用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無斜視問題小朋友????
樓主: WaiWai媽媽
go

[視障] 有無斜視問題小朋友???? [複製鏈接]

原文章由 WaiWai媽媽 於 08-5-24 23:06 發表

唔好意時我太耐無睇呢個Topic, 當然可以啦, 你囡囡斜度數有幾多呀? 以家我睇緊王震宇醫生, 佢好好人同好有耐性,解釋得好清楚.

我仔仔都係睇佢架!好細心!

原文章由 B媽-Blue 於 08-7-4 19:45 發表
我個仔16個月,我覺得佢有右眼內斜,下星期去健康院醫生會睇,想問下如果健康院醫生唔轉介眼科醫生,我可以點做呀??

王震宇醫生係C+定政府??你地話要做手術,幾多錢架?? ...

王震宇醫生係c+,一般驗查$500,內斜視大可配眼鏡已得到治療,除非冇進展才考慮做手術!

咁你問e生意見先啦,睇吓用咩方法最好!

哇!好貴呀!我個e生如要做,都係3萬幾!!

原帖由 ytma 於 08-11-1 10:38 發表
Candytsy,
祝你囡囡手術順利, 佢會係邊度做呀?

星期四亞囡在驗完, 視光師驗得很仔細, 佢話亞囡左眼斜視有30度, 建議都係做手術好d, 如果我真係唔想, 可以嘗試比亞囡帶眼鏡, 1年後如果冇進展, 結果都係要做 ...
請問理大護眼,地址係邊??thanks

原帖由 candytsy 於 08-11-21 09:25 發表
各位早晨:

囡囡做完手術今日已經返學,手術好順利,眼位亦見到比以前正了好多,現在未完全復原,眼頭尾都仲見紅,可能係眼有啲唔舒服所以有時唔係幾肯睛大眼,回想手術第二天唔肯睛開眼而且不停流眼水都覺得佢好辛苦,但囡囡一直都 ...

請問邊位e生呀!

原帖由 summarian 於 09-4-27 18:20 發表
我要強調一樣野… 就係如果檢查左有斜視而個醫生/視光師第一時間就話要做手術0既話,家長應該再去第二個醫生/視光師到拎多d 意見~ 千其唔好以為斜視一定要做手術先可以醫番好丫~ 年紀愈細0既話就愈有可能唔駛做手術﹗﹗ ...

何以見得 :)
‹ 上一主題|下一主題