用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

Re: 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣?

Fan Fan,

朗朗BB時候頭頂因為腦荀未生埋所以都有小小凹陷, 不用怕, 再問問醫生....如果BB可以食多小小奶就好啦, 等佢肥D, 健康D嘛, 因為佢地一病, 就會瘦得好快....

保重...

超級魚

Bell,

唔好意思, 因為工作很忙, 未有時間去樓下藥房問價錢, 而且日用品通常都是工人姐姐和爸爸負責購買, 我會記住, 有時間幫你去問下...

囡囡又發燒, 身體的確很弱, 可唔可以比d維他命佢食, 加強佢的低抗力, 例如: 魚肝油....朗朗試過食, 但之後

Bell,

朗朗而家的血色素比正常的都係低d, 所以醫生話要佢做腹腔鏡檢查...

囡囡有無打肺炎鏈球菌針...

超級魚

Bell,

佢黎緊6/7要入院覆診再抽血驗...但暫時應該唔洗輸血...

亞女成日肚

朗朗未打肺炎鏈球菌針, 原本安排22/6打, 但因為19/7要做手術, 醫生話怕佢會發燒, 影響做手術, 所以唔打住..

超級魚

Bell,

肺炎針朗朗會係醫院打, 因為朗朗今次入院, 高級醫生幫佢安排o既, 但係而家就無得打住啦...

我2個小朋友都係1歲多就打佐水痘針啦, 佢係將軍澳仁安分科診所打o既, 大約$4xx, 不過唔知而家加佐價未...你可以打電話去問下, 佢地都唔係太貴, 中價啦...要打啦, 因為打佐出都會出小d, 小朋友低坑力咁弱, 打佐好好多...唔洗出咁多粒嘛...但係囡囡要無發燒先可以打喎...

超級魚

BELL,

因為朗朗身體太弱, 加上內出血, 所以吳醫生先會建議佢盡快打係醫院打肺炎針囉...加上, 朗朗是在聯合出生的, 由開始到現在都是顧問醫生跟開的CASE, 但而家乜都要等佢做完腹腔鏡先得講...

超級魚

BELL,

朗朗入院做腹腔鏡的日期越近, 我O既心情就越煩....佢身體咁差, 真係唔想佢做手術...佢6/7入院做檢查, 吳醫生話佢D血色素同2星期前一樣無跌到, 我都好開心...但內出血的原因一直未搵到....

琴日我同朗朗係屋企開佐個5歲生日會, 佢好開心.....

超級魚

fan fan,

咁醫生有無話點解會笠落去o既?

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-7-9 12:05 發表
超級魚 & Bell

妳地好嘛? 郎郎同敏淇近排好嘛?

上次咪話我bb個頭仔笠左d既, 後尾見佢嚴重左好多, 成個頭頂笠晒, 即晚抱佢去左A&E, 留院3日, 依家冇咩野大礙喇...

fan fan,

朗朗2歲前d針我係健康院打o既, 會發燒和針口會有少少腫, 但係細女我就帶佢去私家醫生到打, 健康院d針係3合1, 而且因為平, 所以雜質比較多, bb容易發燒, 但係私家醫生d針比較貴, 雜質較少, 而且功用多d, 所以有5合1和6合1, bb無咁容易發燒, 但係1歲針就要去返健康院打, 因為私家醫生同健康院o既疫苗係一樣, 歲半針就可以去返私家到打...

超級魚

Bell,

bb成日肚

Bell,

b b成日肚

fan fan,

5合1針大概4$$, 每間醫務所價錢都唔一樣, 你可以先問下價, 水痘針要打完1歲針之後1個月先可以打, 大概5$$...我2個小朋友都有打水痘針, 因為打完針雖然都有機會出水痘, 但係出的機會會冇唔利害..水痘針一定要係私家打, 打完未必會發燒, 我2個都無發燒....健康院無得打架...

超級魚

bell,

希望佢無事啦...真登你辛苦

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-7-11 10:00 發表
超級魚 ,

我都唔知點解亞女成日都痾水屎~~ 早兩日發燒39.2度去睇左私家醫生, 醫生叫佢留埋大便化驗~~~ 今日下午應該會有結果~~

bell~~

fan fan & Bell,

我這星期好忙, 因為要係放大假前(朗朗明天入院啦)完成所有工作, 好辛苦....

bell, 朗朗到現在係屋企進食都係要抱住先肯食, 所以我都習慣佐, 放工返到屋企仲要抱住餵佢食野, 朗朗之前食野都係比而家叻d, 之前可以食稀飯, 但而要就要攪碎先食到。

fan fan,我都明白你比我更難行, 所以要加油, 加油....

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-7-16 19:10 發表
fan-fan ,

我都係一個唔係好識講野既人, 我都只可以講一句: 大家努力吧~~ 今日亞女返左中心~~~ 上堂都ok...不過食luch, 唔願肯係凳都食...食左唔肯吞....扭我抱住佢食~~ 最后都有抱佢食~~~ 不過佢今個星期唔 ...

Fan Fan & Bell,

仔仔昨日已順利完成腹腔鏡手術, 感恩的是, 他的小腸正常, 不用做切除手術, 而且照胃鏡時發現了食道有發炎, 相信是胃酸倒流引致, 可以食藥或做手術醫治, 黎個就係朗朗內出血的原頭。

整個手術用了3個多鐘頭, 我一入手術室就喊, 真無用, 好彩有朋友同我一整等, 等我唔洗咁驚。初初外科醫生話未必有時間幫仔仔做腹腔鏡, 因為有個早產的urgent case, 要完成他的手術才可以幫仔仔做, 而且照胃鏡的管怕對仔仔來說太大了(雖然已是小兒科用的, 但係因為朗朗太瘦, 所以可能照不到), 後來醫生話一切好順利, 又做到腹腔鏡, 又照到胃鏡, 朗朗做完手術後, 我見到朗朗出來時已經過晒d痲醉藥, 我開心到飛去錫佢....

多謝你地o既鼓勵和支持呀, 你地都要比心機, 加油.......

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-7-20 11:56 發表
超級魚

God bless you and 朗朗!!

加油!!

fan fan

bell,

幫朗朗做手術的醫生都係伊利沙伯醫院的醫生黎架, 話唔定係同一個, 朗朗個醫生係張醫生(女醫生)和梁醫生(男醫生)

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-7-20 11:54 發表
BELL

唔好咁擔心住先啦, 可能唔駛做手術呢...

你都要保重自己呀!!

fan fan

Fan Fan,

真係好感恩架, 朗朗雖然仍要接受胃酸倒流治療, 但係已經知道原因, 好好多...

佢今日正式出院啦..

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-7-23 11:36 發表
超級魚

Thanks God!!  郎郎手術成功及搵到佢早前出血的原因, 醫生就可以幫郎郎治療, 太好了

咁佢出左院未呀?

fan fan

FAN FAN,

我代朗朗謝謝你的深吻....

物理治療要盡早做, 朗朗當時3個月大就去健康院做PT, 直至1歲就排到隊入早期訓練, 自從佢入佐ETC, 我成個人都覺得輕鬆佐, 因為有治療師個別同佢做訓練, 而且同多佐人傾計, 心情好好多。因為當時係我身邊無CP的小朋友, 包括朋友、家人和教會。

朗朗今日係醫院做佐個milk scan, 原本最快要排成半年甚至一年先有得做, 但係我琴日去排期, 咁岩今日有2個case取消佐, 所以可以即刻做...我同先生都不用再請假, 又係一件感恩事。

超級魚

原文章由 fan-fan 於 07-7-23 20:25 發表
超級魚

請代auntie fan-fan 啜多郎郎一啖 咁叻仔, 咁勇敢!!  郎郎要繼續乖乖呀.....

係呀, 我bb上星期覆診時, 醫院個物理治療師話最快都要bb7個月大(因為佢早產3個月)先可以正式做評估, 再睇結果先決 ...

bell,

梁醫生係咪帶眼鏡、瘦瘦架?

朗朗只係做佐個核子檢驗測試, 即係食d藥落個胃度, 然後用特別的x-光照照, 睇下有無胃酸倒流。至於胃喉, 因為朗朗可以用口食野, 而且食得多, 所以暫時不用做。但係10/8要返聯合見吳醫生, 到時再問佢要唔要係胃旁開個人做口, 用管導餵流質食物作補給....

囡囡成日咬傷咀, 會唔會因為佢咀部做開合動作時唔協調引致? 佢係學校食野時會唔會都好易咬親咀?

超級魚

原文章由 BELLFOK0318 於 07-7-24 23:00 發表
超級魚 ,

首先恭喜朗朗 check 到原因 & 手術成功 !!! 最重要已經出左院喇~~ 快點兒康復吧!!!

我想問下朗朗係唔係已經做左一個防止胃酸倒流手術??? 朗朗有無插胃喉食野~~ 因為我想多d了解有關呢d資料~~~ 我 ...
‹ 上一主題|下一主題