用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 入到基道中學ge媽咪請入黎
go

入到基道中學ge媽咪請入黎 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 CW-KK 於 08-8-20 10:53 發表

Hi wtfa,
你好啊~~~亞女有兩個同校同學都入左C型哦,我女就入咗E班囉,唔知邊班係精英型呢 你女喜歡D老師嗎?
亞女就話英文老師上堂都幾生動囉 ...

你好呀!我個女都係E班喎,我個女姓曾,而加坐最后排,唔知佢地識唔識呢?我問亜女D新同學個樣會唔會好新潮,佢話唔好喎,睇落都好純品,希望唔會有壞學生啦,D書响學校訂仲爭7本,書商話開學會派返.

醒目開學勳章

原帖由 wtfa 於 08-8-25 10:37 發表
曾開心

Hi!, My girl seems happy with this school. She is in Class C.She gradually learned the English punctuation. I hope she can improve her English much more, because her English in primary school  ...

wtfa:

你好呀,你囡囡入左英文班好叻喎,我個女就話好彩入唔到,佢話好驚應付唔郅又話驚有好大壓力,真係激死我,不過佢英文都唔係太好都係得60-70分,不過都唔要求太多,最緊要開開心心返學,希望佢遲吓知道英文嘅重要.

醒目開學勳章

原帖由 CW-KK 於 08-8-25 11:17 發表
wtfa & 曾開心 :
我想問你們有冇幫女女報d補習班呀?

我個女都冇返D乜野補習班,其實佢係讀到書嘅人,佢會自動自覺做功課同温書,但有一個缺點就係一緊張就腦海一片空白,温過嘅野就忘記哂,有時我都鄧佢慘,又唔話得佢,希望佢可以克服呢個困難.

醒目開學勳章

原帖由 wtfa 於 08-8-26 11:15 發表
我女都係60分左右,好多文法tenses都唔識.

曾開心,
C班係英文班?唔係ma, 我担心她唔識聽wo,
C班都係教English吧?
我返工唔可以成日上BK 你地呢?

C班唔係英文班咩?等我問清楚佢先,因為佢有個同學都入左C班聽講話係,不過有D科如果係英文班用英文版,好似音樂咁我個女用中文版,你地係咪?不過冇論乜班都好,希望佢地俾心機讀書唔好學壞就得啦.

醒目開學勳章

原帖由 CW-KK 於 08-8-26 14:27 發表
曾開心~~~亞女問你個女學號幾多哦

佢講過,但我唔記得左,等我問吓佢,咁你個女幾多號?

佢地唔知會唔會覺得我地監視佢呢?

醒目開學勳章

我個女話唔想我咁樣係度好似監視佢同埋攞佢同人比較,佢話佢要私隱,佢話佢知道我嘅担憂,叫我要對佢有信心喎.咁我同佢講我只會係度同人分享我嘅感受,唔再講佢.睇嚟而加D年青都係唔中意比人監視,私隱同自由都好重要.冇奈我地都要尊重吓佢地先得.

醒目開學勳章

Hi,好奈冇嚟啦,CWKK,我個女己經識得你個女,佢仲搵到你個女張相比我睇,你個女都好純品喎.

我個女好中意呢間學校,佢最中意家政,話好好玩.不過好奇怪奈唔奈放學會放遲D,話有活動又話開社會,但係又冇通告,你地個女會唔會咁呀?乜五升級唔係一定要參加咩?我個女話一定要參加喎.

醒目開學勳章

原帖由 CW-KK 於 08-9-16 17:49 發表

開心~~~好耐唔見你出現哦 我已經知道左佢D相認啦 初期我都懷疑佢D係咪有咁多活動架,不過有次佢老豆冇通知會去接佢,結果真係學校門口等左個幾鍾先見佢係學校出來 亞女有講久唔久佢D會約埋放 ...

嘩!你老公都好西利等個幾鐘,咁你個女有冇唔中意呀?
我個女都會放學同同學一齊去買吓野食吓野,都有打電話通知我,同埋講明功課差唔多做哂先得,只要唔係冇尾飛佗就算啦.

醒目開學勳章

原帖由 CW-KK 於 08-9-17 12:17 發表

亞女又冇唔開心,因為佢老豆係不定時放假 有時我自己都想請假去接佢,順便睇睇佢間學校d學生點樣哦 不過聽亞女講佢d訓導主任會係放學後去學校附近巡查d學生行為哦 ...

佢地D學生外表睇落0K架,都冇話標奇立異,我個女都試過放學同D同學係麥當奴食野見到訓導主任係度巡,睇下D學生嘅行為,我覺得幾好喎,但做學生嘅佢地就唔多中意話係監視喎.
‹ 上一主題|下一主題