用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 請LA parent發表吓...
go

請LA parent發表吓... [複製鏈接]

原帖由 Gremlin 於 11-11-26 09:52 發表
明白到LA is brand new school, 到今年只有2年,未有認可嘅成績/就;請分享吓你們對學校嘅成長、發展so far滿意嗎?達到你們嘅expectation嗎?小朋友擁有開心嘅學習環境..同時加强自學、表達、自主能力!!!????
學校嘅硬 ...

既然註左冊=決定讀LA,
開左學, 你自己自然有答案.
我們的答案, 不等如你的答案呢 !

而且, 你的questions, 唔係三言兩語可以講完啊 !
加上BK係太太太公開的地方, 發表"主觀"意見, 好易惹麻煩.

yinglongma
Gremlin

請收pm

原帖由 JoanneCY 於 11-11-29 11:16 發表
yinglongma,

你好! 我係 LA Y2 的家長,我都有朋友的兒子在真道讀,都幾開心,感覺同LA差不多,但兩間學校的位置相差很遠,除非你會搬,否則選間近的,小朋友的學習會好 D。另外,兩間的課程也不同,你可了解多一D再決定。
(真道有科" ...

係 ! 呢點好同意 !
因為LA的校車, 只係"有限度服務", 只走元朗/屯門市.
加洲錦繡都冇車的.

原帖由 timmytime 於 11-11-29 16:31 發表

小豆媽,你好,我們也是想了很久才到LA註冊的,在EK能夠找到多一些關於LA實際情況真的不多, 希望你也能夠pm給我們,thank you.

吓 ? 你地唔係了解左先註冊 ?
註左冊要放棄大抽獎喎 , 咪take 好大risk !

check pm

原帖由 littleteapot 於 11-12-1 19:18 發表
小豆媽, would you pm me too, please? I am struggling a lot and so want to know more. Thank you!!!

你地係唔係都註冊左 ?
咁仲struggling 乜野 ?  你地有冇其他offer在手 ?
有就有得struggle, 如果冇其他offer又冇得大抽獎, 冇野好struggle 喎 !

原帖由 december2011 於 11-12-8 11:46 發表

11月唔係去左大陸咩 ! !!
你知唔知你地去左大陸, 我地小學部慘呀, 冇老師教書, 日日都係睇卡通片, 畫公仔.

唉 ! 情況一樣啦, 我地小學發現貨不對版 (仲差過幼稚園) 想要轉校果d, 咪就係"冇位" + 考唔到試唔識野la ...

我女果班..........
都係睇左幾日卡通呀 ! >.<
1月又睇.....唔好掛.......要向學校反映先得.

原帖由 moonmoonyl 於 11-12-9 16:53 發表
小豆媽, would you pm me too, please? I am struggling a lot and so want to know more. Thank you!!!

我的PM壞了, 用唔到.
有什麼 struggle ?

原帖由 Gremlin 於 11-12-9 16:06 發表
其實我想攪清楚...IB嘅學習理論同過程係好好gar,但以家好似產生咗好多矛盾and疑慮, 咁究竟係小朋友太細未配合到;or社會嘅"比較"觀念已根深蒂故and govt educational system,令家長接受唔到"慢"進度+少咗硬體知識學習 ...

其實IB又好, 334又好, 都只不過是一種學習的方式和過程.
沒有一個是一定好那個又一定差.
互相河水與井水, 沒有了矛盾.
人人講334唔好, 是白老鼠, 沒有人考過不知考什麼.
在LA, IB也是沒有人考過的, 大家都在模索, 真正的講, LA未有認証冇得考.
兩者對我來說, 都是一個迷.

(未來)家長要考慮的, 不是你是否識IB是什麼, 而是你希望在什麼制度下生活.
我們是中國人活在香港, 有很多東西都無可避免要接受香港教育制度的規限和中國人的思想.  LA亦一定有51%人考334, 不可改變.
IB由外國引入, 與我們的港式學習觀念港媽港爸一定有所不同.
人與人比較一定會, 看你自己怎樣比.
家長之間去比較仔女是必然的, 在LA也許你要頂得順身邊親友12年的比較, 所以有些極端的家長, 會啟動自我保護功能.

樓主引發大家好大討論和反醒, 多謝.
我覺得對LA好與壞的發言,都是為學校好的.  

如果(未來家長)有什麼問題, 問吧 !
我想會有不同人給LA不同的評語, 自己過濾.
有這樣的討論, 大概可以減少"錯配"
錯配是很不幸的, 家長, 學生, 學校, 整個family也辛苦.

一日未開學, you still have choice.

LA不是元朗唯一一間學校, 如果未能100%信任學校, 100%肯定你會與LA大冒險, 100%接受小學部成績會落後於人, 6年都沒考試沒法比較, 就如bananalemon說--不要來.

如果你100% 肯定 -- 我願意, welcome to join the LA family, be a risk-taker, work togather.

原帖由 kamtsk 於 11-12-10 18:37 發表

十二分贊成!

sorry
我不是要"維護"學校.
我也不是要"嚇"其他家長不要來入學.
我只是在我自己所見所知上講事實.
(當然有時講事實要冒險)

LA實在要成長, 我承認我們已入學的是沒可能返轉頭 , 就如december2011, mimiba所說, 要走基本上係冇乜可能, 可以做的只有"support學校", 與學校同喜同悲.
不過未入學的家長是好希望知多點再知多點, 你們亦有權問, 有權choose,
最緊要自己衡量, risk係擺明好大的, 你take 唔 take risk, 萬一學校真係run得唔好, 你輸唔輸得起, 我是有plan, 最worse可以點的了.

我知在BK公開講野是好大危險, 因為我只用一個account, n年都是這個account, 如果要trace我是那位家長, 好易.
不過算啦, 我都係講事實, 知多d可以減少錯配, 願者跟隨.
如果唔like, 攪我好了, 不要攪我的honey ! ^^

原帖由 mimiba 於 11-12-10 13:29 發表
我相信無家長可以接受老師唔改功課or改錯功課or功課不需要改正吧!講既唔係一科,係多科.

mimiba,
我明你講乜.
如果中學都係咁............
有沒有同副校講過 ?

引用:回復+小豆媽+的帖子 +小豆媽+pls+pm+me+to

原帖由 jeff9452 於 12-05-01 發表
回復 小豆媽 的帖子

小豆媽 pls pm me too.  Thanks in advance.
Sorry, pm你什麼?

引用:Actually+I+am+not+very+familiar+with+the

原帖由 VB04 於 12-08-29 發表
Actually I am not very familiar with the IB syllabus.  Does any parents have more sharing?
Does it h ...
千奇唔好諗IB會舒服d,讀/考IB,好考DSE更難要求更高,語文水平要好好。
IB的教學模式,是有別傳統香港教學,但絕不是可以hea住學。
人要活,但亦要好集中專心,否則回家冇syllabus跟,日日遊雲,浪費光陰。

‹ 上一主題|下一主題