用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 宏信家長可以再分享多些學校現況和感想嗎? ...
樓主: sillybabyq
go

宏信家長可以再分享多些學校現況和感想嗎? [複製鏈接]

引用:VB04,完全明白。去聽多啲不同學校的簡介會

原帖由 kamtsk 於 12-04-18 發表
VB04,完全明白。去聽多啲不同學校的簡介會,睇下討論區,問下現任家長,兩公婆又傾下討論下分析下,選一問 ...
幼稚園的家長唔好用一個角度「比唔比個仔試吓考LA」。
現在是學校選學生,選中了,你才有權去諗讀唔讀。
今年派表1200份,面試學生近1000人,只收90個。
你報,就會機會。唔報,就一定冇機會。
當然,before sending application, please make very sure that LA is your cup of tea and you hold the same education believe with LA.

引用:請教各位宏信家長:宏信作為直資,如何應付

原帖由 mscmit 於 12-04-22 發表
請教各位宏信家長:
宏信作為直資,如何應付教育局「至少七成學生考新高中」這個要求?是否要學生既考新高 ...
Y9會按學生性格同能力分開個stream

引用:回復+小豆媽+的帖子 分stream,是否意味修

原帖由 mscmit 於 12-04-22 發表
回復 小豆媽 的帖子

分stream,是否意味修IB學生已不屬直資?要付高昂學費? ...
IB同334一定係唔同學費啦。
依家男拔都係,兩批學生不同學費的。
想知多d,去聽簡介會。

引用:小豆媽,係呀!我今年九月會幫妹妹報名,都

原帖由 kamtsk 於 12-04-22 發表
小豆媽,係呀!我今年九月會幫妹妹報名,都好驚入唔到
咁你操fit d 亞妹。
今年聽說好幾個細佬妹都係唔收,要waiting,未知入唔入到。
而且出年入學果d仲「金豬年」BB,好多小朋友爭位!

lethil 發表於 12-5-15 18:26
請問各位,如同激活英文小學比较,你會選那間?可否给点意見!小女現在宏信及激活也收了讀小一,正頭痛应選 ...

為何你會在這兒問這問題 ?
我們都是LA家長, 當日opt得LA, 就一定係覺得LA比激活好啦 ! ^^

其實LA同激活好唔同, 路向唔同, 課程唔同, 學制唔同.
仲要睇你想唔想要一條龍.
‹ 上一主題|下一主題