用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

Totally agree with phoebe6!!!

phoebe6 寫道:
danielboy,
I can see how tiring you are dealing with Dan Dan. But I must say that this is all because he is so smart and smart kids are never easy to handle. I guess you just need to take it easy.

Phoebe

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

唔知點解阿仔今日又話唸兒歌, 早兩日明明唸o左o格! 又話每人唸三次, 今次要鞠躬, 下次要做埋動作, 乜要唸咁多次o架咩?    

報料:
故事 ~ 有個小朋友叫波波, 佢好曳, 成日搶人o野, 但後來都肯同人講sorry!

danielboy:
我都知有時應該信o下佢o既, 但有時佢一時講呢樣, 一時講果樣, 再加鹽加醋, 真係好令人懷疑o架!  

TSLiu:
其實Anson都唔係好穩定o架o乍! 佢有時都話返學唔開心o架! 不過我知都係d小朋友之間o既問題, 所以都冇乜理佢, 始終都要佢自己學識社交, 男仔要獨立d o麻!

danielboy:
其實Daniel點只穩定, 簡直醒!
雖然話唔知教乜, 但評估一樣過骨, 仲可以講埋八卦o野, 妳點可以話佢唔得!

danielboy:
Daniel冇聲, 咁妳呢兩日咪耳根清靜! 講笑o者! 希望佢快d好返啦!
請問妳o地呢個星期六係見老師, 定係普通Open Day? 幾點至幾點?
我o地係下星期六, 想安排o下d時間! Thx!

danielboy:
唔該晒!
我諗羅福道咁多學生, 下午班應該都要排到下晝o瓜! 希望唔會同佢返tomlee個時間撞啦!

jess647:
之前有張通告提過Open Day(家長日), 雅息士道係今個星期六, 羅福道係下星期六, 如果係羅福道就未有詳細通告, 所以未知時間!

報料:
1) 教"f" & "l"
2) 教"燈"&"火"
3) 畫魚
4) shape ~ circle
5) 堂上功課 ~ 畫直線
6) 兒歌 ~ 時鐘
7) 英文歌 ~ "One Two Three Four Five" (P.8)
8) 帶關於睡房圖片

danielboy:
盡量啦! 大少呢排好飄忽, 一係講好多, 一係封口!  

bignose:
帶"電器"圖片都唔出奇, 佢o地呢期好似講屋企o既傢私電器之類!

tungtungma:
Open Day辛苦晒妳o地呢班義工媽咪喇!

chingyu:
Alicia話clock, 都o岩丫, 睡房都有鐘o格! 而且亦可能係因為佢o地教緊睇鐘, 我見我個仔尋晚成日唱一首關於時鐘o既英文歌, 不過又唔知歌名, 又唔知佢唱乜, 所以冇post出o黎!

報料:
1) "b", "c", "d"
2) 堂上功課 ~ 框住"媽""爸""燈"字
3) Revise shape ~ rectangle, circle, triangle
4) 教講"恭喜發財"

chingyu:
Right! 就係呢首!  
其實我都聽過, 但歌名同歌詞硬係唔記得!

danielboy:
我個仔咪又係咁瘦, 同Daniel一樣, 兩歲衫都仲o岩, 係短o左d! 如果我可以割d肉比佢, 我都願!

bbych2004:
唔緊要啦! 雖然妳咁辛苦打晒出o黎先發現, 但妳咁有誠意報料, 我o地好欣賞妳o架! 希望妳繼續努力, 我o地就可以互相收風!

呢排覺得佢o地上堂好似唔太多o野教, 唔知係我個仔冇講, 定Miss忙緊唸兒歌/做評估呢?

TSLiu:
有普通話學都唔出奇o咼, 有時我都見佢自言自語, 我以為佢o係課外普通話班學o乍! 等我套o下料先!

報料:
1) 英文故事 ~ 關於bear
2) 中文故事 ~ 關於白兔同熊熊
3) 兒歌 ~ 時鐘
4) 手工 ~ 電飯煲

其實去interview, 無論結果係點, 對小朋友o黎講係一個好好o既體驗! 希望你o地個個都如願以償!

danielboy:
Daniel o岩o岩好返, 可能冇咁快回復元氣o者! 煲d清潤湯水佢飲o下, 過兩日可能仲生猛過以前! 唔好咁擔心!

skam:
我個仔讀N1時已經教過, 所以有時佢唱, 我都冇為意係咪近期學校教!

TSLiu:
Thomas主動問妳"熊"字點寫! 又幾有求知慾o咼!

danielboy:
Dan Dan第時大個真係既令女仔開心又傷心, 開心當然係佢咁識氹人, 妳睇佢咁多笑話, 連我o地呢班c9睇o左都笑c啦, 何況少女們! 傷心都係因為佢識太多女仔, 第時做得妳新袍果個真係要內外俱全先吸引到Daniel!

我個仔個版本係:
"我愛我的小貓, 小貓怎麼叫? 喵, 喵, 喵 ...."
仲有小雞, 小鳥同青蛙!

sumyinmama 寫道:
各位:
    原來sarah唱的普通話歌係:"我愛我的小貓,小貓xxx(唔知唱咩)﹗"   第二段到"小雞",我仲以為歌頌母親添﹗

兩個版本都有教過o架!

我都係咁話!

心心 寫道:
DANIELBOY
都唔一家陪跑丫, 如果我係校長我會幾鍾意佢~鬼馬!

Daniel知道對咩人講咩話, 証明佢就係一個醒目仔啦! 唔收佢真係損失!
‹ 上一主題|下一主題