用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **腓力堂愛鄰幼兒學園**各位Daddy Mami 一齊入嚟傾 ...
樓主: square72
go

**腓力堂愛鄰幼兒學園**各位Daddy Mami 一齊入嚟傾吓la!! [複製鏈接]

原文章由 babycherry22 於 08-8-7 21:28 發表

我個女今日又提我~~升和平組是不是可以留長頭髮~~?

我話:我最鍾意短頭髮女孩子

琳個樣好無奈

和平組係K2定K3呀????

原文章由 wong0211 於 08-8-8 00:04 發表
Hi,
我仔仔叫泓泓, 睇吓有冇機會認識呀      

好似有少少印象呀!!!!
等我星期6接送番學時留意下先~~

[ 本文章最後由 square72 於 08-8-8 01:08 編輯 ]

原文章由 manman0401 於 08-8-8 00:34 發表
曦媽,
我今日八點九先返到學校....老師話九點前返到就得....唔駛一定要八點半就到....你應該好早就返到....我諗你見唔到我了.....一定有機會見到面的...hehe

我都有問桐桐有無玩 sir 滑梯喎....但佢話無玩喎....唔 ...

今朝我8點4已經到咗學校la!!! 但要等到8點半先可以入課室!! 一夠鐘我就叫黃老師抱佢入課室... 之後我就拿拿聲落去趕番公司(我番9點ka!!)
曦曦之前番育嬰園間唔中都會扭下計... 喊住入課室... 但過一陣就會冇事... 所以今日黃老師話要忍心d由佢喊.. 我都話好... 因為唔忍心真係唔洗走~~
聽日我唔送佢番學la!! 但星期6我應該會送佢番學!! 希望佢快d 適應!!

今日係曦曦第2 day番N1... 我冇送佢番學lu~ 只係陪佢地等埋巴士... 今日去到學校門口已唔肯入去la!! 最後爸爸氹咗陣抱佢入去.. 老師抱佢入課室時, 又喊左一陣...但未行到入課室已收咗聲lu!!! 放學時... 老師話佢今日幾好... 話佢咩都食.. 冇偏食.. 但食野就比較慢...

原文章由 wong0211 於 08-8-9 00:01 發表
Hi,
我星期六都會返, 睇吓見吾見到你呀.   

HI~~ 我今日都有帶曦曦番學呀!! 但見唔到你地既
大約8點9到番到去...12點半接放學!!
其實曦曦好易認.... 最細粒, 最似bb嗰個就係la~~

原文章由 babycherry22 於 08-8-9 23:08 發表

我成日都望人書包牌,呢個設計好方便~~~

不過,琳琳唔知點解連人地屋企人,
會叫人xx(名)mamai,xx(名)婆婆
我會在呢個時候望下人個名牌,看看她有冇認錯人

當然~~佢未試過認錯 ...

之前曦曦番嬰園時都會ka..
連人地d 屋企人都會叫埋出哩..

原文章由 wong0211 於 08-8-10 23:49 發表
Hi,   我星期六就早你小小, 8:30 就返到去, 11:00就放學, 所以見你吾到, why,你12:30 才放學, 你小朋友是否可適應, 所以可加長時間呀  

yes ar!! 因為曦曦本身係番開育嬰園, 所以係上年interview 時我已同校長講明適應期一定要縮短!! 如果要成個月時間適應, 我就要請足1個月假~ 邊有可能wor!!曦曦第1日放11點, 第2日就放12點, 食埋飯先放學~ 老師話佢ok ar!! 冇偏食, 仲肯自己食哂d 飯飯tim!!不過就食得慢d~ 今日都會放12點半, 明天就會放3點3訓埋晏覺先放學~~

[ 本文章最後由 square72 於 08-8-11 13:00 編輯 ]

原文章由 manman0401 於 08-8-11 00:41 發表
我星期六唔知醒起身....所以遲左小小....八點十到先返到學校....桐桐11點鐘就放學....所以大家都撞唔o岩時間呀....

我應該啱啱走冇耐, 你就去到lu~~ oh~~!! 唯有等下次la!! 但之後可能都好難撞到.. 因為我會8點1,2個字就送佢番學, 放學就會延展到7點ar!!

原文章由 wong0211 於 08-8-11 14:41 發表
Hi sauare 72
完全明白了, 你小朋友真係 , 我仔仔星期六同今日都哭住入 去, 好彩放學已經冇事, 笑住出來, 都吾知到幾時才能自己入去, 吾使 .

...

曦曦上星期番學都有喊ar.. 但入到去冇耐就冇野收咗聲... 今日就冇喊.. 但就扁咀拖住老師入課室!! 大家一齊努力la!! 佢地一定好快適應到ka!!

你地會唔會申請學費減免ar???
今日我打比校長... 佢話明天比08/09份form ar!!

原文章由 wong0211 於 08-8-12 17:00 發表
Hi, square 72
都好彩, 今日返學就冇哭, 但有小小匾咀  , 希望好快冇事啦, 我都想申請, 但我係全職湊仔媽咪, 申請吾到呀 !   

全職媽咪都可以申請學費減免ka...
但就會以半日學費哩減免~~
明天曦曦可以番8點3放4點半la.. 希望ok!!
因為爸爸放埋聽日, 後日就要番工la!!

原文章由 wong0211 於 08-8-12 23:41 發表
Hi , talk 佐咁耐, 你有冇msn , 不如大家聯絡吓好嗎 ?   

my msn: [email protected]

曦曦順利過咗適應期la!!! 好開心呀!!
明天開始就會8點2左右番學, 6點幾7點放學la!!
唔知做咩.. 今晚曦曦9點3就話要訓覺... 極之難得ar!!! 平時10點半叫極佢都唔肯訓..

[ 本文章最後由 square72 於 08-8-13 21:31 編輯 ]

原文章由 wong0211 於 08-8-13 22:55 發表
Hi,
我 add 佐你啦      

見到la!!

原文章由 manman0401 於 08-8-14 08:34 發表
曦媽,
我又add你...可以嗎??

當然可以la~~

原文章由 manman0401 於 08-8-14 08:48 發表
hi all.......
我實在太累了....幾日都無上黎....等我又講下桐桐學校既情況先.....其實o係學校裡....所有野都好ok....但為獨食野o個方面唔好....佢o係學校仲未肯食野呀....琴日試食飯又唔肯食....依幾日食早餐或水果 ...

文文~ 你有冇同老師了解過桐桐係學校係食d 咩ar??? 桐桐本身有冇偏食ar??? 小朋友有時會因為係一個陌生環境未習慣而唔肯食飯或嘔ka!! 老師都有講過話.. 而家唔會比太多份量佢地, 慢慢先加.. 以我所以學校既餐廳都幾吸引小朋友食, 有意粉, 面, 雜菜飯...

原帖由 babycherry22 於 08-8-22 07:19 發表
又唔駛返學~~
我同個女返3日假^^

哩幾日放學, 曦曦唔肯走ar...
今朝8號仔曦曦c 都話要番學呀!!!

原帖由 yanyvonne 於 08-8-26 17:56 發表
HI 各位, 

你地好, 我細佬淳淳會入喜樂組啦, 到時大家可認識下先, ! 

我地9月1日返, 我大女以前是在愛鄰畢業, 讀了3 年啦, 玩在3 年級 ! 

系呀 , 請問你地D 被袋在哪裡買???? 

今年喜樂有陳老師教, 好好好的, 我大女 ...

你好ar!! 曦曦都係喜樂組ka!!
我買左兩個被袋呀.. 一個係顯徑街市買ka!!
另一個就係琪媽幫我去車既~~

原帖由 babycherry22 於 08-8-26 19:52 發表

琳琳昨天同我地玩時,向後跌,撞到後腦
同佢上了仁安看急症,照了x光,好彩冇事
醫生話差少少要連針

好彩我同佢用冰"膚",先冇咁腫,流了好多血,嚇c我 ...

琳琳有冇事ar??
點解會咁ka???

原帖由 yanyvonne 於 08-8-27 14:07 發表

曦曦MA, 請問你在顯徑街市買的被袋好不好, ?>>
因為我想買過新給淳淳用, ! 

個被袋ok ar!! 質地唔算太差~~ $50

原帖由 yanyvonne 於 08-8-27 14:15 發表
想問問大家;

你地是不是會同小朋友帶多一套衫褲, 你們會 帶自己衫, 還是校服呀 ??????

我會放定一件風褸, 一套校服, 一條底褲仔係書包到ka!! 瀨咗尿都可以替換~~ 我試過只放校服, 沒有底褲仔... 曦曦嗰日放學時就沒有穿底褲仔la!!
‹ 上一主題|下一主題