用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 renew study permit
go

renew study permit [複製鏈接]

請問第二年申請study permit,係咪都要official seal of notary public 加簽?
   1    0    0    0

FOC 發表於 17-4-27 13:30
請問第二年申請study permit,係咪都要official seal of notary public 加簽?

唔記得講係加拿大

yy13 發表於 17-4-27 15:30

Thanks!

yy13 發表於 17-6-11 03:45
要呀
全部跟要求
係咪寄去homestay 屋企?

Renew左study permit係寄去custodian 嗰度?因我第一次申請係綱上批左有封letter,之後入境加拿大就響嗰機場嗰個唔知係咪叫入境處到攪完手續再比份study permit letter我囝。
咁如果今次綱上renew,咁放完暑假入境加拿大,我囝應該點做?

yy13 發表於 17-6-12 23:54
通常係你申請時寫仔住邊度就會寄去嗰度
另外亦可以入境時比approval letter
即=你第1次咁

yy13想問下如果renew study permit係咪都要做身體檢查?我真係好頭痛,攪左好耐都未攪到,唔知啊邊度upload文件apply。

yuwk 發表於 17-6-14 08:23
回覆 FOC 的帖子

如果小朋友仍在加拿大應該唔使驗身。做on-line application 要在cic.gc.ca網頁 create ac ...

其實佢響加拿大同響香港online申請有冇野分別?響香港就要再做身體檢查?佢今個星期曰會返到香港,同埋我用番上年個login 申請有冇問題?

yuwk 發表於 17-6-14 08:42
香港同加拿大申請冇分别,可以用去年個account。申請前要答十幾條問題,其中一條好似問country of resident ...

如果呢幾日apply咁我係咪可以答佢係響加拿大?麻煩你我咁多問題(emoji)

yuwk 發表於 17-6-14 12:14
我女去年喺加拿大申請係唔需要。

我見佢咁様show出黎,係咪即係要?

回覆樓主

係咪比左錢先可以upload文件apply

yuwk 發表於 17-6-14 16:13
答完問題會有一個page upload document & you have to complete & validate the form IMM5709 (you don't n ...

到依加我都搵唔到邊度upload文件apply,你可否幫下我(emoji)(emoji)(emoji)

FOC 發表於 17-6-14 20:33
到依加我都搵唔到邊度upload文件apply,你可否幫下我(emoji)(emoji)(emoji)

我終於揾到upload文件啦!但係我又有另一個問題,就係upload完唔知響邊度submit呀(emoji)(emoji)

yy13 發表於 17-6-15 00:05
你仔仔個permit 幾時到期?
6-8月係高峰期
睇住時間

我個仔個permit 30/9先到期,佢今個星期日就香港,27/8返加拿大,好擔心佢返去加拿大個permit仲未批。

回覆樓主

上年ga經驗,如果收到cic的update,佢會send email比我,我click入去就睇就睇到cic比我message ,但係最近收到嗰兩個email,我入cic裏面係冇新update message,咁佢send email比我做乜?我最怕係miss左d乜野要我submit文件,我個仔27/8就返過去,好驚到時都未攪掂(emoji)

WC298 發表於 17-7-10 22:39
我5 月7 日申請,到而家都未批,我都有收到message話無update,  呢個message係系統自動發送! 而家應該處 ...

你都係收在email話有新update而網站裏面就沒有message?我以為我個application 有問題添,你係apply extend定係第一年攪?我今年係第二年,響香港18/6 online apply,但係我見到都好似話要成六十日時間先會批,加拿大人做野真係慢(emoji)

WC298 發表於 17-7-21 09:33
yy13 你好!我收到email已批了extend permit,  但佢話會將啲secure document寄去加拿大homestay度, 想問 ...

我諗我起碼都要8月中先收到approval, 我到依加都間唔時收到email話有新update,login 入去仍然係冇哪update比我(emoji)

回覆樓主

我今日唔小心revoke左個GCkey A/C我係咪要再開個一個新的A/C? 冇哂之前D資料會唔有影響申請?
‹ 上一主題|下一主題