用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
樓主: methy
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

呢個月,阿仔2歲5個月大,每週行程:

星期一:幼兒園暫託(2小時)
星期二:S位暫託(2小時)
星期三:醫院物理治療
星期四:S位暫託(2小時)
星期五:上門PST(1小時) +  醫院職業治療
星期六: +/-小兒推拿
星期日: 2歲playgroup (1.5小時)

回復 波蘿包1 的帖子

正常幼兒園 &特殊學校(s位)暫託收費一樣,$16/2小時。
阿仔參加既pg 係大人陪同既。

你阿仔唔使再睇職業治療喇,追得好好呀~

kikigal 發表於 12-5-20 23:42
我都講下阿仔近況啦.

1. 行路都係恐龍腳, 用了腳墊有了改善...

識唱歌,好叻仔呀,擔心少一樣野。
其他既都有明顯進步,大家一齊加油。

腦癱? 個OT以咩黎判斷?

我開始唔care阿仔係咩問題,有咩問題都要面對,盡自己能力,搵適合阿仔既野,比得幾多得幾多。

阿仔返左第1日正常幼兒園暫託,好順利。2小時暫託,我就心情緊張得好緊要,怕佢唔適應,怕佢見到人地個個識行,佢唔識,佢會唔開心,發脾四。

接佢時,佢好開心.主任話:
1)我地離開後.佢喊左1分鐘就無喊
2)主任同佢每間房都坐下(等佢認識下間學校)參與下,轉課室時會喊一喊
3)最鐘意睇人跳舞、唱歌
4)主任放低佢比其他老師睇一陣,佢又無咩,好乖好留心老師講課,好反應
5)主任話佢發過d脾氣,抓佢,不過佢撥開佢幾次,佢就get到唔可以咁,就無再做。
6)主任拖阿仔係大廳行,佢自己扶住上sir滑梯,不過唔肯sir落黎,之後抱佢入課室玩。
7)因為第1日,佢未適應.無比佢跟程序飲水食水果,下次會嘗試。
8)阿仔好social.個個老師都打招呼。

夠鐘接阿仔時,佢笑哂口,問佢開唔開心,笑容燦爛地講:開心。其實我以為主任只係將阿仔放入其中一組,間中跟進下,我對主任既細心安排,感到非常感動。

呢幾日,阿仔成日表演放手行,可以行到屋企半個廳,成日將d玩具來回sofa  &電視櫃,做完要人讚,比佢激d,,不過我真係好開心,唔使引佢行。

講野有對答:
仔: 媽媽,落雨wor.
我(望出窗)無呀,好好天呀
仔:有呀,落雨.
我:咁落雨要點架!?
仔: 擔遮遮lor..之後行去放雨傘既地方,拎起要我開...

波蘿包1  好叻呀 講野都好叻 你阿b下年先讀書家今年排讀特殊??  發表於 12-7-10 17:57
殷!!  感恩  發表於 12-6-6 23:36
kingbbsam    發表於 12-6-6 14:03

阿仔返緊普通幼兒園暫託,今日confirm左9月可以入讀喇,本來主任比佢讀下午班,因為上午班多d人手,佢話會將阿仔轉上上午班,等多d人可以幫手轉課室,我無要求,係主任主動講,我對佢既安排好滿意。

阿仔呢3星期進步左好多,行路成日放手,跌倒扶野起身再行過,講野更加係一句句黎。醫院PT & OT 都講明好快唔使再返去。

fatpam  好鼓舞呀  發表於 12-7-11 18:06

回復 sarahkyu 的帖子

阿仔而家2歲半多d,,,

進步其實都可能因為訓練,比到刺激佢,又或者無關係。
發展慢個個小朋友既表現都好唔同,人地既個案可能同自己小朋友好似,嚴唔嚴重係由醫生及其他專業
係各方面做評估,,,智力,大肌,小肌,語言...每個月齡/歲數都有里程碑要達到。
已經轉介左cac,就由cac 醫生評估,再安排服務,我地未等到政府前,就去私人搵服務,。

無時間追post,我就做一個阿仔由一歲至現在的治療簡單撮要:

11個月: 被兒科醫生評估為體發展遲緩(大小肌肉慢)

1歲: 第一次cac見姑娘,同一時間透過step既心理學家轉介社署排 e+s位

1歲1個月: 睇中醫,針灸..同時間朋友介紹,協康開始物理治療及私人機構職業治療

1歲3個月:參加bb 游水班

1歲4個月:第一次cac見醫生

1歲5個月.停左針灸,開始推拿(當被動運動)

1歲5個月: 開始政府醫院物理治療,停私人物理治療

1歲6個月:上協康既playgroup

1歲7個月:開始政府醫院職業治療,停私人職業治療

1歲8個月:開始上門pst (pre-school teacher)

1歲9個月:開始基督教服務處既言語治療服務

1歲7個月:覆診遺傳科,,

1歲11個月: 睇義肢矯形覆診-整鞋墊,,停左游水班

2歲: 開始 s位(特殊學校) 每星期2日每次2小時暫託

2歲2個月:遺傳科覆診,一切正常,不需再返去,停言語治療

2歲4個月:再返cac 評估

25個月:開始正常幼兒園暫託(一星期一次),keep住一星期2次既s位暫託,一星期一次醫院物理治療
                 3星期一次醫院職業治療,一星期一次playgroup,一星期一次上門pst,一個月一次推拿。

回復 sarahkyu 的帖子

正常途徑:

母嬰健康院轉介cac,,,跟住cac 見姑娘,,等約半年見醫生,再安排排s/e/i位。

快d途徑:

自己搵私人機構(例如step).心理學家做評估(幾千蚊),之後佢地會將報告直接send 比社署,由社工跟進,安排排政府既s/e/i位。

咁樣就快左半年喇。之後半年返cac 見醫生,就可以話比醫生聽,已經排左喇,

如果你有睇我之前既分享,社署嗰到要跟緊d,,step 好快手,幾日內已經將評估報告比左社署,而社署應該14日內聯絡我,安排排服務,不過剛好我區內既社署未接觸過呢d轉介,將份報告放埋左一邊,要我追問,佢地先處理返。

阿仔係屋企已經可以大部份時間放手行,佢真係好開心。

上星期 E位都接見左,見左社工,言語治療師&幼兒工作員,但因為物理治療師&職業治療師剛調去其他單位,接任既未返工,要下次再見。

黎緊9月,阿仔上午返普通幼兒園外,下午會返E位既訓練.暫時未知有幾多堂&做咩訓練住。

真係難以決定..要唔要個遲來既S位(昨日通知)..

s位難求..返全日有哂3T訓練,阿仔雖然大小肌都進步,但仍然未達同齡,不過普通幼兒又園又適應得好,社交認知跟到.亦開心,放學返黎學返學校教既歌。係玩大肌活動時,佢會”靜雞雞”爬走去睇書or玩玩具。

我估我地都係想維持原本安排: 上午幼兒園+下午E位。

通知E位主任,我地放棄了S位。社工好好,怕我做錯決定,同我一齊分析,不過知道我地已經參觀過s位& 跟普通幼兒園老師傾過,佢都明白我地既決定。

9月時間表出左:
逢星期一下午4-5pm 上小組(個時間係等阿仔返完上午班後可以nap 一陣)

-8月尾會見物理治療師做評估.再決定9月有幾多堂物理治療訓練,

-9月中就見職業治療師做評估,又係見完先知有幾多堂職業治療。

-9月有新生會+旅行。

$60/每月..無論幾多堂,收費一樣。

9月返E位,醫院既PT & OT返埋下個星期就完喇,有d唔捨得。

左: 醫院PT:幾星期開始放手行,物理治療師同阿仔包1KG 重既”鉛”係腳到,等佢行時要用力再提腳

右: 醫院OT:繼續練小手肌+認知(顏色配對)

昨日E位開學先,第一堂係個別PST堂,一對一,主要以認知為主,都係顏色,大小,併圖.學講野,學回應等.1小時坐定定.開心上堂。

E位做哂評估

1.PST:一星期一堂,每次一小時
2.言語治療:無咩問題.無個別訓練.安排小組訓練.與同齡互動多d
3.物理治療:問題多d.下肢都係未夠力.一個月兩次個別訓練,每次一小時
4.職業治療:上肢唔夠力.叫爬多d.小肌未得.練多d.一個月一次個別訓練

暫時PST上左一堂.認識水果.入形狀積木,申珠仔.可能玩得太多,無難度.其實都幾悶。

幼兒園開學第2星期.阿仔都ok.老師無咩講.只係話佢都暫託開,無喊之類,反而係我覺得佢無返s位暫託時咁開心,多左反抗,唔肯刷牙.去廁所,一定要痌係尿片到,呢樣學校又話佢好乖.跟大隊toilet train。

E位咪一星期一次PST,其他3T只評估左,未開始訓練.下個月時間表都未有。
PST 次次都借玩具比我訓練小肌.上星期係穿珠.阿仔一d興趣都無。
今個星期就係呢樣:

就咁併無問題,但一要佢拎起對應上下凸起既就發哂脾四。d小手肌點先可以幫多d呢?

回復 cecilau 的帖子

多謝你既建議,我跟住都努力上網搵d自制訓練小肌/大肌玩具,屋企d玩具阿仔都玩到唔玩。

1.麵粉playdough 真係好正.阿仔自創好多野,又會講好多野:呢個係蛋糕.切”蛋糕”前唱生日歌。
  不過佢手婉都未得,拎刀都係拎唔正,切唔到.要再練多d至得。
2.紙箱: 更加多野玩.大小肌一齊玩住練

學牌父母  好喜歡你既post, 有心思, 好正面!!
"手婉都未得,拎刀都係拎唔正,切唔到", 不如試下切木制水果, 比膠水果會好少少, 因為木制水果係利用磁石引力!   發表於 13-1-30 17:48

E位終於出哂全部治療時間表喇:

1.PST:一星期一次個別堂.每次一小時
2.PST小組:兩星期一堂小組訓練,每次一小時,不過係安排係上午.要同幼兒園請假
3,PT:一個月3堂個別堂,每次一小時
4.OT:一個月1堂個別堂,每次一小時
5ST:一個月1堂個別堂,每次一小時
6.ST小組:一個月1堂小組訓練,每次一小時

暫時都meet到阿仔既需要..阿仔大肌未得.PT最重要,難得個PT一星期3日先係中心,都比到3堂阿仔.真係好開心。

E位家訪了~

中心三個職員:主任,OT&PST一齊上黎做左家訪.主要係了解下阿仔係屋企既情況,父母平日既管教,傾下計.問下我對阿仔接受緊訓練既期望,大家夾下。
佢地分別都將半年既訓練目標講解一次,我亦都提出希望得到既訓練次數&頻率。

家居佈置方面.我估我已經將屋企整到好配合阿仔情況,佢地都無咩特別意見比我。

回覆:剛1歲證實發展遲緩(9月上午幼兒園:下午E位)

阿仔明天3歲生日喇,我幾日前都坐完月,接佢放學時,驚訝佢呢幾個月進步左好多,包括離開校門,一支箭咁行,雖然行得唔穩,易跌,但我覺得好安慰,另外睇到佢叫同學仔個名,人地又回應,老師話佢叻左,證明佢好適應學校生活 。

回復 djlove 的帖子

比同齡慢左d。
不過都可以用簡短句子同我對答:

我:你今日想食咩茶點?
仔:蛋糕
我:請你講全句...(我提示)唔該媽媽
仔:唔該..媽媽..我想食蛋糕(提高半個key)

我就會拎蛋糕比佢食。

佢近期講得最多既句子.例如:

1.你食左飯未呀!! (太概係因為管理員日日都問佢)
2.妹妹去左邊到呀? (妹妹一直都係床仔到.佢成日都問)
3.媽媽..我幫手換電呀 .(妹妹床頭有床飾.要經常換電.我地比佢參與.佢好期限每次幫手)
4.媽媽,我返黎喇...(daddy同佢去完街入屋第一句)

‹ 上一主題|下一主題