用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MSS vs St Paul convent
發新帖回覆
go

MSS vs St Paul convent   [複製鏈接]

mandyclm 發表於 23-7-2 13:40
求意見, MSS vs St Paul convent, 小朋友outgoing, 中文一般,英文非常好,想留港升學,應該點揀好
...

SPCS call? 中文一般 這點,SPCS 可以行IAL non jupas 入返香港大學,但留意EDB規定學校 IAL 人數 唔可以多過 DSE 人數, 所以都要爭。

PTL_L 發表於 23-7-4 14:19
再諗多樣嘢
中四揀另一學制嘅學生,會唔會忽然去到升中四階段,自己會覺得啲中文基礎完全消失晒,乜都忘記 ...

個人睇法,大讀DSE 我暫時睇到係,DSE best5 best6 ,科科不能放棄,每科要用好多時間操,IAL 4科,當然唔會易咗,但感覺focus 4科好少少。純粹個人睇法,實際操作唔知,等阿妹有機會試完先知同埋SPCS 中三中四都要讀中文,亦會教DSE既範文,就算將來考IAL, 相信中文唔會弱到應付唔到職場。

ekhc    發表於 23-7-5 10:06

PTL_L 發表於 23-7-4 17:07
呢個咪就係之前所提「教人行易行啲或適合啲既路同教人為避中文而行嘅路,係兩個概念。」其實有錢有資源行 ...

話者甘講,why not both? 讀得1A校要求唔會低,將來大學學科明顯唔會滿足中文攞3,大女睇大學學科,心儀嘅平均都要5+再加最少chur返2,3粒星。睇見佢都覺得辛苦。將來IAL/IB 行non Jupas 點冇人知,見步行步啦!DSE 開放中國其他境內考生影響都唔細。

gabejang    發表於 23-7-4 20:04

PTL_L 發表於 23-7-5 00:01
應該咁講,想讀其他學制增加入神科或心儀科係無可厚非,但唔需要下下都講因為中文而避走dse!我同意中英兩 ...

咁事實真係有一班人避中文讀IAL/IB, 每人都有自己選擇, 在我嚟講兩個讀DSE 正常中文唔會衰到3都冇,但想讀大學學科取3明顯唔足夠。 計下數中文3,其他要攞幾多粒⭐先夠數,再望下考評局數據,攞⭐比例。

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_5.pdf

大家討論緊睇1A 校,睇下傳統名校個堆,
英文 vs 中文 DSE 5+ & 4+ %
相差都好大下,就知中文事實唔易取分。

所以負擔到又考到,多個選擇冇壞,SPCS 有IGCSE,睇妹考咩成績咪知適唔適合讀IAL。

冇話IAL/IB 可以避內地生,係不嬲都存在,要影響都影響緊,但DSE 開放內地開考係2024新增, 會帶嚟咩影響就拭目以待

ekhc    發表於 23-7-5 10:08

poonseelai 發表於 23-7-5 11:31
英文合格率低過中文這情況, 我有留意, 在EK似乎無乜人關注
因為EK大部份家長目標英中,或者再高1A/神校,英文唔合格又會係邊類中學多呢?!

PTL_L 發表於 23-7-5 13:21
其實樓主只係表達英強中弱,呢個「弱」唔係差咁解喎,「差」根本就入唔到mss spcs,咁點解已經咁快教人避呢 ...
中文差入津校咪更加死路一條,就阿妹來講佢中文可以足夠應付考試合格(唔知可以叫弱定差),唔代表足夠DSE取5,好老實,當我睇家姐大學學分,如中文3,嚴重拖後腳,當best 5 要3字頭,即係其他科要好高分,又係咪真係咁容易?

poonseelai 發表於 23-7-5 14:15
事實上香港普遍英文水平在下降中, 政府亦有矮化英文, 不少文件是Chinese only, 或先出中文後補英文
...

人哋既水平我控制唔到,自己既會培養好英文能力,就算女如果有機會讀IAL,係正常直資下有中文科又冇唔合格,唔會唔識 聽說讀寫 中文。

PTL_L 發表於 23-7-5 14:58
所以咪要分清楚弱定差囉?我大囡英文弱㗎,但唔係差,如以大家思維,咁我大嘅咪要轉讀中中? ...

有5有☆,我會叫中文強過英文 但差幾多 自己知自己事,人人都唔一樣。

PTL_L 發表於 23-7-5 15:01
另外,好多科已經有特定科睇+只睇best 5/6,即唔係只睇4c+2x喇,明知自己中文弱,仲寄望中文?呢樣都唔合 ...

所以我唔會寄望家姐中文 但唔希望拖後腳。再睇埋 考評局
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_5.pdf

要攞一粒星係個位數%,最終又返去考6科問題,只可以話我女時間管理差,操唔到甘多科。

gabejang 發表於 23-7-5 15:20
最慘呢科操完都可以得個桔

係㗎大女考試, 卷一篇文章睇唔睇得明真係講彩數 睇得明咪高分,睇唔明咪炒哂

PTL_L 發表於 23-7-5 15:41
係囉,所以就唔好一嚟人地話中弱就紛紛叫人避,升中group嘅網友問得,應該都係小六生,又讀得band 1嘅,經 ...

但我覺得妹中文弱近乎差 佢小學中文有C架。

再講我D女普通人,5☆☆係全港1.X-2.X% 談何容易

你啱呀IAL班係要競爭,多人爭,但SPCS 好少少,EDB早期批出只要唔多過DSE一半人數,近年係接近一半可以讀IAL。聽聞新開辦既批出IAL同DSE人數比例會低D。

PTL_L 發表於 23-7-5 15:54
但讀spcs喎差極有個譜啦,唔通spcs會收啲差嘅學生玩自己咩?不過唔緊要,有IAL ...

校長面試係 兜口兜面 ( 唔好意思 俗咗少少 )話阿妹中文差
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊