用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑書院
樓主: ivymame
go

培僑書院 [複製鏈接]

Re: 培僑書院

5-7選1咁激烈?

昨天在南華早報看到的, 跟大家分享下啦!

NNGG,
簡介會真係好多人, 似乎佢地都冇預計咁多人, 我見老師係咁搬椅, 但都唔夠坐, 後來沒有位座的家長就安排左去另一個房, 主要都係講下辦學理念同埋課程等, D老師出黎自我介紹, 都講左好多野, 其實你仲想知D乜

Chunmama,
一半以上的老師是外籍人士, 其餘的也是外國留學回流或貼近native speaker, 另外還有每週兩節英語話劇課

NNGG,

To me, I think the fluency of the English and Putonghua teachers, although not really Queen's English and 標準京腔, is far better than many other schools in Hong Kong.

Just read that you don't want your daughter to become a 'white mouse'. I think this kind of new school may not be suitable for your girl, as what you think will really affect your daughter's preconception of the school.

molly001:
我個朋友話有一兩班好似比較naughty, 但校方已經好緊張, 開學時去做義工見到的情況同依家已經差好遠了!有冇其他家長可提供情況呢? 我昨天也去了面試啊!

sammyck:
果D唔係7, 8 歲的學生黎架! 係中一生. 帶我個囡落黎個中一生反而幾好喎, 又有禮貌, 又好耐心咁答家長D問題. 佢都係帶到入黎小禮堂, 答完晒家長的問題才走.

‹ 上一主題|下一主題