用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

原帖由 mabb 於 08-4-8 10:54 發表
阿B今個月已經11個月大, 坐不太隱(成日左右或忽然向後跌), 唔識爬(只係向後 move, 肚仔不離地), 手指拿餅十次得3次得(成日放唔正落口), 當然唔識自己扶住野行啦, 連返身都成6-7個月先似樣D, 老公就話佢只係 LAZY woo ...

你阿女既情況同我阿仔好似,唔知你阿b情況點?

開左個新post先發現呢度.一次過睇哂大家既post,先知道大家都為左自己個b而努力。
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 5656&extra=page%3D1
除左排政府CAC外,step亦做左評估 for S or E位,雖然睇左私人既物理治療師,但始終唔係專做發展遲緩既b,請問大家有無介紹,可否pm我。
係排到政府前,好想幫阿仔搵下其他專業既治療幫下佢。

原帖由 urme1997 於 10-12-30 10:26 發表

methy
我睇左你開個topic, 你都已經做得好好, 遲d你幫小朋友搵個職業治療師啦 or 參加類似協康會個別訓練

阿仔做運動,一路做就一路喊.已經係唱住歌.玩住做,呢兩日開始知我做咩,好扭,唔肯做.成日要返自己張床。比佢係床我可以清靜下,不過又唔想佢學懶左。
其實做運動唔痛,都唔明佢做咩咁抗爭,使唔侯搵專做呢類bb既物理治療師呢?
我過幾日放完假返工,比ee湊,都好難要人咁密集咁做運動,想搵個上門既幫下手,係邊到搵到?

原帖由 valmom 於 11-1-1 15:43 發表
methy
係我地冇事既人眼中, d治療好似好易好簡單唔辛苦, 不過係我地既小朋友既角度, 可能真係覺得好辛苦好tired, 所以唔鍾意.

明白佢地感受會令我地好過d

努力~~~ ...

係,同教幼稚園既朋友傾開,佢都話小朋友唔係大人,大人明白做治療既目的,即使辛苦or 唔舒服都會叫自己捱過去,bb要做運動就要另外用方法,引bb去玩住做。。

唔好意思,請問收唔收到我的pm ?

原帖由 valmom 於 11-1-2 22:52 發表
methy,
唔好意思,之前冇chk pm. 岩岩覆左你~~

要幫我地既小朋友, 其實個個mami背後都付出好多, 真係諗番都想喊... 不過點都有過左既一日. 大家新一年, 再繼續努力~~~

永不放棄~~~ ...

唔該哂你個pm~

成個聖誕新年假都忙於見治療師做評估&搵治療師,總算有d野做左,今日情緒失控,不停喊,好擔心阿仔,好擔心佢既將來。同熟朋友傾,無論有無小朋友既都話我太過緊張,小朋友發展有快有慢,話阿仔遲早都會識,都開始唔想再同人傾呢個問題.你地係咁"開解"自己?

原帖由 valmom 於 11-1-6 22:34 發表
chlohong
相信個個mami都試過因為擔心小朋友既將來而喊過既~

不過擔心之餘, 都係盡快同小朋友搵訓練實際d~ 因為只有盡早幫佢地安排好訓練, 我地又乖乖地跟住係屋企同佢做 (呢個其實我覺得係最難既部份... 可能因為 ...

係屋企做訓練真係唔易,治療師講時好似好易,實際施行上遇到既困難主要係bb既心情。心情好咩都得,心情唔好點引佢都玩唔到d咩,有時都幾氣餒。bb專注考咁短.訓練時間又唔可以長,感覺好似無做到d咩咁。

回覆 1534# valmom 的文章

屋企有好既老人家or姐姐support 對在職媽媽真係好重要,我都有諗過唔做野,但無收入真係比唔起樣樣都好似"倒水"價既訓練。我怕無返工我仲會諗亂野,為無$而唔開心。

原帖由 youvanvan 於 11-4-19 15:20 發表
大家好, 我番黎喇, 記唔記得我?

我個女而家27個月大喇, s 位剛剛通知我收左, 原本我係想放棄個 s 位讀主流既 nursery 架, 其實路德會都收左我個女.

因為我個女有去開協康會番 playgroup, 有一日個姑娘打比我同我傾 ...

好欣賞你既勇氣,為阿女作出arm佢既選擇。
我參觀完s位(應該係去參加活動)後.個心都實左幾日,阿仔只有大肌好差.其他都接近正常,但普通學校唔會收阿仔。我希望阿仔2歲學識行,如果唔係,入梗s位。

原帖由 valmom 於 11-7-4 22:37 發表
好耐冇大家既消息~~~ 暑假又到喇....
今日再鼓起勇氣帶阿女去針灸....事前同阿女brief左去做咩, 畀左張人地做針灸既相畀佢睇.... 去到個度, 好彩醫師好nice同好識同小朋友溝通, 所以阿女唔係好驚.... 醫師係我同老 ...

叻女呀~

我係阿仔一歲針過.不過針到第5次,可能落針落得深.佢痛到亂郁.針都斷埋.幾個大人都捉唔到.之後就停左。不過歲半都唔識行,可能睇多1、2個月唔得,都要針返,我嗰時無諗過比佢睇video,呢個方法好似好work!?

原帖由 urme1997 於 11-7-5 16:19 發表
methy
我囡囡2歲未識行, 好彩2歲就入到S位, 我親眼睇到囡囡好快就有進步, 囡囡讀左2年S位, 今年9月可以出去讀普通幼稚園勒   所以如果年齡許可的話, 不仿比你囝囝入S位, 日日練習好快見成積, 加油:) ...

s位既好處咁多,我想佢快d有位呀.不過都應該要接近3歲先有位。想問s位要唔要父母陪上堂?
‹ 上一主題|下一主題