用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果無左面試,自行學校點揀學生?
樓主: MimiCactus
go

如果無左面試,自行學校點揀學生?   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-2-3 09:25
主要以學術成績如"全港次弟" 和 "成績表"作收生判斷,估計少數未能決定是否取錄嘅學生會進行面試。
...

這少數.....可能有無特異功能成為取錄與否關鍵

JojoDad 發表於 20-2-10 08:00
甲部选左两跨区,B1C + B2A。B2A 嗰间取消左面试,个女英文較好及主动的优勢无左。乙部油尖旺女校好極端, ...

有無全級總人數?有無往年派位數據?
我覺得,如果自一係Banc1C,而小朋友全級21,有資格去試。
如果無面試,只計成績,都好難講。

notcool 發表於 20-2-14 15:17
回覆 Yanamami 的帖子

99%同意 skype interview。另外1%,需要考慮備用方案,以便弱勢學生也有機會。例如 ...
可以仿效呂中,到中學用中學嘅電腦做視像面試,但耳筒、語言咪就自備。

Poyau 發表於 20-2-23 21:04
官津直資同日領取《成績次第名單》

https://hksmartkids.com/明年3月底通知-升中派位-自行分配學位結果/

呢個係當初的版本,依家中一自行通知係4月7日,然後直資限期係延長一星期,記得局方的記者會都有講埋小六呈交呈三成績的限期,但依家呈三已經取消。
記得之前版本係4月初就派統一派位表格,然後月底前交。
呢部份唔知如何喇

‹ 上一主題|下一主題