用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 sixth form 轉校
樓主: 安安
go

sixth form 轉校   [複製鏈接]

wloi 發表於 16-11-21 19:43
因為我間後著學校要交留位費...所以我又用番兩年前個招....問英國學校收唔收...St Mary's Calne 話正想通知 ...
我剛試你呢招,send email 問叧一間我女較鍾意嘅學校,探聽口氣,但佢話規定1/12才出offer, 不可偷步!嘗試失敗了!

你地d仔女收到offer 末呀?除左一間放棄左外,我女收到另外三間offer ,現考慮最後揀邊間!

saamama 發表於 16-12-1 21:54
回覆 DKmum 的帖子

放棄King's 嗎?我女考的2間,agent今日話還是未收到。心急! ...

對呀!

我自己申請可能會比你快少少,或許你明天便收到好消息!

雖然我地有參觀過學校,仍然有選擇困難,各有各的優點,昨晚同呀女一齊分析,大個女了,今次我交俾佢自己決定!

tung_yan0623 發表於 16-12-7 18:18
想問下大家對轉校的睇法?在英國入讀一間high ranking嘅top school係米对將來入大學或做野較有利呢?此問題 ...

如我女是這樣的情況,我地一定不會轉校,不會為略高嘅ranking 而冒險,除了適應的問題,中學生活轉了三次,較難維繫同學間嘅友誼!

tung_yan0623 發表於 16-12-7 18:18
想問下大家對轉校的睇法?在英國入讀一間high ranking嘅top school係米对將來入大學或做野較有利呢?此問題 ...

這亦好視乎你仔的個性及適應能力!舉例我仔性格5輸得,遇強越強,適應能力高,他在競爭性環境中會表現很好。我女相反,放她在強勁對手中的top school, 她可能被比下去,她便會失去動力及信心!她在above average 嘅環境,她會發現自己的長處,可能某方面比人強,她就會自信滿滿的,發揮得更好!

你孩子是屬於那種性格呡?而你仔也想䡛校嗎?可趁他term break 回來時傾傾啊!

tung_yan0623 發表於 16-12-8 12:55
回覆 DKmum 的帖子

多謝分享!我仔嘅性格似你女女,遇強唔会退縮但会冇自信,去左英國讀書後開心左又有自 ...

我女小學成績很好,上了band 1 頭中學後遇到很多叻的同學,成績亦因此被比下去,再加上佢有個勁哥哥,覺得自己屎,冇晒信心!去左英國一年後,成績進步了,信心返來了,開始對自己成績有要求!

當考慮sixth form 學校時,我最後沒有替她申報top ranking嘅學校,害怕她剛儲回來的信心很快被摧殘!由於我只報與她現在ranking 相約的學校,考了三間而三間都收,她對此沾沾自喜,我亦是用這方法幫她儲多點自信!可能這抺殺了她讀top school 的機會,但若自信被摧毀,後果更嚴重啊!Stretch target 暫時並不適合我女性格,可能遲些待她表現穩定點。sorry, 有點長氣添,有感而發而已,所以你要考慮清楚喔!

saamama 發表於 17-3-18 18:48
我女今年9月轉校(Sixth form), 想在6月中將日常用品(包括床單枕頭),由現時學校速遞去新學校寄存。請教各位 ...

你上網搜尋school trunk, 佢地提供行李寄存及轉遞往新校嘅服務,我只知佢地有standard package 但我末比較過其他公司,你試下啦!

scso 發表於 17-3-20 11:41
我有煩惱想請名位指點下,我大仔在英國己讀了3年boarding  school, 今年Y11, 因為經濟問題一向都唸住轉政府 ...

大仔最初轉校的目的是方便照顧細佬吧,如大仔已考取成績不錯的sixth form 而往美國讀書你們仍屬於構想的階段,太多uncertainties了!大仔何不在英完成Alevel, 大學才往美國,那麼兩兄弟可一起兩年,你們也有多些時間計劃!
‹ 上一主題|下一主題