用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下!
樓主: GaryF
go

小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下! [複製鏈接]

我個仔都係小一, 佢未適應哂既, 最唔適應咪做功課囉.
可能由於佢以前係讀幼兒園, 好多功課都係喺學校度做哂, 所以以前星期一至四唔洗做功課, 返到屋企可以玩, 而家升咗小一, 梗係唔得啦, 日日都有功課做, 佢擒日先第一次喺我放工之前做過吓d 功課, 之前日日都係等我返黎先做, 攪到我想同佢溫書都唔得, 佢成日話想玩, 不過當我返到去果陣, 見佢未做哂功課, 一定捉佢做埋d功課, 佢下星期開始默書, 我當然要佢溫書啦, 結果無夜咗瞓, 又無得玩囉, 希望佢自己知道要珍惜時間, 早早做哂功課為上策.
我個仔好在到而家都未試過漏野喺學校, 都叫做 ok.  只係遲過兩次到, 再遲多次就俾人圈手冊(好似小過果類).  而家佢知死啦, 唔會'mor'咁耐, 準時出門口.

E2 經理人,
我反而覺得你個女好好就真係, 死蠢果個係佢同學, 有個咁好既同學, 都仲要笑佢, 結果損失果個一定係佢自己.
嘩~~~ 你個女果D 咩教師黎既!!!  :tongue: :tongue:

apple_lee,
你就好啦, 我個仔唔想做功課, 做到發皮四, 話唔想返學.
唉~~~

肥嘟媽,
我個仔都係咁, 亞嫲控制唔到佢, 日日放學返去,都係要睇電視, 結果等我放工返去佢先肯做, 咁我放工返到去都成7點啦, 又係食飯時間, 咁我地又要趕住由亞嫲果度返屋企, 我又唔想佢太夜瞓, D 時間咁少, 咪成日做到好晏, 佢想玩都無得玩囉. 唉!!
好在佢呢個星期都有D進步, 不過相對功課又多咗, 佢繼續做到發皮四.

小丑魚,
你個仔都好呀, 會話你知係秘密, 如果我個仔發生咗d 唔好既事, 佢會直頭話無野, 當我傻既咁呃.

Olkan,
~~ 亞仔果間學校, 我仲未上入到佢學校個內聯網, 都唔知幾時先可以上網同佢睇吓有咩功課做, 日日要我放咗工, 返到屋企先可以睇到佢有咩功課做.
亞仔間學校, 會要家長買埋個袋功課既 file, 每日第一課, 所以小朋友都會拎返呢個file d 野出黎交, 所以一定唔會漏交.
我知呢個學期學既野, 好多都係舊年 k3 既野, 呢個學期, 只係重溫, 同埋俾佢地適應既咋.

Garyf
我仔個間學校都係用代號既, 頭果幾日睇, 真係唔知佢字咩, 問亞仔, 亞仔又話唔知, 我唯有估啦.

Chumom,
你個女果間係名校黎既, 咁深既, 我個仔都未默英文, 只係星期一默咗次英文, 就好似填充題咁, 唔算太深.

Helenhhh,
我都覺而家好似同學校隔絶咗咁, 咩都唔知, 又唔想好似為咗d 小事, 打去問佢班主任咁, 好似好緊張咁, 但實際上自己又好擔心喎, ~~ 咩家校合作呀, 咪又係家有家做, 學校有學校做.

小晴媽,
我同你一樣, 當我老公放工返到屋企, 我自己都攪掂哂.

召藥師,
唔好咁激氣啦, 我個仔同你個仔不無多樣, 只係佢無俾同學仔 du 八達通, 而變咗係唔見咗八達通, 由於我個仔間學校係用八達通返學點名既, 所以一定要帶.
可能因為佢係男仔, 對用既野無咩要求, 我知佢又唔係好識錫住d文具黎用, 所以我無買過新文具俾佢開學, 如果唔係一定發生你仔既事情. 筆又唔見, 擦膠又用爛, 如果係新既我一定把幾火.
大家一齊努力啦.
原文章由 召藥師 於 07-9-27 11:05 硐表
我個仔都係小一學生,依幾個星期真係日日都好似打仗咁。
一早要起身整早餐,叫醒佢食,又要同佢check多次書包,預備水、毛巾盒、小食、紙巾同手巾仔,有時佢食得慢又要不時叫佢食快d。

午餐又要整飯盒俾佢,日日都食淨,只係試過 ...

咁你個女真係好細呀. 我個仔年尾出世, 係細仔, 咁你個女係咪2002年年頭出世呀??
原文章由 ChuMom 於 07-9-27 11:56 硐表
銘銘媽

我囡囡不是讀什麼名校, 佢現讀 Delia (ManKiu) English Primary School 小一,我自己都覺得幾深! 因為我囡囡比其他同學細,她現在 5.7years, 但其他同學仔已經係 6 , 7years...她之所以讀  Delia,係因為其他 local ...

可能我個仔果班女多過男好多, 而女仔一般都未必會蝦人, 所以我仔都無俾人蝦, 只係佢自己比較論盡/大頭蝦, 所以成日漏野喺學校, 同埋唔見野.
原文章由 召藥師 於 07-9-27 19:14 硐表

我擔心都冇用,處處都有咁ge學生,避無可避,只好教佢要保護自己,有咩事一定要即刻同老師及父母講,遲左就幫佢唔到。

而家當係等佢學精d啦!不過依一代真係多左好多自私ge父母教出自私ge細路。 ...

咁你一定識我個仔幼兒園個同學仔媽咪, 佢叫mangtau, 都係01年12月媽媽會既.
原文章由 GaryF 於 07-9-28 08:38 硐表
咁橋既!  我個仔都係細仔呀, 佢12月出世的!
好彩佢在學習上都無乜問題!

九月尾就唔算細仔啦.
原文章由 召藥師 於 07-9-28 09:32 硐表

我個都係細仔 9月尾出世。

而家好少學校半日際既啦喎.
其實半日唔係應該會有多D 時間做功課咩??
原文章由 carmenshek 於 07-9-28 10:01 硐表
我個朗囝囝今年都係讀小一...番左十日八日個傻豬豬就話習慣哂lu
第一日就開始教書..第二個星期就讀默中文第一課..之後第二課...每個星期默一課喇...英文都係....

每日家課都幾多丫...又作業.又補充又功作紙..仲要抄課文同生字..一日多 ...

咁佢都讀得上, 真係好叻女呀.
原文章由 ChuMom 於 07-9-28 10:54 硐表
銘銘媽,

係呀,我個囡囡係2002年2月尾出世,所以相比之下,我囡囡係細細女!

我自己就戒咗啦, 不過我仔女日頭喺嫲嫲度湊, 老人家一定要睇電視, 所以真係無計, 唉!!
多謝你分享, 我非常之認同'身教'
原文章由 jandtfamily 於 07-9-28 15:37 硐表
我個仔也是剛上小一,回家起初問佢,佢都是話好似自已仍在返幼稚園,不會不開心,只說很不習慣。第一個星期是適應週,各方面都很包容,讓他們適應一下小學生活,之後便開始嚴格,做錯事都會有少少罰,不像以前幼稚園般寬鬆呢!這也很正常 ...

多謝你既分享.
睇黎大家都真係要放鬆D.  我都覺得自己緊張咗, 日日癲哂咁.  而家一放假, 就俾佢輕鬆D, 自己又可以放鬆D.
原文章由 chuyuk 於 07-9-28 10:22 硐表
我個女今年升小2,係細女,聖誕節出世.
起初都同你地一樣,
覺得好辛苦,時間不夠用,
個女又超懶,叫又唔聽,鬧又唔得,
我仲試過嬲到將佢既校服同書包放出門口,
嚇佢話你咁懶,以後唔洗返學啦,
現在回想起都肉痛!

其實,無 ...
‹ 上一主題|下一主題