用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

bell

阿b今日d鼻塞仲嚴重左, 仲咳埋tim, 同佢睇過另外一個醫生, 醫生話佢支氣管炎, 條氣好速, 不過佢仲細, 咳藥水唔開得, 只有化痰, 通鼻可以食, 仲話如果冇好轉, 就要返QM....:cry:
有時佢個鼻塞到奶都唔係好啜到.....:cry:

阿b咳都喘晒氣, 終於入左QM, 驗到佢catch到隻病毒, 起碼要last for 2-3wks 先好得返.... 食咩藥都係冇用...

尋晚出院, 返到屋企個鼻塞得好犀利, d啖kick住晒, 唔肯食奶, 就算食左, 一咳就嘔返晒出黎....

你地有冇咩計可以幫佢通鼻同化痰呀, 係醫院佢食奶好ok架, 因為姑娘會定時幫佢抽痰&鼻涕...

Bell

bb依家3個幾月(更正年齡就未夠1個月), 可唔可以食猴棗散同電解水呢?

qm醫生就話咩藥都唔洗食, 會自己慢慢好....
不過睇見佢成日d痰塞實晒, 咳到甩肺咁.... 一咳就喊, 一喊就嘔奶....

你覺得上次私家醫生開果d化痰藥, 俾佢食返有冇幫助呢? at least 舒緩下......

Bell & 超級魚

想問下你地囡囡&郎郎細個時有冇抽筋, 洗唔洗長期食藥? 抽筋時個樣係點架?

我阿b出院後第一次覆診, 已經停左藥, 不過上次中病毒出院後, 係屋企bb床見佢忽然成個人仔硬晒, 隻眼look大反左上去 (之前抽筋只係手腳不停跳)...當時嚇死我...  但係即刻抱起佢拍下佢就冇事....
尋人返qm覆診醫生話可能d病毒感染影響, 不過穩陣d都俾返d止抽筋藥佢食, 仲加大d份量....

依家好驚...唔敢單獨留佢係床仔度, 我地行去邊都抱佢訓係車仔度望實佢....

D LAW

是否適合出院, 醫院會作多方面評估, 還要加上家長是否有足夠心理準備...因為出院後bb隨時都好多突然既問題發生, 我依家都係努力咁學習應付....

當時我BB係QM, 醫生都係話佢唔識啜奶,後來有位高級醫生叫d治療師繼續俾佢試,唔好迫佢, 最後bb好叻仔自己食到奶, 仲快過好多同房d bb...  bb裡面potential可以好高, 繼續努力呀!!!

我bb係醫院都係痰精一名, 日日都要抽痰, 不過出院時都冇advise用抽痰機...

妳要努力加油呀, bb好需要妳....

fan-fan

原文章由 DLAW 於 07-8-7 11:16 發表
Bell,超級魚,Fan Fan:

你們好,有事請教,我仔仔出世時因胎盤早剝落導致缺氧,現時仍在深切治療病房照顧,已兩個多月了,腦MRI已做完,醫生說情況嚴重並表示屬於大腦麻痺,現時需要用喉食奶,醫生話他們已 ...

Bell

阿b d痰呢幾日清左好多, d咳都少左,

不過d大便就水狀, 去左睇私家醫生, 話佢可能係d抽筋藥份量重得滯, 會有影響....  依家按佢指示減低左d份量, 希望好d啦....

不過依家佢有一次就水屎, 有一次有好似好d...好反覆....

我真係好希望阿b唔駛用抽筋藥, 因為d副作用會影響佢時常訓覺...或者會過份活躍... (d反應好極端...)

呢個月同阿b前後睇左5次私家醫生....好la脷呀....

星期四要開始返工lu...

超級魚

依家我開奶都開稀左, 3oz水加兩"更"奶粉...醫生俾左d營養粉係餐與餐之間開水飲....

米水一日開幾多餐呀?  因為驚佢細個 (更正年齡: 1.5月)唔受得...

fan fan

超級魚,

返工後就要交阿b俾工人湊, 依家so far 睇佢都唔錯, 希望攪得掂囉....

超級魚,

返工後就要交阿b俾工人湊, 依家so far 睇佢都唔錯, 希望攪得掂囉....

超級魚

冇呀,我奶奶雖然住係我附近,但係佢年紀大, 唔想佢周圍籐... 不過佢自已都唔想黎, 佢話約d婆仔打牌好過喎....
而我阿媽亦住得遠.....

依家都冇計架喇, 惟有叫我老公中午如果可以就蛇返黎望下囉....

其實都係博一博咋, 希望工人姐姐攪得掂!!

原文章由 超級魚 於 07-8-15 09:19 發表
FAN FAN,

你可以先試一餐用米水開, 看看BB會唔會肚痾, 朗朗就無, 米水好有益架, BB如果吸收的話, 會比用水開奶更長肉...

工人姐姐照顧BB之餘, 會唔會有親人看住? 我就比較幸運, 因為同媽媽住, 所以媽媽可 ...

bell

阿b以後覆診我都打算請假陪佢去, 好幸運我老闆好明白事理, 請假咁密都永冇say no.

我會下星期試下用米水....  

囡囡嗲媽咪好呀, 我阿b已經開始好似識認人, 只係鍾意跟姐姐咋, 食奶都要姐姐餵......吹脹

尋日返qm做左個聽力test, PASSED左呀.....
不過佢地話只係反映出阿B腦幹對聲音有反應, 去唔去到腦入面就唔知喇喎....

原文章由 BELLFOK0318 於 07-8-15 13:44 發表
fan fan,

下次你返醫院覆診時 , 話比醫生亞b食左呢隻抽筋藥會痾水屎  , 會唔會亞b唔岩食呢隻藥 or 份量唔岩???

至於米水開奶都好好呀~~ 好有益的~~ 你可以叫工人煲好左之後 , 搵一個保暖樽入起保暖 , 每 ...

超級魚 & BELL

妳地好呀, 返工後D時間好似好唔夠用咁, 放工要雞咁腳咁返屋企睇住阿B, 等姐姐可以煮飯, 做屋企野......自己冇晒時間咁....
我隻佬就just坐係度睇電視 :tongue:

Bell, d男人係咁架喇, 惟有安慰自己, 母愛係好偉大囉, mother"s day都多人慶祝d啦...

超級魚, 妳做咩工架, 呢排見你好busy呀....

兩位偉大既mami, 努力加油!!!

我阿b d屎都仲係水水地呀, 試過一次用米水開奶, 之後個餐屎仲水d, 嚇得我唔咁再試米水住呀.....  依家諗緊洗唔洗轉奶粉....

咪住先, 妳地有幾高先, 可能好高唔肥架喎....
我就得緊緊5尺, 依家肥到130磅, 塊面圓到成個pizza大厚批咁

bell & 超級魚

bb之前食牛欄牌, 由於谷屎好辛苦, 依家轉左食雪印思敏兒, 雖然佢d屎係水狀, 不過唔係瀉, 一日1-3次, 所以醫生話可以接受wor

尋晚我餵佢食奶時, 中途佢突然火山爆發, 變左周身屎, 連我條褲到濕埋.....好驚佢再係咁會缺水, 但係轉奶粉咁密又驚....

妳地知唔知邊隻奶粉好, 唔熱氣架?

另外豆奶係咪長期食架, d營養同奶粉有咩分別架?

原文章由 BELLFOK0318 於 07-8-22 11:05 發表
fan fan,

你亞b而家食緊乜野牌子奶粉???? 都可以轉食 prosobee 豆奶可能會好d .... 其實都可以食其他牌子豆奶~~ 以我個人經驗
prosobee 會好d~~

剛剛返左又剛剛有個小朋友 , 肯定會覺得d時間唔夠 ...

bell & 超級魚,

尋日同阿b返左qm兒科覆診, 入到房第一時間問醫生佢抽筋藥既份量係咪過重既問題啦, 佢就話: "d藥既份量應該冇問題, 不過如果你相信你個私家醫生, 減左d份量會感覺良好d, 咁你咪減囉...." 嘩...咁都得:tongue:

跟住我祗係輕輕問下佢我阿b額頭出果d暗瘡既物體 (其實早前係出面睇過醫生, 佢話係胎熱, 會自動散...)
點知佢一望就即刻話"入院啦...好嚴重呀...." 跟住我look大隻眼望住佢, 佢就即刻話其實都可以查藥膏既, 多數都會消既.....
不過就叫我地下星期再返去俾佢睇下......
嚇死人咩

bell & 超級魚,

尋日同阿b返左qm兒科覆診, 入到房第一時間問醫生佢抽筋藥既份量係咪過重既問題啦, 佢就話: "d藥既份量應該冇問題, 不過如果你相信你個私家醫生, 減左d份量會感覺良好d, 咁你咪減囉...." 嘩...咁都得:tongue:

跟住我祗係輕輕問下佢我阿b額頭出果d暗瘡既物體 (其實早前係出面睇過醫生, 佢話係胎熱, 會自動散...)
點知佢一望就即刻話"入院啦...好嚴重呀...." 跟住我look大隻眼望住佢, 佢就即刻話其實都可以查藥膏既, 多數都會消既.....
不過就叫我地下星期再返去俾佢睇下......
嚇死人咩

果日係qm醫生開左支藥膏俾阿b, 同佢查左1日後, 見佢仲嚴重左, 成個額頭紅腫到好似俾火燒過咁 ....仲見佢好似周身痕咁.....

我諗可能係敏感, 終於尋日再同佢去睇返私家, 開左消炎藥同俾另外一隻藥膏佢查, 今朝見佢d紅腫消左d喇.... 希望d藥work啦....

我阿b好似好鍾意見到呢個醫生咁, 明明係出面等既時候扭計喊緊, 但係一入到去見醫生就係度"un koo koo"咁唔停, 不過一出返去又喊過.....

不過佢阿媽我又唔見幾舊水囉....  

超級魚,

郎郎今日評估成點呀?  

原文章由 超級魚 於 07-8-29 13:51 硐表
Bell,

我星期六會去牛池灣間肢體傷殘學校參觀, 希望係仔仔評估前可以前知多少少有關小學的問題, 下星期二就做評估啦, 我都驚評估佐出黎的結果, 會好失望....

超級魚

...

超級魚,

good news!!!!!    又要啜多郎郎一啖喇...

今天我放假自己去qe覆診呀....遲d再傾啦....

fan fan

原文章由 超級魚 於 07-9-5 10:40 硐表
fan fan & Bell,

Bingo....

朗朗發揮超水準, 非常合作, 而且好乖無喊, PT、OT、同醫生都好鐘意佢, 話佢好好玩好合作....

朗朗的評估結果雖然身體係嚴重弱能, 但係智力都有2歲小朋友的智能, 所以佢可以入讀牛池灣 ...

超級魚 & bell

係我自己去覆血壓呀, 睇左好多年架喇....
不過有左阿b之後嚴重左囉, 食開d藥都唔係好control到.......

上次個內科醫生同我講, "你d血壓個度數雖然係高, 但仲未去到有生命危險果個scale, 仲可以睇定d先喎"  
又再俾佢吹到啤一聲......

不過我發覺長期要食藥既病, 真係要靠政府, 如果睇私家真係好重負擔........

fan-fan
‹ 上一主題|下一主題