用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會
樓主: dns
go

06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會 [複製鏈接]

Re: 2006禮賢K1同學媽咪會

Hello各位媽咪:

我已經改左11:45am " 禮賢幼稚園" 2張大檯(@12人).
現在我們共23人(14A, 9B)

去的方法:   
自行前往或約埋其他媽咪坐taxi  (我已約左holongma一起去la!) Remarks: 學校門口是無巴士和小巴直接到新世紀的.如果唔坐taxi,就要回又一城坐KCR往Mongkok啦!

龍柱mama上

日期:   8月1日(註冊日)
地點:   旺角新世紀廣場 美心皇宮
時間:   11:45am
留檯姓名: 禮賢幼稚園
=================================
1) dorismama------1A1B -- 約11:00am(confirmed)
2) dns--------------1A 1B--約10:30am (CONFIRMED)
3) tyty------------- 2A1B--              (confirmed)
4) yiuyiu730---------2A1B -- 約11:00am (Confirmed)
5) holongma--------2A1B -- 約 10:30am(confirmed)
6) 仙姐------------- 1A1B -- 約10:30am (CONFIRMED)
7) yypiano--------- 2A1B -- 約 11:00am(confirmed)
8) kaman-wingyee-2A1B -- 約10:30am (CONFIRMED)
9) 龍柱mama-------1A1B -- 約 10:30am (CONFIRMED)

都係時候核對下d班別喇。

上午幼勇班 :
1) yy (yypiano)
2) longlong (holongma)
3) Tung Tung (tungtungb)
我地其中一個班主任應是何老師呀.

上午幼愛班 :
1) timothy (kllp)
2) 龍柱 (龍柱ma)

下午幼望班:
1) wingwing (mendynam)

下午幼信班:

各位媽咪,唔洗客氣! 至緊要大家開心

龍柱噚日同longlong玩得好癲呀! 好似好friend咁! 但係佢又唔記得longlong個名, 淨係話果個藍色衫個人  真係比佢  咁無記性! 但係佢又記得有兩個"欣欣"wor,  唔通佢對"小美人"興趣多d

kaman-wingyee 寫道:
Hello,

噚日我哋個gathering真係攪得好成功, 多謝龍柱媽媽!

---------------------------------------------------
上午幼勇班 :
1) yy (yypiano)
2) longlong (holongma)
3) Tung Tung (tungtungb)
4) 焯焯 (焯媽媽)
我地其中一個班主任應是何老師呀.

上午幼愛班 :
1) timothy (kllp)
2) 德揚 (龍柱ma)
3) Mavis (dns)
4) 騫騫 (蕎騫媽)
5) Tung (Tung'sMum)
我地其中一個班主任應是王老師呀.

下午幼望班:
1) wingwing (mendynam)
2) Jovi (yiuyiu730)
3) kai to (carmanbb)
4) Kuk Kuk (megakuk)
5) Karina 穎怡 (kaman-wingyee)
6) 政宜(joeysuen)

下午幼信班:
1)Christy (tyty)
2) 柏謙 (仙姐)
3) Macy(dorismama)

HOLONGMAMA,
德楊有時都好似朗朗果日咁扭計架! 好似上兩星期係PlazaHollywood的反斗城嘉年華玩到唔肯走,終於係PlazaHollywood一路 到反屋企!!

Yee! 好似你話你媽咪住係我果區wor! 如果朗朗真係想黎玩, 咪你返開你媽咪家之前黎玩吓law! 不過你驚唔驚朗朗走果時又扭計呀

[quote]
HOLONGMAMA 寫道:
龍柱媽,
朗朗都好鍾意同德楊玩,佢返到屋企又話要去德楊屋企玩,我話媽咪都唔知德楊住喺邊,佢話:『我知呀!我聽到德楊話佢住喺花園呀!你帶我去花園搵佢咪得囉!』    亞仔你冇嘢呀   
不過嗰日真係唔好意思,朗朗冇lala扭計,真係失禮   
[quote]

我尋日都收到民生電話wor! 不過我都無考慮過就答"唔需要la!" (我亦都無問佢系下午定下午班! 佢淨系問我仲需唔需要學位...)

另外, 校服和運動衫各買一件. 運動衫方面, 我買左M (衫身闊度都可以接受<但唔夠闊>, 而長度就過長, 所以我打算將件運動衫腳摺起2-3吋, 再用線聯起, 等唔洗咁論論盡盡.

另外, 尋日民生打電話比我, 話有位(下午班)比wing yee, 不過考慮後都係讀番禮賢, 因為對禮賢的師資有信心(老師有禮貌+愛心), 可能有啲媽咪會覺得好可惜.

kaman-wingyee :

基本上我有好多原因令我想也不用想就say NO!

第一: 我個囝對禮賢的感覺非常好! 禮賢氹得佢好開心. 因為interview個日有車玩嘛! 加上去完interview之後, 如果有人問佢係邊度讀書, 佢就10次有8次都話"禮賢", 當時禮賢都未收到信.

第二: 民生有很多不利傳聞, 有個朋友知我去民生interview, 仲話"你去考好啦! 考到都唔好讀呀... (係咪真係咁差呀?!)

第三: 人哋話民幼程度淺, 但小學就要好"谷", 我驚我好辛苦, 唔係我個囝辛苦:

第四: 我從未聽過禮賢的不利傳聞, 只有好的評價

第五: Interview果日, 民生淨係比一位家長陪入校園, 校園咁大都無d大方   人哋禮賢就唔同呢! 雖然校園細都比人任入, 又有車玩, 幾大方!

第六: "禮賢"是我個囝interview表現最好的一間, 這就証明我個囝同"禮賢"有緣份la!

第六: 民生太遲call我 (so 舟過後...) 早半年call我, 我都會考慮ge!

ps. 一條龍, 校園大, 名氣都是投考民生的原因!

Hello,

我想知道你的原因?  咁開頭你幚囝囝考民生是否因為有一條龍?

Thanks

龍柱 寫道:
我尋日都收到民生電話wor! 不過我都無考慮過就答"唔需要la!" (我亦都無問佢系下午定下午班! 佢淨系問我仲需唔需要學位...)

TungTungB:

Hello! 好似你住TszWanShan wor! 係你主動揾司機叔叔, 定司機叔叔揾你先ar? 我報左Po Kong Vill Rd Fu Yau 為上落點, 我諗我會早過你上落車wor! 你係TszWanShan邊度為上落點ar?

龍柱

TungTungB 寫道:
我都問左司機叔叔喇, 我 8:15 am 上車, 放學就 12:20 pm 到屋企, 我覺得都幾好.

龍柱3歲時的評估約有: 要佢分辨上,下,前,後.  另外姑娘給他10幅圖, 姑娘講出圖片的明稱, 而要他找出該幅圖.   問晒10幅圖後, 再由姑娘要他講出每幅圖片的明稱, etc.

yiuyiu730 寫道:
yypiano,

3歲評估做咩架,完全唔知ar,係咪要自己打去book?

Re: 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會

"龍柱" 參加咗 "陽光Papa Kid全城召集" 而得獎了!
得了安慰獎(一罐150粒的Papa Jelly)
(參賽相片就是現在的大頭照 )

yypiano,
真係比龍柱一個人食咋! 不過係一日一粒! 其實龍柱一路都有食開Papa Jelly, 鬼咩!佢平時食咁少野, 咪食番d營養誧充品囉! 如果佢有yy咁有睇頭就好lor! 咁我可以慳番筆! 咁啱依家屋企嗰罐就快食完, 咁依家可以4個幾月後再買lu :

yypiano 寫道:
龍柱,
恭喜呀恭喜!
不過張相又真係影得好,好有陽光氣息。   
咁你果150粒papa jelly點分呀??比阿龍柱一個人食晒??

HOLONGMAMA,
我之前都唔知有會員lee樣嘢! 都係早兩日在Yahoo search "apa Jelly", 搵到代理"apa Jelly"的公司web site, 先知會員lee樣嘢.  不過未入wor! 咁會員有咩着數呀?

HOLONGMAMA 寫道:
龍柱媽,
我都有俾朗朗食papa jelly    有冇join到會員呀?

各位Mami,

你們有沒有興趣比你哋ge小朋友學溜冰呀? 今日去過又一城問過, 原來半私人班(2-3人)是需要自組, 但團體班(4-10人), 又覺得太多人.  有興趣ge話, 不如自組半私人班ar!

Remarks:
Semi-private $650(weekday); $725(weekend)
Group: $550(weekday); $675(weekend)
*The course fee is for 1 mth & 1/2 hour per week

龍柱ma

yypiano,
又一城果間話3歲就可以學! 雖然yy未夠3歲, 但是她高過龍柱 和定過龍柱 wor!  BTW, 好似無乜人有興趣wor!!

yypiano 寫道:
我有興趣,但我果個太細,未夠3歲,我驚佢唔合作,而且呢d班係咪講明要4歲先得架??

yypiano,
唔緊要啦! 不過我都仲考慮緊, 因為我嚴貴!! 但龍柱到過現場見d人玩過之後, 又好有興趣, 成日都話要玩"溜沙" (佢果日在溜冰場側邊指住d冰碎話"點解有d沙喺度個ge? 我就話果d系冰碎,唔系沙,系溜冰,唔系溜沙ar!) 咁佢之後就成日玩我,話要去"溜沙"囉

不過,如果未夠三歲或剛剛足三歲,可能會無咁好ge!  但是龍柱其實都已經差不多三歲八個月喇   如果佢真系夠膽,其實我諗佢應該無問題ge!  

yypiano 寫道:
龍柱,
yy對新野都有抗拒感,我都驚驚突然之間比佢去學佢會反應強烈,可能唔肯入去,or喊喊喊,所以我會等佢大小小先考慮。sorry!

其實兩場講ge野系唔同過wor! Anyway, 我可以趕到6:00pm果場,我都唔會帶小朋友一起去(如果帶去,實會騷擾倒人啦!)

KLLP 寫道:

我會去6.45pm 開始個場 (放工趕唔到去6.00pm個場), 我都唔會同小朋友一起去

我今朝都收到幼愛班王老師的電話啦! 她已記下龍柱的英文名了   王老師話如果來到6:00pm嗰場就最好wor!

KLLP 寫道:
我今早終於收到收到幼愛班王老師的電話了

tyty,
暫時得你有興趣咋! 都未夠人! 不過我老公話唔好佢學住喎! 驚佢年紀細, d骨未生定, 跌倒就大件事wor! 其實任何年齡的人跌倒都有機會"大件事"㗎啦!

tyty 寫道:
我都有興趣,係唔係組班呀,預埋我呀!!

[quote]
龍柱 寫道:
各位Mami,

你們有沒有興趣比你

dns,
同你 一樣啦! 又冇提及分組和準備校服相. 淨喺問能否出席家長會和問龍柱 有冇英文名咋! 另外, 我問佢書包喺咪一定要完場先可以攞, 因為我可能要早走, 但我可以6点前到.  咁佢就話如果我要早走, 就早d同佢講, 佢幫我攞定書包先喎

dns 寫道:
龍柱ma:

今日我都收到王老師電話了,但佢只係問我能否出席家長會咋!
我問佢欣欣分在組未?佢就話家長會當日會同我地講喎!
佢都無提過要準備5張校服相喎!
龍柱ma咁你有無問過MISS?

小虎仔媽媽,
歡迎你加入ar!
幼愛班又多一位 BK member la

上幼愛班有兩位班主任,王老師 & 李老師。
‹ 上一主題|下一主題