用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無斜視問題小朋友????
樓主: WaiWai媽媽
go

[視障] 有無斜視問題小朋友???? [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi hi

我個女而家快7歲, 由細到大都覺得兩隻眼生得比較近, 所以所有健康院檢查及眼科檢查等都有問醫生或視光師她的眼有否問題, 但回覆是沒有問題的, 直至最近女女跟我說在某在角度見到兩個物件, 於是帶她見眼科醫生, 才知道好是隱性斜視, 因為好的外觀沒有太大的不妥, 只是生得比較近。而醫生亦講了不用做手術, 做些眼部運動是可以改善的, 有無媽咪可以分享隱性斜視的的經驗.

thx

醒目開學勳章

今日再問下阿女 佢話由細到大都見到有個影, 但唔係好清, 佢以為個個都係甘, 直至今年9月帶左眼鏡才沒有重影情況,有d擔心..

原帖由 summarian 於 10-1-6 16:57 發表

其實好多人細細個都會有隱性斜視問題。
一般如果小朋友係有度數(遠近視)嘅話,戴左眼鏡就唔會有呢個問題。如果冇度數而有隱性斜視嘅話,亦都唔需要擔心。隱性斜視係有機會隨著小朋友慢慢個而好番嘅,因為人愈大個,控制眼 ...

醒目開學勳章

另外, 我想問下, 係咪有斜視的小朋友每次驗眼都要放大瞳孔檢查?
因為女女上次9月驗完配了眼鏡後, 而家又話有斜視個隻眼睇野唔清楚, 我擔心視力會繼續差落去, 其實有無一些機構可以長期跟進?

thx
原帖由 summarian 於 10-1-6 16:57 發表

其實好多人細細個都會有隱性斜視問題。
一般如果小朋友係有度數(遠近視)嘅話,戴左眼鏡就唔會有呢個問題。如果冇度數而有隱性斜視嘅話,亦都唔需要擔心。隱性斜視係有機會隨著小朋友慢慢個而好番嘅,因為人愈大個,控制眼 ...

醒目開學勳章

謝謝你的回覆
原帖由 summarian 於 10-1-8 12:21 發表

可以去光彩明天作長期跟進。
放大瞳孔同斜視冇關係嘅。
放大瞳孔主要係針對眼睛調節力問題(將控制瞳孔大小嘅肌肉麻痺),去check 到個最準確嘅遠/近視度數。
近視多散瞳有好處,遠視就儘量唔好短期內散咁多次。

如果斜 ...
‹ 上一主題|下一主題