用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷 ...
樓主: littlebabybabyb
go

(將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷? [複製鏈接]

有無攪錯, 交代都無, 叫人就咁算嗎? 我驚係連對方家長(如係小朋友推撞的問題, 如咁大撞擊力相信唔會係意外.)都唔知發生過呢件事, 怕將來還會陸續有黎呢..............定名聲俾教育更重要? 可能樓主起初都是想藉今次事件希望有關老師或家長有所警惕, 但學校的所謂負責人竟然可以如斯不負責任...................教育究竟係咩呀?我估呢個仲要係不小的一個教學團體. 或者可否再去信至此團體看他們又會怎樣處理又如何? 因可能只係個別人處理事件的問題而已(即係怕揹鑊囉!)

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 10:29 發表
因為這間學校響將軍澳區(尚德)都算是ok的,但他們話自己有宗教信仰既話,真是假到爆!全部信主既格言,佢地全部都無做到,(最簡單就係唔誠實),真不相信佢地係教育人士,(點教小朋友,又話以孩為本喎,小朋友整親都唔理!)又係 ...
佢係關心自己份工多D咋? 我開始知道到你講邊間了. 估唔到佢地係咁處事.

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 10:54 發表
佢地還於事發第二日向我們索取$150,表示是保險既墊底費喎@0@,那一刻,我真的頂唔順好自然的同校長講,"唔係麻,校長!依家係我兒子響你校整親,你仲夠膽問我地攞$,我係唔係要自己俾$黎買過教訓呀!如果係我兒子百厭而自己 ...
人O既意外都要俾LOADING?唔係呀化?

原帖由 baekdoosan 於 11-12-15 10:59 發表
你可以報警, 找傳媒, 或經律師進行民事訴訟, 但勞民傷財, 除了啖氣以外得不償失. 既然已轉校, 為自己和小朋友著想, 還是不要搞那麼多事情, 已經發生的不幸不能改變, 盡快忘記這段經歷方為上策. ...
我不認同就咁放過佢地. 而家佢地係想拖過件事就不了了之, 樓主只係希望討回公道而已. 同佢地呢D不負責任的態度, 真係令人髮指.

原帖由 shevachevy 於 11-12-15 11:10 發表
既然學校方唔係有心解決問題, 我建議樓主作民事索償, 搵律師出封信比佢地, 就會有人回應咖喇, CLAIM 返咁耐以黎D 醫藥費, 仲有佢而家冇左牙喎, 影響佢之後食野, 講野, 呢D都應該要賠償返, 佢唔肯搵人認頭, 你幫下佢 ...
絕對同意你的建議, 基本唔係錢的問題. 要用法律途徑迫佢地直接正視番個問題. 相信呢個係最直接方法.

最起碼都要卸免呢兩個所謂話事人職務, 免得令整個教育界都蒙羞.

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 11:30 發表
thank you!其實大家已經俾咗好多勇氣俾我地家庭,真係好多謝好多謝!真係唔知點感激大家!我們現在與你們分享這間學校問題都可以咁多(只係好小部份),還沒有講校長,校監和牧師的電話對話,簡直想扔電話呀!我地已將佢地d不 ...
真係唔好信孫公會幫你做到D咩喇, 你睇呢兩日教科書事件................唉!

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 11:45 發表

THANK YOU呀!我地可以參考一下,不過我地只係小康家庭,一定無佢地咁叻,我地連爭取正式道歉都咁難,真係好失敗呀!我地要加油,加油!頂住呀!
就係因為呢個POINT(正式道歉都無), 佢地咁大個辦學團體一定有法律顧問係背後俾意見. 相信如樓上所講佢地都知有D野係佢地出左問題, 但又驚被追討賠償先死口唔認. 相信真係去到個官度勝算應唔低. 就算唔講賠償都要求到佢地企出黎道歉.

有無試過問下平機會呀?
‹ 上一主題|下一主題