用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2016/9 去英國的
樓主: twtwtw
go

有無預備2016/9 去英國的   [複製鏈接]

Ruby1219 發表於 17-2-20 17:24
其實我都唔係計劃得好周全,姑且分享下比大家作參考。
首先要阿仔鎖定目標科目,例如我個仔就選materials  ...
要記住先,等呀仔Year 11 時參考你呢個安排。

Ruby1219 發表於 17-2-20 20:14
The one we stayed in a small cottage at the backyard of the host's house, only good for 2 people. W ...
Thx, Ruby.  It may not suit my needs then.  
Though i'm just 1 hr drive away from Cambridge, I still haven't found time to visit :(

Ruby1219 發表於 17-2-20 21:17
U can search for other offers in Airbnb. There should be a lot of choices. Most important is to loo ...
It's not a bad idea

Ruby1219 發表於 17-5-30 14:04
尋日lunch 又出咗去,食咗牛扒,阿仔好開心講咗幾次"真開心有牛扒食"
跟住仲發現韓國超市,買埋豆 ...
Ruby,
你呢間D牛扒睇落好好味呀!

etoile 發表於 17-6-1 06:37
你係貴婦,去outlet掃名牌!我只係個貪吃嘅大媽,去Holland & Barret掃snacks! (Dried fruits/seeds/nuts 做 ...
etoile & Ruby 你地兩個好勁,邊度有好嘢食都知!我呢個鄉下婆都要睇住你地去D地方搵食先得!目標係先去劍橋食好嘢。

Ruby1219 發表於 17-6-1 03:06
你呢間都好得呀, London 嚟講唔算貴。我響英國就鍾意租house 同揸車。
我尋日留阿仔一個響bnb 自己去咗bi ...
Ruby係town容唔容易搵位泊車?

cyhp 發表於 17-6-3 00:30
剛從超市回來,差點給罰款,我以為好似Hk咁在超市買野泊車唔洗比parking fee,點知買完野一出來見個職員影 ...

佢地會不定時去check,多數英國人都守規矩。

其實英國超市好多時有免費泊車,但要留意規則!有D係免費兩小時,唔須要攞泊車飛;有D只可以免費1小時,免2小時要俾錢,但可以係超市購物滿一個數目後退錢,但要先付錢及攞泊車飛;另亦有一D要去收費機輸入車牌俾錢,但唔會有泊車飛給你;另一種係要上網付錢。。。。。。。真係要睇下係邊種先得  

順便提提大家,舊款圓型1鎊硬幣會由今年10月15日開始唔再係市面通行,而新的12邊型1鎊已係市面流通,大家要留意呀!

brother4 發表於 17-6-3 07:38
舊1鎊在10月15日後還可用?

唔得啦,在10月15日後的舊1鎊要去銀行換。
https://www.thesun.co.uk/money/2132666/new-one-pound-coin-12-sides-old-defects/

etoile 發表於 17-9-28 01:43
今次陪女開學,試新嘢。唔知係咪臨開學,Cambridge嘅酒店貴到飛起,拍得住London嘅價錢!選擇又少,所以我揀咗住 ...
嘩!宿舍好豪華!想問係邊個網站?謝

Ruby1219 發表於 17-12-9 16:13
just landed UK. 就快去學校見到阿仔, 開心。
不過好凍,又話會落雪,揸車有啲擔心。
...
呢幾日好凍,路上早晚結霜,小心揸車。天氣預報明天會落雪

Ruby1219 發表於 17-12-9 21:34
天寒地凍打邊爐正呀。

今日Tonbridge 好好天有太陽所以唔算好凍。其實幾舒服。
嘩!你要小心!記住入酒店房時開大個暖氣,天氣冷加上腰痛係痛上加痛。快D去Boots買止痛貼先

Ruby1219 發表於 17-12-10 22:18
好大雪呀!
我好勇敢揸咗車去Bicester Village 同 Oxford Town centre, 有驚無險。
Ruby你好勇敢!現在重係 Amber Weather Warning!無必要今日唔好揸車週圍去啦!有朋友今日原本由倫敦返,因道路原因,要留在倫敦多一天,明天返唔到學

Ruby1219 發表於 17-12-10 23:39
oh. 我啱啱送完阿仔去college, 諗住揸去Ascot 朋友家食dinner, 而家響M40 stuck 咗響度!好彩阿仔叫我放低 ...
今日 M25 及 A1 都係咁

noel2010 發表於 17-12-11 02:10
在英國一家三口食餐飯,普通坐得舒服些都要£100以上, 一個英式早餐要£1x, 餐廳飲杯可樂要幾磅, 真係好貴 ...
英國出街食真係好貴
Pls check pm.

Ruby1219 發表於 17-12-14 14:09
去馬場洞燒韓牛,海鮮市場,醬油蟹,燒豬皮,炒年糕,我仔而家乜都鍾意食!
...
記得著條橡筋頭既褲去呀!
唔止ISSAC,重有明洞 Cafe de Paris 甜品呀!芒果杯成日好早賣晒,記住早D去!
‹ 上一主題|下一主題