用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位老師信箱
go

S位老師信箱   [複製鏈接]

作為S位老師,希望利用我嘅專業同餘暇時間同大家傾下計,解答下大家對S位嘅疑問,歡迎交流

42    0    0    0

回覆:newsky 的帖子

你好,首先多謝你有留意到我的post, 對於你嘅問題,有一點需要請你考慮,你認為宿位除咗能夠提升小朋友嘅自理能力之外,仲有啲咩好處呢?自理能力其實普通家長都能夠跟到wor,但係父母嘅愛係冇人能夠取代。
當然,如果小朋友排到宿位,你仍然可以有權隨時接佢返屋企住,在人手照顧方面嘅彈性又大好多,但係你究竟知唔知道小朋友去到宿舍,最主要係做啲咩架?就係困住係張床度。
你小朋友幾多歲?幾大都好,小朋友係需要探索的機會,淨係響張床度,我唔認為小朋友會得到更好嘅發展。
如果父母有能力嘅話,其實自己照顧返小朋友。如果需要進一步傾談可pm我

回覆:Adamok128 的帖子

你好,多謝你留意到我的post, 文中並未透露你打算排邊間機構嘅S位,就算同一機構,每間中心嘅行政亦有差異,但大致上,小朋友嘅學習目標,會因應佢嘅評估表現同能力,去plan 屬於佢個人嘅教學目標,是否緊貼主流課程,亦會因應小朋友本身嘅學習差異去作出調適,舉個例:甲小朋友4歲,老師評估後,發現佢數學概念有5-6歲能力,但其他方面只有2-3歲左右嘅能力,咁老師為小朋友選課程就會用到2-3歲嘅範疇內容,但數概方面就會按佢嘅能力俾深D佢做,持續提升佢數概能力。
至於S位多唔多人回流去主流教育(例如,普通幼稚園、普通小學),其實每年為數不少,咁當然,首先小朋友要有咁嘅能力,否則出到主流,家長同小朋友一樣咁辛苦。
S位有三位治療師(PT,OT,ST)佢地除左提供個別訓練外,亦會安排能力相若嘅小朋友一齊上小組堂,每次開組都需要家長安排人手去協助小朋友一齊上堂,藉此機會向家長示範點去為小朋友做有關訓練。至於觀課就真係好睇不同中心嘅行政。
希望以上資訊解答到你

回覆:lwy_brenda 的帖子

你好,多謝你留意呢個post, 非常明白父母嘅感受,阿仔俾人label當然令人感到難受。
就咁睇你形容,阿仔除咗感統障礙外,係咪都被評估為自閉症譜系?
首先,S位同普通幼稚園最唔同嘅地方,係有3T同老師共同為小朋友做個別評估,然後按小朋友能力去提供小組及個別堂。小朋友得到適切教育,當然會有一定進步。
但當然,小朋友是否能夠去追返本身嘅年齡應有嘅能力,亦好睇小朋友本身嘅能力,家長對訓練小朋友嘅心態。
至於小朋友點先可以由S位轉主流,常見有以下渠道:
1)由S位評估後,認為小朋友有能力返回主流,再向家長反映,請家長考慮會否轉返出主流,如家長希望讓小朋友嘗試一下,咁家長可自行找主流幼稚園位,搵到的話,社署可容許小朋友去主流幼稚園兼讀不多於三個月期限(例如:上午在S位,下午去主流幼稚園試讀)
(ps:當然有家長認為自己的小朋友是「可以的」,自行揾咗學校,然後先知會S位有咁嘅諗法)
三個月限期一到,家長就需要自己決定,係需要主流學校嘅學位,定係繼續留S位訓練。
之前點解關社署事,因為S位受社署管轄。
2)由S位(3T及老師)評估後,認為小朋友有能力返回主流,再向家長反映,請家長考慮會否轉返出I位,如果家長都想,咁會將case pass返去中央轉介組用舊number去排隊
3)家長決定小朋友無論如果都想試下出主流,可向社工反映,安排評估中心為小朋友進行評估,但由於家長不經S位轉介,所以評估中心必定會聯絡有關S位,S位會如實相告小朋友能力,如評估中心評估小朋友適合出主流,咁家長需要拎住呢個評估結果,自行去各幼稚園叩門。
4)每個S位小朋友都會在5歲半左右收到評估中心電話,約去做升小一嘅評估,但通常在呢個評估前,每位需要在來年升小一的小朋友,都可以去心儀學校遞交申請書,如果小朋友適合出主流小一,咁就安心去讀,如當時冇報到小學,只可參加攪珠或者叩門。

回覆:lwy_brenda 的帖子

請問你有教師資格嗎?例如學前的QKT / C CW / CE?

引用:Quote:原帖由+小牧媽咪+於+16-01-07+發表請

原帖由 hidi127 於 16-01-07 發表
小牧媽咪,你好嗎!我終於再次見到你了。你可能唔記得我。我在三年前在親子王國得到你的二手衫仔。你是免費 ...
Hello,我仲記得你,不知不覺已經三年了,你的三個小朋友好嗎?怎麼會在這版撞返你?

引用:是,我的囝囝係自閉譜系,多謝解答我的問題

原帖由 lwy_brenda 於 16-01-07 發表
是,我的囝囝係自閉譜系,多謝解答我的問題
你宜家讀緊OU個課程嗎?咁你本身有冇QKT/CCW/CE資歷嗎?

引用:Quote:原帖由+小牧媽咪+於+16-01-07+發表He

原帖由 hidi127 於 16-01-08 發表
我當時有提過我大仔有阿氏保加症,又意外有了第三個BB。所以好彩有你。雖然不是什麼貴重物品,但在我心中是 ...
已經爬完文,那仔仔將會排協康的陳宗漢?個間好好吖👍🏻👍🏻👍🏻

引用:小牧媽咪,+你好。我仔上年大派位時派到S位

原帖由 KCHK 於 16-01-09 發表
小牧媽咪, 你好。我仔上年大派位時派到S位, 今年5月就足5歲,收到CAC 打電話叫我地1月尾再去做評估,請問 ...
如你仔仔今年九月都未升小一(5月才五歲,即9/17才是小一生,係咪咁?)咁CAC應該係抽樣咁call D仔去跟進下,唔係升小一嘅評估,不過你都可以call返佢地,問清楚都好,(如果佢有揭過你個仔file,見到只返了三個月,應該唔會call你🤔)

引用:係呀!剛剛在十一月份排協康會,希望今年九

原帖由 hidi127 於 16-01-09 發表
係呀!剛剛在十一月份排協康會,希望今年九月可以入讀啦,現正申請到関愛基金在協康會做小肌肉訓練。想請教 ...
咁小朋友最大嘅興趣都係玩,治療師用「玩」嘅方式去達成小朋友需要訓練嘅目標,咁事半功倍之餘,小朋友又肯玩肯學。所有學習過程一定會由淺入深,或者有D活動你覺得好淺,但可能係治療師覺得小朋友未做到應有要求嘅程度,甚至乎,治療師想先俾D成功感小朋友,加強佢嘅自信心,等佢繼續有耐性咁去做埋其他活動

引用:我讀+hku+space+夜間特殊教育文憑++jar,+你

原帖由 lwy_brenda 於 16-01-09 發表
我讀 hku space 夜間特殊教育文憑  jar, 你以上所講 gei 證書我都無,係咪以上講証書都要讀  full time. 我 ...
由於我只熟學前,所以只可以咁答:若然你有CCW(社署註冊)或者QKT/CE(教署註冊)嘅教師牌照,咁加埋你HKU 個diploma先可以做到SCCW

引用:我讀+hku+space+夜間特殊教育文憑++jar,+你

原帖由 lwy_brenda 於 16-01-09 發表
我讀 hku space 夜間特殊教育文憑  jar, 你以上所講 gei 證書我都無,係咪以上講証書都要讀  full time. 我 ...
http://www.heephong.org/webprod/cht/collaboration-with-open-university

以上出自協康會網站

引用:小牧媽咪,妳好!我仔係早產b,+而家20個月

原帖由 MaMaTracy 於 16-01-11 發表
小牧媽咪,妳好!我仔係早產b, 而家20個月大,由於手筋腳筋好緊,尤其雙腳,所以到而家都未識企,坐又唔穩 ...
🤔20個月未識企又坐唔穏點解會排I位?不如我講下E位同I位分別,等你可以比較吓。
E位,如排到的話,其實未夠2歲已經可以有訓練,E位有3T、特殊教師、社工,一至兩星期有個別同小組堂,小朋友嘅教育目標,由以上一干人等傾出嚟,PRO好多!但E位小朋友都會入讀普通幼稚園。I位,由一位兼收老師去跟進6個I仔,按日程應該可以一星期提供一、兩次導師個別訓練,其餘時間個兼收老師去攝其他課室嘅空檔,有3T,一個月來一次跟進下。
其實宜家好多普通幼稚園都參加咗「到校服務」,話唔定可以取代I位服務。
我係你我唔會揀I位。
小朋友有冇做PT 訓練?大肌差太遠了,媽媽要多多加油給小朋友拉下筋哦

引用:Quote:原帖由+小牧媽咪+於+16-01-11+發表&#

原帖由 MaMaTracy 於 16-01-11 發表
其實我都唔知要排咩位....私人物理治療師就不停同我講要排s位,但我問咗醫院社工又話要好嚴重先要排s位,返 ...
其實咁嘅,PT叫你幫小朋友排S位,一定係覺得小朋友係大肌肉發展上有呢個需要,因為S位在體能課室內,每天都要小朋友企架、甚至跪架,又或者由PT去幫小朋友去拉筯,我見過好多小朋友,智能正常,但由於大肌唔得都照入S位,不如你等CAC幫小朋友做完評估再按佢建議揀讀咩位。

引用:小牧媽咪,你好。我女31個月大,一年前返兒

原帖由 suki_lkm 於 16-01-12 發表
小牧媽咪,你好。我女31個月大,一年前返兒科覆診話global delay.  其實依家已有i位收左,但返左幾個月,進 ...
咁i位老師點講?返得幾個月,進步不大都唔出奇,不過語言上真係差得頗多,有冇搵私人ST去做訓練?

引用:i位老師只叫我慢慢來。+學校有2星期一次言

i位老師只叫我慢慢來。 學校有2星期一次言語治,唔知夠唔夠?
我現在計畫想比感覺佢上,因為昨日識業治療 ...
咁正常都會係兩個星期一次ST個別堂,不過如果你有能力去負擔的話,可考慮排埋私人的ST訓練。感統如果OT都開口叫你去做,咁就真係去做喇.其實S位唔係家長想排就可以去排,不過你可以問下你I位老師,有冇例子由l位成功轉S位,如果治療師同l位老師都覺得小朋友應該轉去S位,到時再聯絡社工再傾

引用:其實s位係治療師,+i位老師定兒科醫生決定

其實s位係治療師, i位老師定兒科醫生決定?
最後決定係中央轉介組,但中央轉介組要收評估中心資料,評估中心嘅評估由醫生/心理學家去做,但如果小朋友已經讀緊I位,而治療師們及I位老師都願意證明小朋友比較適合去S位,咁家長可再搵社工去傾,由社工去決定點去跟進

引用:回覆+小牧媽咪+的帖子 早晨小牧媽媽,我已

原帖由 rogercwlau 於 16-01-13 發表
回覆 小牧媽咪 的帖子

早晨小牧媽媽,我已pm您
已覆,please check

引用:小牧媽媽好,我小朋友宜家28m大,言語能力

原帖由 Cathy9929 於 16-01-13 發表
小牧媽媽好,我小朋友宜家28m大,言語能力只有約1歲,其他能力慢約半年,cac 評估排i位,但是我覺得小朋友 ...
請問小朋友被CAC評為?(發展遲緩?)

引用:但如果入了s位,是否得難轉返普通學校? +

原帖由 suki_lkm 於 16-01-13 發表
但如果入了s位,是否得難轉返普通學校?
唔洗擔心,如果小朋友經過訓練後,有能力上返佢年齡應有能力,咁政府資源咁緊絀,唔會俾佢留响特殊位,加油!把握小朋友的黃金六年

‹ 上一主題|下一主題