用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺 VS 播道
樓主: Chacha619
go

陳瑞祺 VS 播道 [複製鏈接]

蓮蓉包 發表於 21-5-28 20:45

或者回應多少少讓你參考下。播道冇精英班的。功課初小一個鐘 ...

我都同意,如果係2個以上的家長,學校能每星期個個小測俾小朋友,keep住自己温書,中英數IS輪住測,到考試時又有上年past papers 俾學生做,考試前課堂上又會一齊重温某些未能拿握的科題,所以基本上考試比其他學校輕鬆,原因不是淺,是已經打了一定基礎。

我本身3位小孩子,大女地區一線小學下學期轉到播道,感受過津校&播道的不同,所以無後悔過轉到播道

本身家住馬鞍山,同車有1x位小朋友一齊反播道,各家長都係最初抱住讀住先心態,希望日後揾近的,可能係升中會走??但最後,小朋友唔想走,家長又好滿意, 所以一直在讀。雖然車程比較長,聽女講校車上大哥哥大姐姐會幫佢溫書,又經常互相交換書睇,這種風氣實在難得

上個星期,收到家附近直龍offer插班, 都考慮了2日,最後決定留在播道,待仔佬落實學校後再決定是否搬

今次的決定令我更了解學校,老師從不放棄每一個同學,不停鼓勵小朋友,令同學之間都常常互相扶持

今年係9月小一生取消呈分,其實對我們無大影響。至今在這的家長轉校的情況不太多,老師同時相對穩定。至於我,暫時好滿意。

我只是普通用家發表意見,用家會更清楚

Thanks

keechoi 發表於 21-8-10 03:06
可以講多d準校和直資有咩不同嗎?

謝謝

不可以一概而論,因為真係有津校係做得好好,同樣直資都可以一般,加上每個學生對老師的反應感覺不一樣,接受程度不一!
我自己個區的津一課程較二線淺,老師相對較死板,多抄寫,上堂相對沉悶。

個個家長心態不一樣,我都唔抗拒多功課,小朋友性格能坐定完成就可以;同樣人地話好的學校又未必適合/收自己仔女,選學校都係人夾人,一重緣份……

還了看家庭經濟負擔,小朋友還有興趣班要上,不單單只係入了津一/直私就成功!!

多上家長課程,多聽身邊已經歷過的朋友講,自己分析,適合自己又要適合小朋友。

直資都可以好深,老師教淺考深,家庭不停外補去keep進度,outcome小朋友成績好……真係要睇小朋友能力心力和家庭的協助。

我把了解的同你分享……
‹ 上一主題|下一主題