用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 sixth form 轉校
樓主: 安安
go

sixth form 轉校   [複製鏈接]

英國sixth form, 本土生...幾乎所有學校都係9月或之前報名, 11月內面試同考試...12月頭出conditional offer....如果學生在英國讀緊書, 一定會耍求學生到學校面試,不能在香港skype.....所以,多數人都自己申請, 唔需要agent.

DKmum 發表於 16-10-31 13:05
請問一般是六月頭、中、尾考完GCSE? 或有冇website 可以check exam schedule? 因為有親戚1/7結婚,所以想 ...
叫個女自己查,我女話佢6/20考最後一科,等佢估計好要幾多日執行李,我就幫佢改機票

DKmum 發表於 16-11-1 09:46
是否去不同嘅exam board 嘅website check ?

另我地申請下星期離校去面試,前后已三星期,問左幾次叫我地 ...

我無問佢喎,我知佢係上網站check.佢見到further math咁遲先考,話要返學問下老師佢有無睇錯。
至於同學校請假,我send email去學校,即日已覆我無問題,仲問我會考邊幾間,等佢早些準備reference letter.

我女學校只會利誘好成績的同學留底,而唔會阻撓。舊生唔讀,咪收新生,對學校來講,見慣見熟。

你應該再問學校,因為無學校批准,宿舍未必放學生走。

jason_sa 發表於 16-11-2 00:49
請問點解自己申請,唔等小朋友返香港thro agent 報嘅? 係咪自己報收嘅機會大啲?
...

幾個原因.........就算經agent報,學校都會叫你仔女去學校interview...咁agent 真係無咩作用....只係幫你寄報名表.....二來好多唔錯學校都無同agent 掛鈎...直接同學校傾..極方便,學校反應亦好快.我個人覺得,好多時叫Agent介紹學校,都加左佢公司的私心,都未必係最適合自己仔女的學校,選擇亦少。不如上網做多些準備功夫,寫信問學校拎資料,然後再自己報名係唔難。

我女下星期五同六都會去interview,我下星期三晚飛。

brother4 發表於 16-11-2 09:23
如果學校來港招生,直接面試會好D?
但係好多學校都唔會來香港喎,尤其是少收外國學生的細校。
我唔知大家點想,我同我女都覺得要參觀埋學校先可以決定讀唔讀。咁既然我地都會去學校,索性在學校interview同考埋。

DKmum 發表於 16-11-2 19:55
我唸法同你一樣,我直接辛請學校的,從申請嘅過程都可以覌察學校d行政,最怕d agent 慢吞吞,自己申請簡單 ...
呢樣啱....因為個女自己一個在學校住....如果學校反應唔快,有咩事會好擔心.
我女今次因為唔舒服兼機位難求...結果星期二早上先返到學校. matron 剛剛email我話我女的情況,亦會 make sure 佢依時食antibiotics..叫我唔駛擔心

你間學校真係小家,你好同佢講要reference letter.
我女學校係呢方面又幾好,有間學校同我講,已經拎到Reference letter

我都去完兩間學校interview. 兩間都係細校,一間就連學校都好細,設備比較舊。兩間都有限外國學生數目。最頭痕係一間要一月先有消息,另一間就好快會知。中六的留位費通常係一個學期學費,所以已經又開始要煩。

我今日都仲係英國,今日細女生日,一陣放學接細女,再等埋大女放學,一家去慶祝生日,聽日返香港
我地揀學校,同兩年前的criteria好唔同。第一成績唔可以太差,因為始終要報大學。二來要少香港同中國同學,第三要單人房。

我地英國只報兩間。

St Catherine's, Bramley
係一間細校,學生少,不過校園亦小。我女有兩個香港同學讀緊,所以對學校有一定認識。我女個級現有三個香港人,三個大陸人。中六會再收一批學生。去到見到Sixth form centre都ok,但一定要同人share 房。本來都無特別抗拒,不過去完另一間就改觀。

St Mary's, Calne
校長係美國人,個Style好爽快,無英國人的轉彎枺角。admission同我地講,中六最多收5,6個,因為少人走。我地去當日,仲有個鬼妹來interview.我女話校長的問題好尖銳,半個鐘的interview,死好多腦細胞,跟住做左份數學卷,係中六程度。全校 80%都係寄宿生admission話全校非英國學生係10%,佢地唔會多收international student.

Sixth form centre 3年前起好,每位學生都有單人套房。學校少學生,不過校園唔細。
admission話要等我女出左mock成績,先會決定有無offer.

我女在原校,最死黨的都係日校的鬼妹,亦係佢最唔捨得的地方。如果唔係學校逐步轉IB,佢未必轉校,因為有成班朋友。咁既然決定要轉校,就要搵佢會讀得最自在的學校

etoile 發表於 16-11-16 19:56
St Mary Calne sixth form我囡當年響香港考,12月底admission test成績因為biol比較差,俾conditional offe ...
宜家讀緊個間都有6個exeat. 學校話會有車去reading 火車站。到時可以搭火車去oxford guardian到。我女話exeat可以離開學校抖下氣,唔錯。

saamama 發表於 16-11-16 17:50
回覆 wloi 的帖子

萬一今次未能如願入心儀學校,不會再搵其他?
我有一間唔係在英國的sixth form已經收左,成績要求無咁高,呢間係後著

saamama 發表於 16-11-16 20:39
回覆 wloi 的帖子

有後著就好!想請教:如果學校出conditional offer, 是否也要俾一個學期留位費?
收幾多留位費,每間學校唔同,不過通常都一個學期學費。成績唔達標,所有學校都會全數退回。自己唔去,就無錢退。

因為我間後著學校要交留位費...所以我又用番兩年前個招....問英國學校收唔收...St Mary's Calne 話正想通知我地話俾offer 我女.  一陣要揾我女問清楚, 到底讀邊間, 留位費咁貴...只可以交一間. St Mary 讀書壓力會大...星期六都要上堂..

DKmum 發表於 16-11-21 21:59
恭喜晒,遲d話我地知你女決定去邊間!

真係選擇困難症....

joymama 發表於 16-11-22 18:56
如果小朋友已在當地讀書,有冇可能在香港考Y12 入學試?
我女宜家學校的香港同學...經香港agent 報 Y12 , 學校都耍求在英國面試同考試.

DKmum 發表於 16-11-22 22:41
我剛試你呢招,send email 問叧一間我女較鍾意嘅學校,探聽口氣,但佢話規定1/12才出offer, 不可偷步!嘗試 ...
我女有同學報Bxxxx, 同Cxxxxxx的男女校都已經偷步俾左offer ......1Dec我估 應該只係學校之間的君子協定...

tung_yan0623 發表於 16-12-7 18:18
想問下大家對轉校的睇法?在英國入讀一間high ranking嘅top school係米对將來入大學或做野較有利呢?此問題 ...

每人轉校原因唔同,其實我都prefer只讀一間。好似我女咁,佢同班日校同學好老友,星期六會约出街玩。佢都唔捨得。
我女想轉校原因係學校三年後唔再開a level,今年開始缩a level人數。我女覺得學校會將大部份資源撥去ib課程而忽略a level.
另一個原因,我女想要單人房,同埋少香港人無大陸人同學。

佢現在的學校每年都有人轉校後唔慣回流,快者兩星期,讀左一年先轉返來都有。所以我女都幾放心轉校,因為有後著。

難為我又要幫佢揾新Homestay,九月亦會過去陪開學。

tung_yan0623 發表於 16-12-7 22:26
回覆 wloi 的帖子

可告知亞女轉去边間冇甘多華人
女校呀.....唔啱你....St Mary's Calne ...我地去學校個日問得好清楚 admission ... admission 話校長規定唔收太多外國學生或同一地區學生... 我地亦有問帶我地參觀的個位中6同學佢個級有幾多個香港人. 中六一級五十幾人...得5個香港人...中7個級有3,4 個...算好少

Ruby1219 發表於 16-12-7 23:25
一級得50個學生?細校?
係呀,全校都係得350人到。校長話佢叫得出每個學生的名,真係好記性。我女要由大校轉細校,大城市轉小鎮。宜家佢weekend會去睇戲行街,到時想睇戲都要出去大城市先可以。個小鎮同附近的小鎮都應該無戲院
‹ 上一主題|下一主題