用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 有冇家長 in 咗元朗宏信書院?
樓主: cindy1227
go

有冇家長 in 咗元朗宏信書院? [複製鏈接]

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-22 22:51 發表
其實我真係好想知道會有好多人由原校轉去一間新校讀P2, 有什麼理由去support轉去一間"新校", 除非在原校讀得好差, 而又搵唔到其他學校收, 但會唔會有咁多呢?
...

各人有各人的需要0拉.
P.2 都唔係冇人報, interview 果日, 都有好多人, 2nd IN 最少都有50個小朋友.  而我in 果個time slot 亦有好幾位"圓小"的學生interview.

在大西北, 係冇一條龍的中小學, 直資一條龍更加冇, 行唔行IB都唔重要了.

在元朗, 好的小學都係果3間, 都係勁傳統勁多功課, P1一來料默書就背默課文, 生字10行.  呢D唔係唔好, 如果想小朋友有多D自己發展空間......難d.

再者, 依家開學都係2個幾月, interview果時都未學校考試, 點去評論個小朋友係唔係讀得好差 or 轉唔到校 呢?  
報LA的P2, 都係唔想山長水遠出區讀書, 又想有D有質素的學校, 信辦學團體, 想有一個新嘗試.

今日係津校首輪放榜, 唔知多唔多人取得津校位, 而放棄宏信呢?

小兒幸運地於首輪抽到津校學位, 但仍會等待宏信......

原帖由 尚宮大人 於 09-11-23 13:56 發表

我都去左註冊嘞!

Agree! 直資一條龍係賣點之一。

原帖由 小豆媽 於 09-11-23 15:30 發表

各人有各人的需要0拉.
P.2 都唔係冇人報, interview 果日, 都有好多人, 2nd IN 最少都有50個小朋友.  而我in 果個time slot 亦有好幾位"圓小"的學生interview.

在大西北, 係冇一條龍的中小學, 直資一條龍更加冇,  ...

今日下午4點幾去註冊,見到收據寫住#37,唔知係唔係代表第37人註冊!

原帖由 petpet1117 於 09-11-23 13:21 發表
我今朝去左註冊嘞! 有無人都係今日註冊?
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

津校抽唔到! 於是下午去註冊宏信!

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-23 15:47 發表
今日係津校首輪放榜, 唔知多唔多人取得津校位, 而放棄宏信呢?

小兒幸運地於首輪抽到津校學位, 但仍會等待宏信......

Agree 2!

直資 + 一條龍 好旱有!

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-23 15:53 發表
Agree! 直資一條龍係賣點之一。

請問元朗果3間好既小學係邊幾間?

原帖由 小豆媽 於 09-11-23 15:30 發表

各人有各人的需要0拉.

在大西北, 係冇一條龍的中小學, 直資一條龍更加冇,  ...

回覆 181# 尚宮大人 的文章

我個小朋友都抽唔到! 去咗宏信註冊啦.

係咪仲有明天可以註冊? 我想估下仲有幾多個位剩俾第二輪申請 (即係我呀!).....可能明天會多d因抽唔到津校位的去註冊。

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-23 17:46 發表
今日下午4點幾去註冊,見到收據寫住#37,唔知係唔係代表第37人註冊!

我仔好幸運地15分入咗屯門保良局梁上, 但我仍是喜歡宏信多d, 希望真係有機會wait 到啦 :

--deleted---

請問宏信暑假時,有冇d courses 係要必参加(例如交流團)?

fooky-hk,

你仲有"禮賢"可選喎! 今日打電話去宏信check 2nd interview日期, 學校話仲未定, 因為宜家仲收緊表, 我問會唔會無得見, 佢又話唔清楚, 要睇首輪註冊情況, 所有野都係unknown...help!
我問點解有d同我一樣27/10 1st in咗, 咁快又出咗waiting result, 唔係應該等埋一齊之後先知咩, 佢話late application 宜家全部放waiting list, 跟住又話係計分收, 真係有點混亂......

結果係請繼續.....  

原帖由 fooky-hk 於 09-11-23 20:28 發表
我仔好幸運地15分入咗屯門保良局梁上, 但我仍是喜歡宏信多d, 希望真係有機會wait 到啦 ::" />

以我所知, 好多直資或私校於暑期都會攪交流團, 俾學生擴闊視野, 當然係自由參加, 因為自費, 都唔平。
P1小朋友太細, 我會到P4以上先俾阿仔去。

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-24 08:56 發表
請問宏信暑假時,有冇d courses 係要必参加(例如交流團)?

Hinbabyma,

是否每個小朋友都有2nd interniew? 我27/10 1st interview完, 第2日上午已通知我31/10 見第2次. 你再打去問吓係咪人人都有得再見第2次, 免得自己日日係到等.

你還有報其他學校嗎?

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-24 09:50 發表
fooky-hk,

你仲有"禮賢"可選喎! 今日打電話去宏信check 2nd interview日期, 學校話仲未定, 因為宜家仲收緊表, 我問會唔會無得見, 佢又話唔清楚, 要睇首輪註冊情況, 所有野都係unknown...help!
我問點解有 ...

係呀! 交流團都唔平! 但最怕交流團最後變成"旅行團",甘就激氣!

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-24 13:07 發表
以我所知, 好多直資或私校於暑期都會攪交流團, 俾學生擴闊視野, 當然係自由參加, 因為自費, 都唔平。
P1小朋友太細, 我會到P4以上先俾阿仔去。
‹ 上一主題|下一主題