用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地啲仔仔囡囡幾年級開始教乘法
樓主: 29999
go

你地啲仔仔囡囡幾年級開始教乘法 [複製鏈接]

eviepa 發表於 14-10-1 23:14
二年級時要背乘數表,非常沉悶,但不能不背。如果想為背乘數表添上一點樂趣,亦想藉此增進親子關係的話,可 ...

我隻囡根據教科書應該係小二上末段教。

我依家超愁, 皆因剛派數學測驗卷, 得77分, 前三頁每頁錯一兩分咁, 無乜大問題, 最後一頁文字題全軍覆沒, 完全解錯題, 測驗一D都唔深, 同平時功課無乜分別, 平時功課識做, 做乜測驗又唔識。我真係嬲到想兩巴星死佢, 一日到黑响度睇書, 理解力可以差得咁緊要。我忍唔住了, 下次測驗一定要出手了, 一定要操下佢D文字題。

jaycee_mami 發表於 14-10-3 17:11
做下作業有幫助
諗住根據學校作業, 自己作啲練習佢做下。

HaYi 發表於 14-10-6 14:59
我識個小二的, 公文學到除, 做時全對, 但做學校功課時連簡單應用題如3盒筆每盒有7, 共有幾支都不懂列式, 所 ...
同一情況, 題目係:一包糖有50粒, 有三包糖, 共有糖多少粒, 居然可以列式:50+3 , 老師仲要畫埋公仔响旁邊提示。佢成版文字題全錯, 可以好肯定係不能理解題目意思。同低級錯誤唔一樣, 唔明白題目好嚴重, 我首先要自我鍛練心平氣和, 然後才教佢。
‹ 上一主題|下一主題