用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
樓主: methy
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

methy,我個仔既情況同你個bb好近似,可否做個朋友呢? 我好少上baby kingdom,你有msn/facebook ma? PM me if u have, thx

我個仔係有先天性遺傳染色體異常, 係非常罕見,冇病例,懷孕期間,醫生不停叫我終止懷孕,但最後我都堅持生出來,當然,仔仔既健康情況比起我地預期中差好多, 佢依家9個多月,確定發育delay, 大肌肉發育差,及張力低,佢又有脊柱向前曲問題,手指又唔靈活, 佢唔識坐, 頸仔都係最近先穩定少少, 唔識反身,返轉佢, 頭唔會抬起, 只識轉半身, 初步估計佢只得2-3個月既能力, 我睇左你地既post,6個月時幫佢排左CAC,係威院做左physio assessment,2月開始train, 我好想幫個仔,請問你地有冇好既training centre / assessment centre 可以介紹比我, 我住沙田,好心急又好無奈.......

methy,見到你囝囝既進步,真係好開心,好高興呀!!!

我呀仔一歲啦! 依家都係威院PT,睇左2次脊醫,依家中醫針炙左幾次,進步都有,不過唔快,我呀仔針炙後進步多左,明顯左, 佢一星期針2次,每次都針20-30針,頭手腳背頸,只留頭針,8-10針,

依家plan緊做臚低骨治療, CAC都仲未排到..

係呢,你係屋企點做fitball ar???我都想係home training呢樣野,可否指教一下?  我覺得威院跟得開始一般.....

methy,

唔好咁啦,都唔係差太遠!繼續努力就得架啦,你要記住,我地唔洗同人地比較架,我地要去CAC都只係因為想比多啲幫助自己bb,唔係要同人地比,佢地所謂bb既能力去到邊,就當係一個reference吧!!人各有異呀!我依家就係咁勉勵自己!人比人比死人呀!!!!

by the way,我係威院PT同你果啲差唔多一樣,不過我就冇買fitball係屋企train

另外想問下你doman crawling track點整呀?

methy,睇到你既留言好開心呀!!!! 真係一份好大既禮物!!!!!

我個仔最近都坐得好左好多,識叫媽媽,問佢野會答你"好",食野時講"um", 佢仲可以自己反身,雖然只係反,但已經誇出一大步,今晚仲開始有蠕動既能力!!

我今日開始左協康會鮑姑娘既健腦操訓練,唔知佢突然識蠕動係咪因為上左堂呢...哈哈,不過鮑姑娘叫我做埋水療,佢又話威記PT跟我個仔跟得唔太好,唉..不過冇計....樣樣都係錢...

我都打左去CAC催,佢話冇得催,依家只係做到上年10月既case,要等多2個月先到我,不過今日協康既社工教我去威記叫兒科醫生寫信叫醫務社工幫我排左學校先,佢話可能會快啲

希望大家都一直有好消息啦!!!加油

好野!!CAC今日打黎話聽朝有個期個小朋友去唔到,依家轉比我個仔呀!!!好開心提早左咁多,希望順利啦

我依家就係想搵教練教呀.....個PT話對大肌肉及腰骨發展改善效果好好

原帖由 QQP 於 11-4-30 01:28 發表

想請教一下水療其實係點做法? 大概做d咩動作? 療效如何 ?

尋日見左CAC OT,PT,兒科醫生, 報告話呀仔依家一歲,認知(智齡)只有6個月,體能發展只有4-5個月,言語表達及理解就同齡1歲, 安排 E 及 S 位,申請傷殘津貼,安排加返OT比呀仔,同埋幫佢驗埋眼....都有啲唔開心架,因為我唔認同認知只有6個月既能力囉,同埋有好多野佢係屋企係做到,只係係果一個鐘入面冇做出黎,咁就話佢唔得! 個兒科醫生就呀仔既起居飲食閙到我冇晒面!

methy,你囝囝好勁呀!!!!十個讚比佢呀!

你係邊度參加親子bb游泳班架???我諗水療咁細未做得,為有行住呢條路先...

原帖由 methy 於 11-5-2 21:37 發表

我明白呀.雖然知道自己阿b係遲,但當一聽到遲幾多時既”現實”.真係一時間有d接受唔到咁,仲會不停比藉口阿仔。不過過左幾日已經接受左阿仔真係遲,咪又諗方法再幫阿仔。
我阿仔上左bb游水班後後.全身肌肉叻左,不過c都唔肯游水時 ...

你囡囡幾大呀

原帖由 sohpinkss 於 11-5-4 00:35 發表
我囡囡之前都做左評估
佢大小肌肉好差,, 得1-3個月既BB
佢言語溝通就有8個月大既BB
佢而家都仲未識轉身啊!

methy,

我都搵到黃埔泳會,佢係大圍有班開

methy, 你add 我facebook 傾呀! check PM

引用:今日返去cac+再做評估;2小時左右.結果智力/

原帖由 methy 於 12-04-11 發表
今日返去cac 再做評估;2小時左右.結果智力/小肌/言語大約=同齡,大肌只有一歲,醫生叫我要同阿仔照腦,,因為 ...
Methy 呀囝追得好好呀!我囝都約左26號見。不過佢大肌都仲係超差@@"其他都未得

我記得我地2個仔都係差唔多時間做評估,希望我都有派位消息啦

大肌差關個腦事?我都好擔心呀

引用:回復+methy+的帖子 +如果游水教練曾教特殊

原帖由 殷!! 於 12-04-12 發表
回復 methy 的帖子

如果游水教練曾教特殊小朋友, 可能效果會好些....
你有教練介紹嗎?我囝剛2歲

回覆:methy 的帖子

加油呀!

引用:+本帖最後由+methy+於+12-6-6+11:31+編輯+\

原帖由 methy 於 12-06-06 發表

呢幾日,阿仔成日表演放手行,可以行到屋企半個廳,成日將d玩具來 ...

回覆:剛1歲證實發展遲緩(9月返普通幼兒園喇!)

恭喜呀! 超開心呀!

引用:阿仔3歲,返E位返得好開心,上兩星期物理治

原帖由 methy 於 13-01-21 發表
阿仔3歲,返E位返得好開心,上兩星期物理治療師既阿HEAD黎左中心睇cases,問阿仔有無照腦(MRI),因為佢既診斷 ...
做乜好地地又話係CP 架

回覆:methy 的帖子

太好了
咁仲需要𨍭回s位嗎?

回覆:ptu 的帖子

我囝都係因肌肉低張脊柱側彎,又係戴架,可否介紹你個脊醫比我

‹ 上一主題|下一主題