用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

等我又報到先.

danielboy & heihema
ansel話meimei病左咳咳要c dr.

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

danielboy
鍾意返學真係求之不得,
證明sc真係幾吸引啦

琴晚ansel都講左d學校野, 不過佢話pe堂行 '獨木橋' 同爬一樣有藍&黃色的物體.
仲有, 救火車行緊時, 其它車輛都要讓開, 講既時候真係七情上面.

danielboy
excactly!!! 呢2 wk講醫生 & fireman都係男仔喜好,
好可能係咁ansel都留心左.  平時佢應該都係唔多專心.

tata
應該開心卦, 工人話佢e+會催佢落樓,
猛話 'we're late already'.....

Sue
agree w/ tatacat.   
不過初初唔好直接問, 要間接傾計, 佢地就會逐d逐d講少少
講講下又多d 又多d.... 加油

danielboy
琴日ansel都話要將子彈入落手槍到.....
乜教得咁details既

HeiHeima
係呀, ansel都唱過呢首小警察歌比我聽.
同埋今個wk原本又話冇野帶, 跟住又話帶4字野....
真係搞到亂晒龍

danielboy
exactly.  今個wk佢唔單止遊云仲成日淨掛住旅行,
monday已不停講旅行啦.

danielboy & Heiheima
我估佢亂up成份好高, 因為琴晚又話比我知要帶merry-go-round 玩具返去.   
我home真係有一個類似, 咁就比佢放左係書包,
唔知今日會唔會比老師彈回頭.

danielboy
ansel wed去旅行, mon已經口唔停.
merry-go-round好明顯吹水成份100%.
science workshop報左啦, 21 & 28 下午,
因為0930太早, 佢返慣pm class, 1-3比較適合

心心 & danielboy
我估dan dan的少男心事係太多女朋友唔知點揀好.
hehehe   

tatacat
4仔     

danielboy
dan dan 真係好叻架.  我個ansel都係3344咋,
又係英文老師鬆手d.  
你真係付出好多去教dan dan, 扺讚架!

danielboy & sumyinmama
hiya, 我好似未收到家長日通告?  你地幾時收架.
琴晚ansel已同我講今日要帶plastic bowl & fork for hotpot today. 佢好期待呀.

re: 講英文
平時ansel同工人都係講英文, 但同我地就一定要中文
我覺得返左sc後佢講英文係主動左 & sentence structure好左, 呢排仲主動要daddy同佢講英文tim.
我諗sc係有佢辦法既!

琴日本來係hotpot day, 但ansel感冒冇返學, miss左tim.
不過我琴晚都特登來個hotpot補番數.  

bbyc2004
我仔冇打流感針, 每日要訓2-3小時午睡, 晚上訓8-9小時.
多飲水, 多吃水果especially rich in vitamin C like kiwi, orange. 有時會食羊奶片 & vitamin candy.

cherrimami
登你肉痛.  我ansel都試過2次, 不單流血仲撞親門牙,
幾驚佢跌傷d牙...
不過danielboy講得冇錯, 佢地好快就冇事又玩又跳.

Sue^_^
通告有寫食物有 香腸, 魚旦 & 菜 only
:

alanchoi
  alan 叻左好多, 恭喜!

re: x'mas decoration
我地整左掛x'mas tree 的飾物,
一個係 lemon tea pack整的星星
另一個係用益力多樽 + 雜誌紙整的 糖

danielboy
sciense workshop  easter & summer program
預埋我呀   

心心
hehe 睇實本兒歌書, 我都好擔心你會留低係日本

danielboy
佢唔會留低自己& NAOKI,
最大可能係留低老公     

tata
哈哈, 彤彤有ansel陪, 佢又係唔like op隻恐龍,
我行埋d都唔比架.

danielboy
dan dan越大越搞鬼.  似足你呀.   

ALL
琴日ansel居然話要帶 '生日卡' ..... 都唔知真定假

danielboy
hope daniel recover soon.  我地等佢報料架.

heiheima
琴晚ansel都罕有地自動講教左 '燈' & '火'
但帶的圖片就唔同, 佢話要帶 '電器圖片'

TATA
係呀, ansel琴晚都用國語讀 '少少'....
不過問多兩句就走左去lu
‹ 上一主題|下一主題