用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一的適應和成績
發新帖回覆
go

中一的適應和成績   [複製鏈接]

過左中一幾年了,還記得當年上學期全級考13x/17x ,有1科唔合格, 佢話適應中!到下學期ut ,進步左,全部合格,但我覺得以佢能力可以更好,在迫於無奈下在考試前3星期開始補習,最後考全級3x。家長日見班主任,佢話教10多年書唔多過五個學生可以升超過100 名。所以有野唔掂要快快處理,小朋友一洩氣好難攪,加油!

aptt    發表於 23-7-14 11:58

0030 發表於 23-6-28 17:13
回覆 Maggieb1122 的帖子

努力的話就不會不合格了
努力都未必會合格架!我女中一上學期已經好努力,上堂好留心又每日早上5點幾起床溫書但都唔理想,直到搵人協助下就通晒

cltw1211 發表於 23-6-29 12:08
過左一年都無學識自律,吾叫吾溫書,要阿媽睇住先keep到成績
而且青春期情緒越來越煩,動不動就黑面
可能要 ...
我大仔當年都是這樣,現在大了都無咩自律但考前幾星期會溫書,溫書時又偷偷地打下機,幸好最後都keep 到中上選到自己喜歡的科目

bananaGi 發表於 23-7-3 09:39
每次10-20名.... 你好快登頂
不奢求,但求科科5 入到大學便可

bananaGi    發表於 23-7-3 14:09

bananaGi 發表於 23-7-5 11:46
咁就樣衰D
夾真係好緊要,以前有個補中文導師是小學老師,完全唔掂,唔好話對仔女唔明,我都聽唔明,後尾在會所活動識左位中3姐姐一拍即合,原本收100我比夠130 佢都唔知幾開心

bananaGi    發表於 23-7-6 11:10

RoseRosa 發表於 23-7-7 09:21
我仔成績也是不過不失,但係學校適應得不太好,無論咩情況,學校教導學生以嚴懲為主,不容辯解。醒目啲學生 ...

好老實,新的未必比舊好,但肯定舊的是唔好就一定轉!小朋友張來是龍是鳳不是單看成績,單靠懲罰不單打擊自信心還會影響佢人格,希望你能搵到間合適的學校👍
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊