用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解香港英文唔係英文
go

點解香港英文唔係英文   [複製鏈接]

akevinla 發表於 20-2-15 11:56
點解香港政府永遠覺得現在香港英文水平係好高,讀完大學,英文就好? 今時今日大學生英文水平勁差。班高官有 ...

其實科科都唔係只可以靠學校啦。基礎教育,真係教基礎㗎咋。小朋友想學好,可以有好多方法,睇佢哋想唔想改善啫,呢樣嘢我唔會鬧正苦。

akevinla 發表於 20-2-15 11:56
點解香港政府永遠覺得現在香港英文水平係好高,讀完大學,英文就好? 今時今日大學生英文水平勁差。班高官有 ...

duplicate

MrBeast 發表於 20-2-15 13:08
咁老實講我自己都聽不懂,就好似睇bbc 聽得明得出外遇到d鄕音就聽唔到咁,疫情過後都是要上多d大陸玩 ...

係,PTH同英文都係呢個問題,標準既聽得明,遇到鄉音就大鑊!

IloveJJ 發表於 20-2-15 22:14
我兩個仔英文好普通,不過去到澳洲又唔怕講英文喎!佢哋買野,同酒店既人傾計都夠胆。佢哋反而覺得去新加 ...

咁你個仔有補NET丫嘛,點同呢。我兩個同工人姐姐學是非都鬼咁叻啦!

minimami 發表於 20-3-6 16:51
課堂學得幾好冇實戰過都係冇用。
我讀中中,大學畢業IELTS得5分,below average 呀陰公…
畢業後響外資公司 ...

//Practice makes perfect 係真理//

但係點解D細路講極都唔聽阿爸阿媽以前就係行過歪路,點條正路佢行,佢哋就係唔理你

gigayan 發表於 20-4-21 14:40
最緊要佢地肯主動去學去練....進步會大很多....

BTW,阿大終於做晒之前D功課,佢話以20/4復課既目標趕起佢。

gigayan 發表於 20-4-21 16:53
我都提咗我個個好開始溫書,唔好再發夢唔使考試了.....

佢依家同阿細補習中文,一個禮拜兩堂,唔得閒溫書。

我反而想考試,因為S1未考過,到S2仲唔好。唔理成績點樣,試過考試模式最重要。

gigayan 發表於 20-4-21 17:33
阿女直頭覺得最好全民讀多一年,佢話今年過得太空洞唔實在。

坦白講,我地中一係咁嘅環境算係 ...

F4好D,最多補課。F3慘呀!佢哋靠個考試選科,依家唔知點搞。

b3410 發表於 20-4-21 18:05
阿細肯乖乖的上堂?阿大有冇耐性?
你出唔出補習費

阿細鍾意先奇喔!阿大有耐性,係因為我有俾錢既

b3410    發表於 20-4-21 19:35

gigayan 發表於 20-4-21 18:38
我叫阿女首先要知道自己呢排上online堂嘅識唔識,再要溫下之前教咗嘅,因為我地今年未考過試,我覺得好大 ...

我哋當年唔駛考全年,家長會時問,班主任又支支吾吾,點解教咁多年都唔清楚

不過我哋考成三個禮拜,如果考足,咪一開課就差唔多即刻要考試

gigayan 發表於 20-4-24 21:32
今日聽阿女講,老師話9成9需要考試,唔知係真還是老師唔想佢地咁鬆懈

...

我諗要考既可能性好大,因為我哋都無考過。不過估計全部升班。

gigayan 發表於 20-4-25 21:52
唔敢講是否全部升班,學校好似一科主科唔合格都留班?之前已經講上學期測驗成績佔30%,如果考final就佔70% ...

仲有平時分拉,中學50分合格,應該OK既。你女女都話要擔心留班,咁其他死得囉!

gigayan 發表於 20-4-26 00:21
如果一路返開學就唔驚,但停課咁耐真心唔知其實d嘢佢識唔識?又之前教嘅仲記得幾多.....
...

不過,點解仲未出範圍既

1998Ruby1998 發表於 20-4-26 01:58
留班位都係俾考最尾嗰幾位,就算乜學校都留班位有限。我嗰陣超過 10 個三科唔合格都照升中,如果你只係一 ...

咪係囉!而且今年情況咁特殊,成績差D都可能只係試升,我懷疑會唔會留班。除非係功課都peah做果D。

S-Kwok 發表於 20-4-26 09:48
嘩 如果全年都冇考過 我梗係想學校考啦,中一新學校,當睇下出卷模式都好,考唔考得好反而其次,反正全民 ...

係呀,我哋剩係統測過,範圍細咁多,唔可以做準。

gigayan 發表於 20-4-29 12:52
中文科昨日出咗個範圍。

學生會制作咗問卷,在學生會的ig到,收集學生停課時間網上學習嘅情況,作為意見 ...

係咪要開ig account至做到?

lambeanmama 發表於 20-4-29 09:21
我覺得是心魔問題。本人廿多年前地區普通中學畢業。無外補英文也沒有語境;英文更肯定不是最勁個班尖子。但 ...

其實我覺得去旅行見到既白人無乜會笑人英文唔好,始終你係買嘢既,佢哋都好好禮貌。我反而俾國內人笑普通話多D,但again買嘢時佢哋都好好招呼。

akevinla 發表於 20-4-29 18:31

講多d係好有用。過,我眼見好多人去旅行(亞洲地區),90% ...

我諗呢D係個別例子。其實外國人唔係咁多笑人,仲要知你係遊客,有禮貌D,人哋好少咁無禮貌。我反而覺得依家間間學校有NET,口語比我個年代進步咗。

cafeva 發表於 20-7-1 17:46
你好勁喎。我同D鬼佬同事左好多年,D英文都未做到隨心所慾無障碍

唔好話英文,廣東話可以隨心所欲無障礙都唔係個個得啦

MrBeast 發表於 20-7-1 17:24
同意,首先唔怕錯(比人笑),和不恥下問,唔會學唔到,不過呢個心魔係要時間和人生經驗累積先衝破到 ...

我諗有時係性格。細個學NET group,阿大怕錯唔出聲,阿細面皮幾丈厚,唔識講就指手畫腳+畫公仔你睇。
‹ 上一主題|下一主題