用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?
樓主: AmyLam2007
go

[過動] 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?   [複製鏈接]

我個仔二年級, 專注不足, 情緒亦容易起伏, 發皮氣, 已響瑪麗一直跟進, 已食藥左年幾, 初初是4小時藥, 跟住8小時+4小時, 而家剛轉12小時一粒(C字頭), 但一轉左佢好抗拒, 明明細粒左又話吞唔到, 一叫佢食就發癲了, 我都冇佢辦法, 最後有1,2次老師望住佢食, 佢夾硬咬碎先吞, 我估應該唔可以咬碎的, 而家都唔知點算....一直呢2個星期都攪佢唔掂. 大家有咩方法呢?

回覆 COE1205 的帖子

試左2,3日吞到, 又唔覺佢唔舒服, 功課做快左, 情緒穩定D, 但之後又唔肯食..... 真冇佢辦法.

回覆 meilinglin 的帖子

你地子女有冇此情況? 對學習動機近乎零, 俾佢自由選擇興趣班, 都不大興趣, 佢同我講, 都係唔好啦, 我都唔識, 好難架, 一直佢所學的興趣班都唔長久, 大部份係佢冇興趣 (參加時, 可能話好, 因為我勸佢試下先) 小部份係老師唔滿意佢表演, 我真係好想佢有自己喜歡的興趣, 點解咁難架?

回覆 meilinglin 的帖子

我個仔都係, 情緒一來, 佢自己完全唔知自己講乜, 講好多唔應該講的, 而我就聽得最多, 最近因抗拒食藥, 做成好多問題, 爭吵, 差唔多每日我叫佢做功課, 沖涼...... 換來一大堆極傷我心的說話: 最憎就係媽媽, 我唔想再見媽媽, 你來去死, 仲有好多好多, 聽得我呢兩天心都實, 唔想再理佢, 唔想雙方再爭吵.
‹ 上一主題|下一主題