用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? ...
樓主: ~仔仔媽咪~
go

各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? [複製鏈接]

原帖由 77777 於 09-10-8 08:58 發表
阿仔都有學琴, 都係練手眼協調同專注, 而個姐姐好嚴下, 好食得住我個仔....

而kumon英文由細到大, 係知佢論盡, 不過佢參加好幾年係一路有改善, 而且個導師真係唔錯好有耐性....我覺得係對佢英默有好大幫助....而阿 ...

我依家都打算搵番個鋼琴老師教我仔彈琴,再唔學番琴,屋企部琴就黎壞架喇...依家部鋼琴已經做咗貓樹...
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 77777 於 09-10-8 09:06 發表
我都係剛訓醒咋, 我其實都好想一路睇住佢做功課, 不過, 我d時間多數係用來度幫佢搵notes, 找老師問野, 佢呢幾日都日日有新款比我執, 昨日我見佢家課冊有謄文, 咁我問佢做左未, 佢話老師沒有在紙上寫謄文係唔駛做, 不 ...

都係架!所以呢期我都唔諗再收學生,都係專心一意搞掂自己嗰幾個學生同我仔先,聽日先至最攰呀,朝早又要再備下課,中午就要出門口去學生屋企度上堂,連上兩堂(兩個學生),跟住又要趕番過海接仔放學,然後又再過海趕番去外家度幫小妹妹補習跟功課,七點教完小朋友,我自己仲要學日文,到我放學時已經九點半............番去外家接埋個仔,番到屋企都成十一點,我十一點至有得食飯....真係名符其實工作十二小時.

希望我都適應到啦,始終我呢個大爛瞓豬,太鐘意瞓覺,依家我都好努力戒瞓晏覺,唔俾自己日頭教小朋友恰眼瞓.所以依家我都無瞓架,寧願今晚早D瞓,等自己聽日精神D. 我會小心身體架喇~~~thx thx ~~~

回覆 4# ~仔仔媽咪~ 的文章

仔仔媽咪:
如果你想找"鋼琴老師" , 有沒有興趣試下我仔果個老師--"是上門的", 老師就不是太惡, 但就好有愛心, 而且吾算貴 . 現在我仔上了10堂 , 都算單手彈小小歌仔. 如果有興趣 PM我呀.

原帖由 77777 於 09-10-8 11:23 發表
您真係好好魄力, 我只係對一個仔已經好倦啦....不過如果可以睇住佢地有進步, 真係會勁開心law....因為我覺得好多有學障小朋友的媽咪都嗌晒救命架, 我係其中一個......可以搵倒有個好有耐性的老師係可遇不可求.....如 ...

我就係自己有一個,好知道D媽咪既難處,所以至決定試下自己教小朋友,幫下好似我仔呢類小朋友學習同進步囉!雖則我資历淺,但淨係睇我仔,想出去做個訓練,一係政府話乜都無支援,淨係一味要我仔食葯,一係就出面D訓練好貴,我真係負擔唔到囉(實情係無錢俾學費),就算有錢去出去做訓練或者參加興趣班,又係好似你所言,唔係好易搵到個頂得順我地呢班友仔既老師,,,

就算頂得順又未必有skill去識點應付我地呢班友仔,所以我自己做都係唔會收貴學費,至少一般家庭可以負擔到先啦,同埋真係要先要求自己真係拎個心出黎去愛鍚下呢班小朋友,呢樣好緊要,如果我唔鐘意嗰個小朋友,我一定唔會教,勉強無幸福嘛...幸好暫時我個個學生我都勁鐘意,都仲有heart想幫到佢地,希望我能力上可以勝任又做得好啦.

原帖由 12312 於 09-10-8 13:30 發表
仔仔媽咪:
如果你想找"鋼琴老師" , 有沒有興趣試下我仔果個老師--"是上門的", 老師就不是太惡, 但就好有愛心, 而且吾算貴 . 現在我仔上了10堂 , 都算單手彈小小歌仔. 如果有興趣 PM我呀. ...

我有興趣呀,你仲有無我電話號碼?我正是想搵個上門教琴既老師.

原帖由 77777 於 09-10-8 14:21 發表
講真政府真係只有叫您食藥, 初時係有一d訓練, 不過, 我又覺得呢d訓練係日常生活中其實可以訓練, 好似穿珠仔之類....係可以訓練手眼協調架....又如踏單車, 係可以訓練平衡....我真係唔方便帶阿仔出去, 而私 ...

如果咁惡都係唔好喇,番學嗰D老師惡C我就好BUY,不過如果興趣班,我反而想搵個識得點同我仔相處既老師教佢會好D,始終都係想佢有番一兩樣正常興趣啫,,,我怕到時我仔唔跟個MISS,仲堂堂同MISS鬥惡,咁就真係弊家伙喇...我仔好牛精架....

but anyway,thx thx 您呀!

原帖由 77777 於 09-10-8 23:05 發表
我個老師如果您係唔發夢, 乖乖地彈倒, 佢真係好好架, 不過, 佢夠惡先可以叫返醒阿仔, 同埋阿仔彈琴係好弱架, 佢認d音付係好差.....所以我係但求佢有個途徑練專注同手眼協調....同埋呢個老師真係好食得住阿仔, 佢真係 ...

好呀~~~

12312,你覆番電話俾我啦,我聽唔清楚您手提電話幾多號呀~~~^^你大概五點左右打電話俾我啦.我依家要出去教小朋友喇.

(我個PM仲未用到...=.=)

請問你哋小朋友是幾大才開始學彈琴呢?
Happy

回覆 2# ~仔仔媽咪~ 的文章

PM 比你啦.

各位媽咪,我都想比亞仔上一啲運動班同畫畫班,因為佢運動同美勞最差,可以pm資料比我嗎?

原帖由 cltm 於 09-10-9 12:40 發表
請問你哋小朋友是幾大才開始學彈琴呢?

我仔之前學彈琴都係六七歲既時候囉,之後囝囝個鋼琴miss移咗民,我仔又無咩專注力去學琴,所以咪無學囉,依家大個仔咗,我至打算俾佢再學過.

原帖由 12312 於 09-10-9 13:22 發表
PM 比你啦.

收到喇~~thx thx !!!

原帖由 BB頭maimimi 於 09-10-9 13:56 發表
各位媽咪,我都想比亞仔上一啲運動班同畫畫班,因為佢運動同美勞最差,可以pm資料比我嗎?

小朋友幾大呀?您住邊區?

我囝囝6歲啦,住東九龍,請問有冇介紹?

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-9 23:18 發表

小朋友幾大呀?您住邊區?

阿日阿仔病了,打電話比老師問下明天點帶藥在學校食. 順手就問下阿仔在學校的情形, 學校老師的課程都算ok. 但興趣班就"蝦"興趣班老師, (從外請的) , 老師比個  "d " 佢呀(行為上), 即是 就快吾知格, 激死我呀. (遲早興趣班都比人"踢出來")

原帖由 BB頭maimimi 於 09-10-12 11:57 發表
我囝囝6歲啦,住東九龍,請問有冇介紹?

東九龍嗰邊我唔熟喎,或者我試下幫你問問啦。

原帖由 12312 於 09-10-13 23:28 發表
阿日阿仔病了,打電話比老師問下明天點帶藥在學校食. 順手就問下阿仔在學校的情形, 學校老師的課程都算ok. 但興趣班就"蝦"興趣班老師, (從外請的) , 老師比個  "d " 佢呀(行為上), 即是 就快吾知格, 激死我呀. (遲早 ...

慢慢黎啦~!佢都係小一啫~~~都需要俾多D時間佢去適應,再者興趣班呢家野又真係唔可以兇得佢咁緊要,暫時試下同佢好似傾偈咁要求佢要聽老師話囉.唔得至warn佢.

唔該晒你先,另外我囝囝學游水,而家學咗10堂,都係唔識,而且比例係1:4,想問各位媽咪,咁樣係咪好難學識呢?

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-14 09:07 發表
東九龍嗰邊我唔熟喎,或者我試下幫你問問啦。
‹ 上一主題|下一主題