用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

stellacl
   [size=small]我都認同你做法,所以我一定都會把實情告知班主任及校方,希望他們能幫助仔仔更好呢

如派得不好,咁你會否去心儀學校叩門呀 你覺得3 甲機會大嗎?
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

bandband

你覺得仔仔呢年repeat多年高班作用有很大進步嗎?因其實我都想佢再repeat,但又怕佢無聊多一年.
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

bandband
   我明白喇!

幣喇!今早同呀仔說去參觀交通安全城,而家個天咁黑想落雨,學校實取消,呀仔仲咁開心等去玩,唔知佢無得去會否大發脾氣呢   

[quote]
stellacl 寫道:
joey媽媽

希望我地嘅小朋友都可以順利適應小學生活啦...

如果真係唔好彩派到第三志願之後嘅學校....到時就有排煩    [quote]
[size=x-small]真係大家都咁話   :cry:

仲有[size=medium]3日咋     

HelenMrs.Lau 寫道:
6月4日大抽獎派彩喇
希望你地仔仔女女都派到間〔有愛心既小學〕喇     

[size=small]多謝你的祝福真是由個天決定安排,希望有明燈啦

gigi2

thanks   

[size=large]仲有1 日咋           

我明天返工,晚上先可上來公報比大家知, 祝大家幸運

stellacl
   仔仔現在無事嗎,是否已退燒?唔怪得你今日咁靜無上來,你都要保重身體.我相信6 月4 日仔仔可無事出院同埋你都會得到派位好消息,別太擔心,仔仔會無事呢.等你好消息

到我宣佈喇!去到學校扮平靜睇結果,其實個心係度卜卜跳都不知幾緊張.終於結果係得~~第2 志願,聽到後個心又驚又喜,驚∼是因為呢間學校係區內算課程比較深及功課都多,雖然同校方傾過接納支援是有,但老師經驗不多,校方說如仔仔入讀佢會搵返d支援比佢!喜~是因為呢間學校是小班教學1:23,而且亦可幫妹妹06年時順利入讀(對妹妹就好).所以都不知是否好消息,現在個心仲好亂,當初擺呢間學校第二志願是因為貪佢小班而已,估不到真係入左,可能天意安排是好的.都不知應否再去第一志願學校叩門,或是順其自然呢 大家有否意見 比你們揀第二志願1:23老師經驗不多或是第一志願1:34支援很多的學校呢    好讓我安排應否再叩門

[quote]
kmwun 寫道:

Good news ! 仔仔派到誇區的第一志願石鐘山!

[size=small]恭喜你,誇區都有,你要買張六合彩呢![size=small]石鐘山真係好好,我姨甥女都讀緊,我家姐話呢間支援很好,可惜對我來講太遠,所以搵返同會的天主教學校,只可惜他又不收呢[size=medium]我都鄧你開心呀     

chanchanboy 寫道:

Joey媽媽:

第一志願會適合你囡囡嗎?
不過我都覺得試吓無壞!
[/quote][size=small]第一志願課程淺功課少,呀女入讀會對佢不公平.你都覺得試吓無壞?是指係第二志願嗎?

bandband

你兩公婆為何一齊驚,你不是已鎖定目標去叩門嗎?明早快報喜 等你好消息

tin_tin 寫道:
joey媽媽,
To me, I prefer 小班教學 because the teaching method will be more interactive.
[size=small]呢點係我選佢最大原因,我諗都會照顧上好好多

[size=small]日營你有否寫想與我一齊呀!,我會係26/7,我未知得唔得,應該得卦.不過我諗佢都比中心家長優先   

stellacl

真係好消息你仔仔派到第一志願,你同 kmwun都是天主教,而我第一志願都是天主教,不過唔收仔仔,幸好第二間都唔差係救世軍學校,所以個天要這樣安排我,我相信有原因呢    因為我第一志願天主教其實已收了80個特殊仔(可能已超額了), 所以唔比我個仔入去呢 呢點是我想法
[size=small]希望你仔仔早日好番

[quote]
ALAL 寫道:
congratulation,

mcyip, kwmun and joeyma

[size=medium]thanks   

mcyip 寫道:
我個仔派左去柴灣明德,我也不知適不適合阿仔,希望在明天,努力
[size=small]係你首選,不應擔心,你去校方溝通左未

[quote]
joey媽媽 :

第一志願是否也是很深的 ? 你仔仔的專注力如何 ? 1:23 和1:34是否有影響 ? 第一志願的具體支援是什麼 ?
另外在選擇第一和第二志願時, 不要考慮妹妹了, 反正如果你現在的第2志願是容易派到的話, 到時讓妹妹去選這所學校做第一志願都實派到啦...

[size=small]仔仔的專注力弱,小班對佢一定有用,雖然課程深但呀仔認中英字能力高,所以不是大問題,而是可能校方沒有語言支援而已.第一志願是有語言治療支援[size=small]現在的第2志願是區內最少位剩的統一派位,但我又不知為何仔仔咁容易入到,我同C9講,佢地都估不到我仔會入到.叫我唔好晒左去,所以到06小一入學對妹妹一定有幫助囉!

我等星期一打電話比第2志願學校查詢D支援配套先,如果佢地作出照顧仔仔的承諾,我就會   

80個特殊仔,很多都只是係學習障礙,語言遲緩...而自閉仔只得1,2個到 ,不過老師經驗好少少,所以我們放心D先揀天主教第一志願囉
joey媽媽

嘩 !!! 80個特殊仔 ??? 有幾多支援都唔夠用啦 !!!  仲有...遲d會唔會開埋特殊班架 ? 禁同特殊學校有乜分別 ???

[quote]
joey媽媽 寫道:
stellacl

...因為我第一志願天主教其實已收了80個特殊仔(可能已超額了), 所以唔比我個仔入去呢 呢點是我想法

[quote]
cottontail 寫道:
好耐冇黎尼度, 各位好..

joey媽媽,
恭喜哂丫~~
我係你, 我就只會考慮間學校岩唔岩阿仔, 如果唔岩去先試下去搵學校, 如果ok, 就唔好唸阿囡啦, 因為我唸阿囡讀邊間學校都ok, 反而阿哥既選擇就唔係咁多, 到時或者阿妹好醒, 可以同佢再轉間叻少少既學校, 而家攪掂阿哥先~

[size=x-small]真係好耐無見你喇,考慮間學校岩唔岩阿仔,是否看學校肯否支授呀仔而不是看課程深淺嗎?我諗我考慮的是學校老師可否有能力及經驗照顧個仔,曾經呢間救世軍小學副校長講過:如有需要佢會搵返自己機構專業人士作出支援比佢地,你們可      入去呢間特殊小學度       看看,不過我會星期一問多次學校是否一定可作出支援比仔仔(唔好放埋一邊), [size=x-small]否則我會去返第一志願叩門了
阿囡讀邊間學校都ok,其實我都諗住分開他們學校讀書,但我個女真好懂性,同哥哥好相親相愛,妹妹唔肯同哥哥分開來讀(因之前我已準備好妹妹所選的小學)跟住同囡囡商量後,佢回答我:[size=x-small]唔得,我要同哥哥一齊,我要幫手照顧佢,同佢玩,我話唔好,因可能哥哥學校百嚴頑皮比同學蝦佢笑佢,你到時會唔開心,所以媽咪想你去第二間讀得開心d?[size=x-small]妹妹就話:我會幫手照顧哥哥,如果有人蝦佢笑佢我返來話比你聽係學校話比老師聽,我唔會唔開心,我要同哥哥一齊......仲有好多詳細內容,所以分開他們真不易,因囡囡真是好鍚哥哥而且處事是好成熟呢?而哥哥又真係好鍚佢,幼稚園老師個個都知,所以只能用永不分離來形容佢地兩個囉!我考慮因素都會係整體而不是為妹妹呢? :cry:

[size=small]我都認同訓練中心要照顧到小朋友十五歲先夠,哈哈~~~   

kmwun

祝你六合彩都 中埋     

ALAL
p1 preparation class of Heep Hong ,我都有參加,不過唔同你上課地方呢? :   今年暑假我係Heep Hong 都報了好多活動比佢地呢

[quote]
joey媽媽

你對仔女甘懂事, 就更加應該一齊讀啦 ! 有妹妹睇住哥哥, 會好好多架 !
[size=small]所以如我決定揀第二志願學校的話,我就一定會放埋一齊讀,若仔仔去返第一志願學校讀,妹妹一定要同佢分開,因第一志願學校課程好淺好少功課不適合囡囡

[size=small]今日d 師奶幫我四周打探我選的第二志願如何,個個都說好,口碑真不錯,還說我甘好彩入到[size=small]叫我比仔仔入去應可放心.

[size=x-small]學校老師打來問我點及以前教仔仔的老師e-mail問我派位點?我說派了呢間,各老師包括副校長都認為小班反而適合仔仔,照他們認識區內呢間學校都不錯,她們都認同叫我放心比仔仔試,所以我現下決定都有8,9 成    [size=small][size=small]明天問埋小學校長有甚麼支授後,如ok我就決定註冊,不會再叩門喇
‹ 上一主題|下一主題