用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 ...
樓主: 當媽
go

専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 [複製鏈接]

Re: 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站

當媽,
Nicky 要停藥呀!  醫生主動停藥, 因為Nicky過份吸收d藥, 所以要停.
轉咗"s"字頭個隻藥後, 所有老師都話Nicky無以前禁聰明, 仲無記性tim.   老師寫咗封信比醫生.  醫生話可能過份吸收以致更加唔專心, 而家等Nicky2個月後覆診再睇下點比藥佢食.
醫生話Nicky太細, 等大小小比返"r"字頭個隻藥.  但我話之前有副作用, 佢話大d可能無架啦.

Dicky食"c"字頭個隻幾好, 好乖, 不過有手振, 正話連眼都有振.   醫生比咗2粒'36', 話試下先, 如果一樣手振, 禁就要一樣吃返45wor.
露 絲 :-)

當媽,
我會継續找老師, 輔導主任, 注校社工緊密聯絡, 因為唔吃藥做功課快過吃藥.  在校, 老師話吃藥與否都無咩唔同, 那即是未見效果先見壞處.   所以我都想停藥.
因為吃了藥 Nicky好似無思想禁, 完全唔明我講咩, 又答唔到所有人講咩.  吃藥係為咗專注問題, 而家不單只幫唔到, 反而更唔專注.   係......吃藥後.....佢係好silence, 行為小咗, 不過令到其他方面退步...那唔化算.
在沒吃藥的日子, 我會盡量趕返d成績, 比佢吃返多d飯, 大隻返d, 在校不時留意佢既動向, 一有問題即與社工聯絡.   上學期學行為, 下學期社工會幫佢學怎樣專注d.  
過2個月後, 我會叫老師寫返問卷交返比醫生.  醫生再作打算.   到時可能吃返'r'字頭個隻藥.
當媽 寫道:
露絲,
你有何打算?
有什麼可幫到你.
停藥後,有機會會'反彈',即是會差了一點,所以,要有思想準備.

[quote]
露絲 寫道:
當媽,
Nicky 要停藥呀!  醫生主動停藥, 因為Nicky過份吸收d藥, 所以要停.
轉咗"s"字頭個隻藥後, 所有老師都話Nicky無以前禁聰明, 仲無記性tim.   老師寫咗封信比醫生.  醫生話可能過份吸收以致更加唔專心, 而家等Nicky2個月後覆診再睇下點比藥佢食.
醫生話Nicky太細, 等大小小比返"r"字頭個隻藥.  但我話之前有副作用, 佢話大d可能無架啦.

Dicky食"c"字頭個隻幾好, 好乖, 不過有手振, 正話連眼都有振.   醫生比咗2粒'36', 話試下先, 如果一樣手振, 禁就要一樣吃返45wor.
[/quote]

當媽,
Nicky今次考得好好呀~~
中文 9x
英文 8x
數學 8x
常識 9x
聖經 100
我好開心
停藥後....佢做功課真是好好多, 唔洗點教.
不過, d行為多返咗, 老師問我可唔可以有d好d既藥, 唔洗禁眼訓而且專心到, 我諗2/5日覆診問下醫生先, 希望可以兩全其妙啦~~

當媽,
而家教統局開始做野啦~  希望佢地真是幫到所有有需要既人.

Nicky學校而家定期會有臨床心理學家去替小朋友評估, 希望是新既開始, 新既希望, 小朋友方面真是可以得到改善.

jena2468,

hi, 你好呀!
我仔仔5歲先至學懂說1口流利中文, 因之前是工人揍, 無咩野同佢講, 所以4歲時我都聽不懂他說什麼.  學識說話後, 先開始學了解中文意思, 所以他比人慢很多.   之前, 他連好簡單既意思都不明白, 我解釋完又解釋, 他都未必明.  不過好彩他很積極, 問完又問, 分分鐘問你9次都唔奇.
上小1後, 一般閒聊既對話都係唔係好明.  所以初初教授時我都好驚有排煩, 不過真奇, 可能老師教得好好, 所以所有既功課他一人做完.  我只是包底而已.   或者同他幼稚園都有關, 他是讀活動教學既幼稚園的.  他的腦袋很活.  他右腦發展很好, 美術方面1留, 由幼稚園老師/家長發掘後, 到而家小1老師 / 輔導主任 / 社工 都發掘到他美術既天分.  他很喜歡把學會既英文/中文詞意用圖畫表達 (即中英文對照圖畫)   所以腦部記字比較深刻. 而我就發展他左腦既思維, 多一些解釋比佢聽, 明咗後, 他就像車子一樣向前進.   初初我對他很無信心的, 但暗地裡我知他iq唔差, 老師講過他要做的話會比人更好. 只是行為影響的.
我真是好彩轉arm幼稚園及升到好小學, Nicky既成績除咗他個人認真學習之外, 學校既老師最大功勞.
平日我帶他上學的, 一路行一路同他溫書, 如普通話科的話, 叫他教我一次, 跟住就一路聽他念課文, 一路讚他好好聽...請他念多幾次, 念到訓咗教都識.  英文的, 可以一路同他串字, 一路考他理解, 如果默書, 我通常在街串字, 回家默字.  例如 : I am drinking. (叫他跟我讀1次個句子)  我會問I點串, 他就答I, 跟住問am點串, 他就答a  m.  跟住問drinking點串, 他就答 d r i n k i n g, 跟住問'買' full stop, 佢就答 (.) .    有時, 我會問what are you doing? 他就會自由答我問題, 答咩都無問題.  在家溫書時, 我會將d英文句子拆散解答比他聽, 直至全明.  有時反問他幾次, 有時用好誇張既表情同聲線去表達d句子.   他很喜歡.   數學的, 我要他把問題讀一次先做, 等他認多d字.  教他做幾次同一樣既問題, 之後就唔教他, 要他自己做.  久唔久, 一路返學一路問下d數.  而家買d課外exercise比他做, 教他一次, 要他試下做.  而家他做到2年級d數啦, 不過我係跟學校課程教的(學校教既深過我d exercise), 未教的遲一些先算, 老師開咗個頭我先做加強功夫.
考試會用返老師d paper 及 試卷, 同他從溫.  有時我會辦唔識叫他解比我聽他心中既答案及對問題既理解情度.
有時我都會強迫他答我問題....因為他都有唔想答既時候.   
在幼稚園時, 我比他學林x德既唱快學英文, 結果上小1幫到他唔少.  因我係用併音同他溫英文的.  好有效.  幫到他唔小.
見意 ......... > 有人話學鋼琴會幫到小朋友睇野快, 記憶快, 人又定d.  (我小朋友學過唔夠1年)
記住........>解釋多一些, 等他明白後, 之後會容易吸收.
多d做卷給他做, 明白錯在那裡, 再同他溫完又溫, 做完又做, 慣咗就會越做越好.  記住唔好話煩, 佢地需要這樣教才會真是明的.
[quote]
jena2468 寫道:
好 '鄧' 你開心, 你小朋友有冇理解困難 ? 我仔仔理解能力好低, 默書好高分但做卷會跌落谷底, 可以分享下嗎 ?
[quote]

今日我聽咗個講座, 都幾特別.
佢地有條link, 你地look look www.brainbased.net

[以腦科學為基礎的家長教育]

人腦分3層, 最上是大腦皮層 - 負責學習 (important)
中間是情感區 - 負責情緒
下層  -  負責食, grow ('飯'植),..

當大人向小朋友責罵既時候, 血液會流向中間個部分, 所以會影響大腦皮層得唔到血液便會讀極都讀唔入腦.
講者...都唔讚成老師用罵既方式教學.

他又講到, 當小朋友受威嚇既時候, 如:你再係禁.禁..禁.. 下次無得看電視之類, 小朋友既<皮質醇>就會上升, 繼而產生憂慮....負面情緒, 禁....個小朋友長期都處於e個狀態, <專注力>就會受到影響, 成績就越來越差, 還影響記憶力, 及引發燥暴情緒.

當小朋友長期打/罵, 會產生一種叫 <腎上腺素>, 會維持48小時, 會使小朋友呼吸急速, 在這情況下, <專注力>就會受到影響, 成績就越來越差, 還影響記憶力, 所以在這情況下怎樣教都無用, 過咗48小時後才會消失.

<前額業> 掌管6個範疇, 1)邏輯思維, 2)自律, 3)長/短期記憶, 4) 考慮後果, 5) 情緒穩定,  6) 分析
所以記住不要傷及這個區域.

兩邊太陽越是管理串字及記生字, 所以受到傷害, 會串極都串不好.

中間是情感區 - 有粒杏仁核 (amygdala), 當受刺激就會作出即時反應, 閙交, 哭, .... 所以e個時間同小朋友講野是無用的, 因為血液流向杏仁核, 其他區域得唔到足夠血液, 變得好似聽不到我們說什麼, 見意..飲一杯水(其他都唔得), 它會清除腦內產生既化學物質, 那時再講會好好多.

我們要幫小朋友既前額葉成長, 他們才能真正做到上面提及個6點.  方法 : 令血液流向前額葉, 點流??? 就是 : 小朋友多說話大人小說話, 比多些機會他們刺激前額葉成長. 要小朋友定定地又懂自律, 就要從e方面著想.  如 : 假設有些事情發生了, 就要問小朋友下次預防既方法, 要他想3個, 不能1個, 要使小朋友知道任何事都不是只有1種解決的方法.  <18-25歲 才成熟>

最重要要給與足夠的運動, 因為腦部氧氣不足, 會沒有精神, 吸收力差.   坐定定讀書是沒用的, 只會越來越沒有精神, 打瞌睡.  (可幫助培養前額葉)

原來看電視1個鐘或打機1個鐘, IQ是會低3分鐘的. 最多不能超過半個鐘.

多巴安同專注有關係的, 要提高多巴安, 可以攬攬錫錫, 令小朋友有愛, 歸屬感.  如 : 小朋友考試成績好, 大人便讚賞他們, 獎他們可以去海洋公園, 這些是事後的讚賞, 是會令小朋友增加多巴安的. 那麼下次會更努力.
但預知讚賞的多巴安就做不到好效果. 如 : 你好叻, 我賞你XXX.  下次如果都是那麼叻, 我賞你XXX.

最後, 媽咪/爸爸記住不要再那麼怒氣, 真是會死好多細胞, 死了又不能重長, 到時有IQ都變無IQ架啦~~

原來.........大人日哦夜哦, 是會令小朋友產生壓力, 皮質醇上升, 產生憂慮, 直接影響學習能力, 價值觀低, 無信心...之類.   (千奇不要日哦夜哦呀~~)

當媽,
真是唔該曬你呀, 將d資料send比人, 令多d小朋友受惠.  希望e個風氣會不段變大,  越變越大.

因為我有時同d媽咪傾開計, 佢地比舊式既思想蓋住, 點都認為政府成日promote d 家長唔好罵小朋友,唔好打小朋友, 禁樣唔好架! (是錯思想)   佢地認為點解唔promote d 小朋友唔好成日駁斥大人......之類.
我個人見解 : 政府做得好arm.

以前舊式媽咪的教法, 連累e代既媽咪, 如果要做得好, 一定要走出個個圈圈先可以.

當媽,

我都係好有同感呀~~    我以前都係好看重小朋友架, 但小朋友唔聽話, 我個心好痛, 故此我有打/罵他們, 心知不好, 但細時既影子很難除下.  可能我太累, 已無氣, 所以Dicky叫極唔聽既時候, 而家我都會閙到他死下死下, 我唔想的, 但真控制唔到, 常常想...同隻狗講10次8次佢都聽, 點解自己個仔會禁~~唉

希望我可以改變到自己啦~~

Re: 食藥ADHD兒童家長一問

當媽, amen_lee
沒上來一陣, 就出現不和的對白, 請冷靜一下.
大家只不過想小朋友好, 為何會變罵局.  用5分鐘時間去想一想, 停一停, 我地係無利益衝突的.

明白無...

無論omega 3又好, concentra又好, 點都好, 對小朋友無害就得架啦~~

Re: 食藥ADHD兒童家長一問

當媽,

有冇聽過鷹架理論呀??  講點教小朋友既, 幾好, 有機會你聽下無妨.

Re:専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站

當媽,
我身同感受.    我亦試過幫人/幫人做義工過咗火位, 古之然得不到欣賞, 反而遭人白眼, 我很不高興. 那...又如何呢??  

我仍然照做我意思既野, 人們給與我的眼光雖不好看, 但我當看不入眼, 冇事發生, 仍然笑面迎人, 雖知不是味宜, 但我又可以點呢??  向人說對不起我真的做錯了 ? 還是同人死過??  我兩樣不選, 我心裏有數, 邊個好邊個壞, 我通通收於心裡, 仍是向人微笑.  (我以前唔會禁樣架, 但經歷過很多事情, 我學會了收藏自己)

講返正經野 :  'C' 字頭, 個隻藥係唔可以嚼碎的.
                   'S' 字頭, 個隻藥係唔可以拆膠囊吃的, 因
                       為避免過份吸收及有保護胃部之作用.
‹ 上一主題|下一主題