用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價 & 金巴倫收左仔仔, 大家可否比d意見? ...
樓主: malichoy
go

創價 & 金巴倫收左仔仔, 大家可否比d意見?   [複製鏈接]

最初,我見佢份視學報告好,都鍾意,,大家唔好羊群心理覺得係出名,一定好既, 我係baby kingdow 呢渡睇到,但後來越睇就越覺得佢有d神秘,因為有好多家長都話,佢個小朋友到小學p4都會經常回校探望老師,好似好掛念學校咁,但我覺得正常到小學p3-p4都已經有幾年既小學生涯,而且功課都應該開始多,仲有d要去補習班,個個番小學都唔開心 ? p1-p3白過 ? 幼稚園開心回憶last到p4 ? 除了呢間幼稚園係happy school之外都有部分家長話有做功課慢,,,,寫字好慢等...問題.

最重要係只係見到讀創價既小朋友個個都話開心,自理方面好好,一定會經常回校探望老師之外,我發覺見唔到家長口中讀創價有實質既成就,e,g 成績好好,學校教出既強項,,!! 但一 到小學好多都追得好辛苦, 都係要日補習,夜家補. 如果係咁,咁點解要咁辛苦爭呢讀,所謂九龍塘名校, 可能貪佢有學卷,九龍塘名校中之低.!!低讀 !!

神秘既係去到小學生涯都仲要,經常掛住幼稚園,回校探老師,,....佢既小學生涯就真係白過,,????
唔係看視學報告可看出學校有什么神秘,而係看網呢渡既家長分享+ 教師朋友既意見同分析覺得有點神秘而已.

各人有不同觀點,不喜都不用說.不知所云既呢位朋友

我是正正的想指出創價會的威力, 可讓學生到小學生的階段依然留戀幼稚的日子!

哈哈, 一直對於創價,支持者都各半,有支持,唔支持,...舉例
等於當年好興日本奶粉,大部分家長都好支持,完全當係天才奶粉,其後311後所有家長轉向普遍大品牌之後都係話(仲好過之前,重磅左 ) . 其實一直西醫都唔支持日本奶粉,醫生都話依家終於唔洗講,之外一直講到悶都無家長聽. 依家先知,唔係天才奶粉囉 !
作為家長無須人宏亦宏,唔好羊群心理,
再者如果話在這個討論區看出來既新資訊,全都係以訛傳訛,只會讓自己顯得無知的話,相信大家都正在無知中..

只係想提一提,人各有志,沒有絕對與否,,無須人宏亦宏,香港創x學會同創x幼稚園有宗教成份關係與否?各位可以自行判斷 ,,養兵千日, 用兵一時 這道理相信大家都明白, 7年前都有收到創價學會既書同單張,7年後大家都會有所進步, 不用講得太白。

LuLuKiuKiu  agree!  發表於 12-5-21 12:07

回復 vc000 的帖子

無錯,和幼稚園小朋友傳教,意義不大,你都明白---
所以才要讓學生長大後都回校,才開始...這點我早已說出,,只是有人自我觀點太強,人家的觀點完全不認同而已.
相信如果功話要辦學的話都一定澄清辦學沒一點宗教色彩才可贏得家長們的認同..
‹ 上一主題|下一主題