下一主題