用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2016/9 去英國的
樓主: twtwtw
go

有無預備2016/9 去英國的   [複製鏈接]

3b 發表於 17-5-26 13:30
做人阿媽真的不容易, 又要返工搵錢, 又要打點家裡所有事, 阿仔嘅嘢無論日常需要, 學校事務, 至身心健 ...

你講岀晒我地嘅心聲!

Ruby1219 & etoile, 真系24 考好媽媽,去英國陪讀,仔女又可食到媽媽的愛心餐!

我女試過上年may half term break 去guardian 宿舍嘅擠迫情況,怕怕,今次去了老公老朋友家寄居及溫書!我地就努力在港賺錢交學費啊!

好快呀女已讀了2年, GCSE 也考了一半, 仲有十份paper 考完就番嚟,仲有一個月就可見到佢啦!見佢努力俾心機讀書,已經很欣慰了!

亮燈 發表於 17-5-28 09:34
時間過得真快,眨下眼令千金已經考GCSE,祝佢有好好成績。
是啊,謝謝你及各家長數年嘅分享!最初沒有呀女在身邊真系牽腸掛肚(only me, C6 同女都冇),幸好好快適應,target 兩年後NJ 返到嚟讀佢想讀嘅科目!

Candice1128 發表於 17-5-28 13:45
最初也打算找香港人的監護人公司,後來見喺倫敦及好似住渡假屋咁,好多人,唔知道係咪DKmum呢間,我無申請 ...
我想你猜對了,因為EK 頗多家長用佢嘅服務,London boarding house 有點擠迫,同同學一齊玩是頗開心的但對希望有安靜環境溫書可能就不太理想,總之各隨所好,而聽落你現在嘅host family 很不錯呢,有時真是靠運氣的!

etoile 發表於 17-6-1 00:21
唔好意思,比較亂。
價錢係兩個人價錢,親戚嚟玩痴我住,唔洗加錢(airbnb好多加人要加錢),張sofa bed其實仲大 ...

間屋咁大,交通又咁方便,價格不貴了!

3b 發表於 17-6-8 10:16
請問A-level選科時, 英文是否必修科?

不是

3b 發表於 17-7-12 19:28
Touch wood, 照鏡只見到有損傷, 醫生話有可能 (保守評論), 亦可能沒有事, 所以向阿仔講解了萬一發生的情況 ...

希望你仔冇事,快d好番,早d返到香港!

3b 發表於 17-7-13 18:53
EK家長們充滿愛心, 多謝大家關心!阿仔中午返到, 剛看了醫生, 醫生話視網膜沒有穿孔,但有傷痕及水腫, ...

太好了已回家,大人細路都開心d!

3b 發表於 17-7-15 08:56
原來係咁,下個月我們都首沖,返嚟跟我分享一下有什麼美食,enjoy your trip!
...

哈哈,咁啱嘅,呀女六月考完GCSE返香港,隔天我地便首冲了,真系好正啊!

etoile 發表於 17-7-15 21:46
有乜食/玩/買嘅好介紹呀?

我地跟旅遊書去朝聖架,不過冲繩燒肉王我要極力推介,又經濟又好味!我地去美國村間分店食放題,超美味,你可上網check 地址,那霸都有分店!

3b 發表於 17-7-17 21:19
美國村住那間酒店? 距離燒肉王遠嗎?我原本想訂這間, Google地址後要行大約12分鐘, 不知道實際上是否要行 ...

我住間酒店系燒肉王附近,所以吃了兩次(肥死了!)但我就5住近沙灘,不過我地開車去沙灘都好方便!

noel2010 發表於 17-7-28 20:29
由於過了一大筆錢比仔交租和學費,所以戶口結餘都唔少。雖然偷current account 的,收到透支message 才知, ...

Thanks for your sharing, we immediately check our UK accounts & will pay more attention to online shopping!

3b 發表於 17-8-21 17:38
上年都訂了一張Giffgaff
的SIM card寄香港, 不過無開通。 3的服務計劃, 說在香港都可以用數據, 你有沒 ...

我女i試過,佢話(emoji)速,即刻轉番香港sim card

DKmum 發表於 17-8-21 19:20
我女i試過,佢話(emoji)速,即刻轉番香港sim card

龜速!

saamama 發表於 17-9-2 05:36
今次去租住apartment, 也有不愉快經歷。。。事因該apartment是交由物業管理公司管理,鎖匙是放在公寓門口的 ...

你呢個house 嘅property arrangement 真差, 好彩最後入到屋,是否經airbnb book?  你女最後入左邊間呀?

3b 發表於 17-9-1 12:05
阿仔星期日零晨機, 希望個風行慢D

終於安樂晒,呀女今晚可以出機場趕得切4/9開學,佢都係凌晨機,今年申請student visa 過程真係驚險刺激!

3b 發表於 17-9-2 15:45
真係好彩, 加上個風吹高左, 唔影響香港天氣, 今晚可以順利出發!我記得你個女six form轉校, 不是一早 ...

今次咁驚險,唔關學校事,學校一早出咗CAS!  佢考完試後,我哋去咗旅行,之後佢再去尼泊爾做義工八月中才返港!諗住快證只需五日,所以8月14號才申請!點知碰上UK visa centre 行政混亂係,搞到咁趕、咁驚險刺激,好彩今晚順利可以登機!

3b 發表於 17-9-2 23:34
今晚機場人流比我想像中少, 上年聖誕節好多人。 你女女好有善心,去尼泊爾做義工要做什麼?要去山區嗎?
...

我女去咗尼泊爾山區醫院做咗三個星期義工,吸收另類學習經驗!對於住得好吃得好的她來說,回來後有很多投訴!不過這都是難得的生活體驗!

3b 發表於 17-9-3 15:42
香港小朋友好幸福, 有這種生活體驗十分難得, 是經學校還是其他慈善團體申請?
...

我哋自己報咗Project Abroad 嘅medical program!

Ruby1219 發表於 17-9-3 15:57
而家響屋企執緊行李,好混亂!

阿囡飛咗後,屋企又回復平靜了!
‹ 上一主題|下一主題